„Am cunoscut-o personal pe Prima Doamna a Poloniei”

miercuri, 14 aprilie 2010, 11:32
4 MIN
 „Am cunoscut-o personal pe Prima Doamna a Poloniei”

"Nu ne-a venit sa credem"

"Vestea a venit ca un trasnet. Multora nu le venea sa creada, ca si mie de altfel. Polonezii au aratat inca o data un profund respect fata de presedintele lor si fata de ceilalti raposati, dind dovada de patriotism si un respect deosebit pentru raposati in general", a spus parintele Stanislav Cucharec. Inaintasii sai s-au stabilit in Bucovina in urma cu peste 200 de ani, el face parte deja din a sasea generatie. "Pentru noi Polonia a fost intotdeauna ca o "tara promisa", ca patrie a inaintasilor nostri si a noastra, la fel ca si Romania, unde ne-am nascut. Legatura a fost strinsa mereu pentru ca multe din rudele noastre au emigrat in Polonia, o parte din ele in 1974", spune parintele Stanislav. Din anul 1991 a studiat Liceul Seminarial la Iasi, iar in 1997 a fost sfintit preot de episcopul de Iasi, PS Petru Gherghel. Acum este student la Universitatea Pontificala "Ioan Paul al II-lea" din Cracovia si este in acelasi timp preot la Bazilica Mariana din oras. De aici a trait alaturi de miile de polonezi vestea tragediei de la Smolensk. "Au inceput sa se adune in biserici la rugaciune asa cum au facut-o acum cinci ani la moartea Papei Ioan Paul al II-lea, prin gesturi de compatimire si solidaritate pentru cei aflati in durere dupa pierderea celor dragi. Sutele de mii de luminari, flori, candele depuse in fata Palatului presedintelui din Varsovia, precum si in pietele oraselor din Polonia dovedesc acest gest de solidaritate", spune parintele Stanislav.

Prima doamna era o persoana calda si modesta

"Cunosteam citeva persoane personal, parlamentari, senatori, preoti, dar parca si cei cunoscuti din ziare, televiziune, mi-au fost la fel de apropiati. Pe unii i-am cunoscut aici, pe altii in Republica Moldova, unde am stat o perioada. De exemplu, anul trecut am intretinut o discutie cu Prima Doamna, care mi-a facut o impresie deosebita; o persoana calda si modesta, nu-mi vine sa cred ca trebuie sa vorbim de trecut", spune parintele Stanislav.

Deseori s-a pomenit in ultimele zile despre coincidenta morbida ce a legat accidentul de la Smolensk de simbata trecuta de masacrul de la Katyn, unde aproximativ 22.500 de cetateni polonezi, majoritatea ofiteri au fost executati de politia secreta sovietica in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, exact in urma cu 70 de ani, moment istoric ce urma a fi comemorat in Rusia la sfirsitul saptaminii trecute. Si atunci, ca si acum, mare parte din intelectualii polonezi ori oameni de mare calibru au murit tot pe pamint rusesc, la Katyn, un sat situat la 20 de km de Smolensk, zona unde s-a prabusit avionul prezidential. Decenii la rind insa fapta armatei sovietice a fost aruncata asupra nemtilor, iar tacerea a dominat adevarul din spatele masacrului de la Katyn.

"Tatal meu l-a iubit pentru ca era anticomunist"

"Nici macar cei din Franta, Anglia, care stiau adevarul, au avut gurile inchise toti", spun pe rind Olga Bartosiewicz si Marek Marszalek, studenti la Filologie – franceza, la Universitatea "Cuza". "Am auzit multi romani care spun ca daca ar fi murit Basescu ei ar fi fost fericiti, ar fi dat de baut. Probabil ca si multi polonezi spuneau asta, dar ca o gluma. Nici eu, personal, nu credeam ca voi fi asa afectata. Parintii mei au tinut simbata in permanenta televizorul deschis, e foarte trist", spune Olga. "A fost cel mai bun presedinte, si nu l-am votat in 2005. A fost un om de valoare, desi presa, ziarele nu l-au apreciat. A fost un patriot si l-am apreciat pentru ca nu a fost supus in relatiile internationale, ci a reprezentat cu demnitate poporul. La noi sint multi demnitari care acasa sint duri, dar cind trec granitele sint catelusi, in afara sint de acord cu tot ce zic ceilalti, nu ne mai reprezinta", a spus Marek. "Tatal meu l-a iubit pentru ca era anticomunist, era solidar cu el din acest punct de vedere", a declarat Olga.

PS Gherghel a tinut aseara o slujba in memoria victimelor

Aseara, la ora 18:30, ora Poloniei, in Bazilica Mariana parintele Stanislav Cucharec a celebrat o sfinta liturghie in memoria presedintelui, a sotiei acestuia, precum si a tuturor victimelor decedate la Smolensk, cu participarea Societatii Polono-Romane din Cracovia si a romanilor ce locuiesc acolo. Tot aseara, episcopul de Iasi, PS Petru Gherghel, a celebrat o liturghie la Solonetul Nou din Suceava, in apropiere de Cacica, in mijlocul comunitatii poloneze de acolo, in semn de solidaritate cu poporul polonez. "Cracovia e in doliu, ca si toata tara. Oamenii sint reculesi, ingindurati, cufundati in rugaciune, mai ales la sfintele liturghii. O atmosfera trista, ca si timpul de fapt. Ploua, si cerul parca plinge", a spus parintele Stanislav.

Comentarii