250 de copii fac sauna la gradinita

duminică, 05 iunie 2011, 23:12
5 MIN
 250 de copii fac sauna la gradinita
Directoarea Iuliana Gorea arata lucrarile parasite de anul trecut

Gradinita cu Program Prelungit nr. 5 „Sf. Sava" functioneaza precum o sauna in aceasta perioada, din cauza spatiilor restrinse si a numarului mare de copii. In acest an scolar sint 256 de copii, iar pentru anul 2011-2012 s-au inscris 253, in conditiile in care gradinita ar trebui sa primeasca numai 160 de copii. „Desi s-a incheiat perioada de inscrieri, sint parinti care vin si acum sa depuna dosare, pentru ca s-au mutat recent in zona – pe Armeana, pe Costache Negri sau pe Anastasie Panu – si nu ii putem refuza, fiind din circumscriptie, dar efectiv nu avem spatiu unde sa mai primim copii. Grupele sint deja arhipline", a explicat directoarea gradinitei, Iuliana Gorea. Daca ar reincepe lucrarile la cel de-al treilea corp al gradinitei, unde sint prevazute 5 spatii scolare, atunci nu numai ca s-ar descongestiona grupele existente, ci s-ar putea forma grupe noi, cu micuti aflati in prezent pe o lista de asteptare. „Poate la rectificarea bugetara, care se va face din iulie, asa cum permite legea, s-ar putea prinde ceva pentru aceasta gradinita, dar nu stiu, pentru ca situatia financiara e foarte complicata. Noi am tot solicitat la rectificari, dar nu e de ajuns sa ceri, trebuie sa si ai de unde sa aloci", a precizat Dumitru Tomorug, director adjunct al Directiei Tehnice si de Investitii din cadrul Primariei.

Caldura de nu poti sa suporti

„Se face o caldura aici, de nu poti sa mai suporti. Noi stam cu usa deschisa, deoarece, daca am deschide geamul, ar veni de afara tot caldura. Dupa 20-25 de minute iesim din sala. Mergem un pic la baie, stam pe hol sau in acel antreu, ca sa mai schimbam aerul", a spus una dintre educatoarele de la grupa mica, vineri, in jurul orei 11. Caldura devine si mai apasatoare in salile de la mansarda, iar aerul irespirabil, mai ales la prinz, dupa ce micutii iau masa si trebuie sa doarma. In nici una din sali numarul de paturi nu este suficient pentru numarul de copii, astfel ca, pentru cei care nu sint luati la prinz acasa, sint montate paturi pliante, in limita spatiului. „In total avem 154 de paturi plus alte 40 pliante, ca sa putem face fata. Avem noroc ca ne mai vin in ajutor parintii si bunicii, in sensul ca unii dintre ei ii iau acasa pe micuti. Dat fiind faptul ca e gradinita cu program prelungit, nu ar trebui sa se intimple lucrul acesta. Cei care oricum nu ii lasa dupa-amiaza, avind in vedere ca sint aglomerate grupele, ar putea sa ii duca la o gradinita cu program normal, dar daca doresc sa ii aduca aici pentru calitatea actului educativ e dificil sa ii refuzi", a mentionat directoarea Iuliana Gorea.

Lucrarile de extindere au inceput acum trei ani

Criza de spatiu a determinat conducerea gradinitei sa improvizeze si salile pentru servirea mesei, trei la numar. Una dintre acestea a fost amenajata in cancelarie, dar nici spatiul de aici nu este generos, astfel ca prichindeii trebuie sa ia pe rind masa, in doua serii. O bucatarie proprie si o sala spatioasa pentru servirea mesei sint prevazute in corpul de cladire la care lucrarile au fost abandonate din noiembrie, anul trecut. „In jur de 15-20 % e facut, adica numai fundatia cu demisolul, unde sint mai multe camere cu diferite destinatii. Lucrarile le-am inceput din toamna lui 2008, am pierdut aproape un an pentru ca s-au descoperit acolo niste hrube din perioada medievala si le-am abandonat in noiembrie 2010, pentru ca nu au avut nimic in buget. Pina acum, pentru ce s-a lucrat, am primit 450.000 de lei, iar pentru a da la cheie cladirea, – care are o suprafata construita de 1.500 metri patrati -, ar mai fi nevoie de 1.500.000 de lei. Nu stiu ce anume au de gind sa faca cu acel corp de cladire. Daca as avea bani, as merge inainte, dar stau pe loc, ca doar nu am propria banca de investitii", a precizat Avel Balint, managerul firmei de constructii Comstart ‘93. In teorie, cladirea ar trebui sa fie finalizata in octombrie 2011, dar criza financiara va prelungi si criza spatiilor din gradinita probabil pentru cel putin doi ani. Intre timp insa, o parte a santierului este folosita de un vecin drept groapa pentru gunoiul menajer. Totodata, santierul, inceput in continuarea corpurilor de cladire existente, pune in pericol structura acestora din urma.

Curg milioanele de la guvern pentru gradinite si crese noi in alte judete

Municipalitatea risca sa piarda finantarea necesara pentru construirea a trei crese. Reprezentantii PDL sustin ca Ministerul Dezvoltarii si-a dat acordul pentru finantarea lucrarilor. Problema ar fi ca Primaria nu a pus la dispozitie decit trei amplasamente. „Consilierii locali nici nu au fost informati. Daca nu se vor gasi repede amplasamente si pentru celelalte crese, municipiul va pierde finantarea", a declarat deputatul PDL Marius Spinu. Investitiile ar urma sa fie finantate de Ministerul Dezvoltarii, printr-o alta masura a Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI). Reprezentantii Primariei sustin ca au avut trimise sase amplasamente, dar ca jumatate nu mai indeplinesc conditiile impuse de minister. „Noi avem sase propuneri. Am propus si extinderea unor crese. De la minister s-a venit insa cu precizari. Daca nu ai 500 mp necesari pentru o grupa, nu se aloca bani. Am verificat din nou, si acolo unde avem suficient teren problema s-a rezolvat. In aceasta situatie avem trei crese. Incercam sa gasim terenuri si pentru celelalte trei. Nu vom pierde finantarea", a afirmat primarul Gheorghe Nichita. Ministerul Dezvoltarii a demarat deja procedurile de licitatie pentru realizarea unor obiective similare, dar in alte judete. S-au anuntat deja procedurile de achizitie pentru judetul Suceava. Acolo se vor finanta 30 de gradinite si crese, valoarea lucrarilor fiind estimata la 26,7 milioane lei, fara TVA. In judetul Botosani se vor finanta 26 de unitati cu 22,7 milioane lei, fara TVA, iar pentru judetul Vrancea au fost prinse la finantare 29 de unitati cu suma de 23,7 milioane lei, fara TVA. Al patrulea judet pentru care s-a demarat licitatia pentru servicii de proiectare si lucrari este Buzau. Acolo vor fi construite18 crese si gradinite, suma alocata fiind de 15,3 milioane lei, fara TVA. (F.G.)

Comentarii