Abia de la anul accidentele usoare nu vor mai fi raportate la Politie

miercuri, 29 august 2007, 22:43
3 MIN
 Abia de la anul accidentele usoare nu vor mai fi raportate la Politie

Soferii ieseni implicati in accidente de circulatie ar putea scapa de corvoada cozilor de la Biroul de Tamponari abia anul viitor. Aceasta desi Executivul a adoptat in cursul zilei de marti un proiect care introduce "constatul amiabil" in cazul ciocnirilor usoare care nu se soldeaza cu victime umane. Potrivit reprezentantilor firmelor de asigurari, noile prevederi nu ar putea intra in vigoare mai devreme de inceputul anului viitor.

Vinovatia, doar pe baza declaratiilor soferilor

"Deocamdata nu am primit nici o informare oficiala de la Bucuresti in acest sens. Insa cred ca proiectul nu ar putea fi pus in practica mai devreme de anul viitor", a precizat Laurentiu Ivan, inspector-sef la serviciul Daune din cadrul societatii de asigurari Omniasig Iasi. Guvernul a incercat sa introduca constatul amiabil inca de la inceputul anului in curs, prin noul Cod Rutier, dar ulterior a renuntat la aceasta initiativa, printre altele si din cauza ca nu s-a putut stabili cum trebuie sa fie alcatuite formularele. Potrivit noilor reglementari, in cazul in care doua sau mai multe vehicule vor fi implicate in acelasi accident, proprietarii masinilor nu vor mai fi nevoiti sa apeleze la Politie pentru a intocmi procesul verbal de constatare. Documentul va fi practic completat de partile implicate, pe baza propriilor declaratii. "Daca sistemul va functiona dupa cum am fost instruiti, aceasta inseamna ca, de exemplu, doi conducatori auto care au suferit un accident in urma caruia au fost inregistrate numai pagube materiale se vor prezenta la societatea de asigurare fara a mai fi nevoiti sa ajunga la Politie. Stabilirea vinovatiei se va determina numai pe baza declaratiilor celor doi soferi", a explicat Ivan. Odata cu introducerea constatului amiabil, vor fi simplificate procedurile de recuperare a prejudiciilor in cazul accidentelor de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale. Astfel, in cazul accidentelor auto usoare, societatile de asigurare vor fi informate despre eventualitatea producerii unui accident pe baza unui formular tipizat numit "constatare amiabila" si care va fi eliberat de catre asigurator. Documentul reprezinta suportul pe care conducatorii autovehiculelor accidentate consemneaza circumstantele producerii evenimentului, datele de identificare ale persoanelor si vehiculelor implicate, precum si cele ale asiguratorilor. Dupa completare, actul va fi transmis societatii de asigurare, odata cu polita de asigurare de raspundere civila auto (RCA). Soferul poate solicita, pe perioada de valabilitate a politei de asigurare, unul sau mai multe documente, in cazul in care cel pe care l-a dobindit initial a fost folosit, instrainat sau pierdut.

La fel procedam si in statele UE

Proiectul legislativ a fost initiat de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) la recomandarile misiunilor europene de specialitate pentru a facilita astfel solutionarea mai rapida si mai putin birocratica a incidentelor din trafic soldate cu tamponari usoare, fara incalcarea legislatiei rutiere in vigoare. In cazul in care accidentul presupune si incalcarea legislatiei rutiere, asiguratorul va informa si Politia despre acest lucru. "Necesitatea armonizarii cu practicile Uniunii Europene, alinierii la standardele europene a legislatiei rutiere din Romania a determinat modificarea legislatiei din domeniul asigurarilor", a motivat Angela Toncescu, presedintele CSA. Aceasta a mai spus ca la fel se va proceda si in cazul accidentelor usoare care au loc in afara tarii, dar in spatiul UE.

Comentarii