Lefurile directorilor de scoli au fost taiate

vineri, 03 iunie 2011, 14:28
4 MIN
 Lefurile directorilor de scoli au fost taiate

Directorii de scoli vor avea salarii mai mici cu cel putin 300 de lei (diminuare raportata la salariul brut, n.r.), incepind din aceasta luna. Salarii diminuate vor avea cu precadere directorii tineri. Si asta pentru ca nu vor mai fi incadrati cu vechimea maxima (peste 40 de ani, n.r.), cum au fost pina in prezent, ci cu cea reala, echivalenta numarului de ani lucrati in invatamint. Scaderea intervine si pe fondul alocarii unui procent mai mic din salariul de baza pentru indemnizatiile de conducere. De pe urma acestei modificari au de suferit toti directorii. In functie de numarul de elevi, de complexitatea problemelor din cadrul unitatilor de invatamint in fruntea carora se afla si de anvergura acestora, directorii ieseni primeau o indemnizatie de conducere (un fel de spor de responsabilitate, n.r.) de maximum 50% din salariul de baza. Acum, indemnizatia de conducere poate fi de maximum 35% din salariul de baza. Odata cu diminuarile, are loc insa o uniformizare a salariilor incasate de catre directorii din Iasi cu salariile directorilor din intreaga tara. „In primul rind trebuie mentionat contextul in care are loc aceasta scadere. Colegii nostri au avut aceste salarii mari pentru ca Iasul a fost unul din cele opt judete din tara care a pilotat descentralizarea si finantarea per elev. In jur de 5 ani, beneficiind de o legislatie speciala, in care era prevazuta si formula de calcul care este inlocuita acum, directorii din judetele pilot au primit salarii mai mari decit restul directorilor din tara. Incheindu-se acea perioada, revin pe grila la salarii in functie de vechime, ca si colegii din tara", a explicat Violeta Amariei, vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI) si presedinte al Aliantei Sindicale „Gh. Asachi".

Mai putin cu 600 de lei

Modalitatea de calcul aplicata pina acum colegilor din tara (cu exceptia celor din Neamt, Braila, Dolj, Harghita, Cluj, Sibiu si Satu Mare, judete pilot ca si Iasul, n.r.) ii nemultumeste pe directorii ieseni. „Pentru ca voi fi incadrata cu o vechime de 22 de ani – cit am ca profesor – si pentru ca indemnizatia de conducere va fi de maximum 35% din salariul de baza, voi primi mai putin cu 600 de lei. Pentru luna mai, scaderea nu e la fel de mare – in jur de 300 de lei – intrucit noua modalitate de calcul se aplica incepind cu 16 mai", a precizat Dana Barnea, directoarea Colegiului de Arta „Octav Bancila". Pentru alti directori, scaderea este mai usor de suportat datorita faptului ca iau gradatie de merit, care reprezinta 25% din salariul de baza. „Sigur ca ma afecteaza, nu insa ca pe colegii tineri care nu au nici gradul I, si nici 20 de ani vechime in invatamint. Am noroc ca iau gradatie de merit, suma care echivaleaza cumva cu ceea ce ni s-a luat initial din salariu. Nu am facut inca un calcul sa vad exact cu cit o sa fie mai mic salariul, dar cred ca scaderea e mai mare de 600 de lei, cred ca ajunge la aproape 800 de lei. Ideea e ca, daca m-as intoarce la catedra, nu ar fi o diferenta prea mare intre salariul de director si cel de profesor, ar fi un plus de vreo 200-300 de lei", a mentionat Beatrice Zelinschi, directoarea Colegiului „V. Adamachi".

Scade interesul

Unii manageri de scoli sustin ca li s-ar parea rezonabila scaderea in conditiile in care, cu economiile facute, ar fi remunerati profesorii coordonatori ai scolilor ramase fara personalitate juridica. „Daca ne iau noua, directorilor, poate vor da banii respectivi profesorilor coordonatori de la structuri (care nu au personalitate juridica, n.r.), pentru ca ei fac munca neplatita", a spus Irina Lupu, directoarea scolii de centru din comuna Aroneanu. In opinia Cameliei Gavrila, directoare la Colegiul „Negruzzi" si fost inspector scolar general, masura are ca efect scaderea calitatii managementului din scoli. „Formula de calcul a salariilor directorilor la vechimea maxima a fost gindita dupa modelul european, in ideea de a sustine aceasta functie pentru a fi performanta, dar mai ales pentru a atrage in aceasta pozitie si cadre didactice tinere. In conditiile in care pierd in jur de 500-600 de lei la salariu, in functie de vechime si de scoala pe care o conduc, oamenii valorosi nu vor mai fi interesati de aceasta pozitie, mai ales ca vacanta nu prea este, iar responsabilitatea e majora. Nu stiu cit se cistiga la nivel de tara cu aceste reduceri, dar cert e ca se pierde la calitatea managementului din scoli", a punctat Camelia Gavrila.

Comentarii