„Am fi ipocriti sa nu recunoastem ca se cumpara notele la bac”

joi, 13 iulie 2006, 22:33
3 MIN
 „Am fi ipocriti sa nu recunoastem ca se cumpara notele la bac”

In timp ce ISJ nu recunoaste fenomenul interventiilor la bacalaureat, universitarii sint convinsi ca unii candidati isi cumpara notele. „Exista un fond de cumparare a notelor. Am fi ipocriti sa spunem ca nu e asa”, considera rectorul Universitatii „Al.I. Cuza”, Dumitru Oprea, adaugind ca nu crede in eforturile spectaculoase la bacalaureat ale elevilor care s-au tirit patru ani in liceu. Fenomenul a fost criticat si de cititorii „Ziarului de Iasi”, in urma articolului despre „candidatii surpriza” de la unele licee din Iasi. Mai multi absolventi au fost aratati cu degetul pe forumul deschis pe pagina electronica a ziarului pentru notele mari de la bacalaureat, dupa ce in liceu aveau in catalog medii de 5 sau cel mult 7. Pentru eliminarea unor astfel de anomalii, dascalii ieseni propun chiar schimbari de organizare a bacalaureatului.
„Sa se faca o facultate numai a pilosilor”
„Gurile rele vorbesc ca procedura este ceva de felul: parintele cu stare intervine la cineva, care ajunge la presedintele de comisie, care apoi intervine la profesorii corectori. Acestia, pentru a nu se pune rau cu conducerea, accepta sa umfle notele. Sa nu se creada ca ei primesc ceva pentru asta”, a scris pe site-ul „Ziarului de Iasi” un cititor. Multi forumisti chiar au oferit exemple relativ concrete de frauda. Un altul dezvaluie ca nu numai la „Alecsandri” si „Ibraileanu” exista exemple de absolventi cu medii mici in liceu si note mari la bacalaureat. „Cine are bani sau e copil de persoana influenta ia note astronomice. Corigenti la franceza intr-a XI-a iau 10 la bac, elevi care iau la sport 9,40, le este trecuta nota asta in buletinul de examen, iar pe afise apar cu 10. Tare amuzant!”, spune ironic forumistul. La fel de ironic la adresa asa-zisilor „pilosi” este un alt cititor. „Propun ca cei care au luat BAC-ul cu pile si care, bineinteles ca toata viata se vor baza pe asta, sa-si faca o facultate numai a lor. Ca sa nu mai incurce si sa fure locul la facultate tinerilor care chiar invata”, scrie „Costel Badarau”.
„E rusinos ce se intimpla”
In opinia rectorului Dumitru Oprea, fenomenul pilelor la bacalaureat presupune chiar un fond special de investitii al parintilor. „Pina acum erau meditatiile pentru admiterea la facultate, acum se cumpara notele la bacalaureat care favorizeaza intrarea pe un loc fara taxa”, spune rectorul. Acesta a adaugat ca nu crede ca un elev „poate deveni supergeniu la examene, cind in liceu a fost mediocru. E rusinos ce se intimpla. Am ramine socati daca am face o analiza a notelor pe centrele de examen pe baza curbei lui Gauss (repartizarea echilibrata a fiecarei note, n.r.)”, comenteaza rectorul Oprea, care considera ca eliminarea fraudelor la bacalaureat si admiterea in facultate s-ar putea realiza prin impunerea taxei pentru toti anii de studii universitare. „Asa nu ar mai alerga nimeni dupa note”, crede Oprea.
Si profesorii din mediul preuniversitar au solutii pentru evitarea fraudelor la bacalaureat. „Ca sa nu mai existe suspiciuni ca se afla subiectele inainte de examen, poate nu ar fi rau ca, in ultimul an de liceu, elevii sa aiba la dispozitie cite 100 de variante de subiecte la fiecare disciplina de examen, pe care sa le pregateasca. Iar in ziua concursului, se trage la sorti varianta si cine a invatat, a invatat”, propune Violeta Amariei, liderul judetean al FSLI. „Varianta aceasta a fost deja experimentata acum citiva ani la Medicina. Nu sint de acord cu acest lucru, intrucit elevii ar ajunge sa invete mecanic subiectele, doar sa fie siguri ca vor sti la examen”, spune la rindul ei Cristina Vilcu, directoarea Colegiului National, propunind ca pentru mai multa obiectivitate la bacalaureat sa fie eliminate probele orale, care „ridica mediile elevilor slabi, in detrimentul celor care au muncit pe tot parcursul liceului”. Cristina Vilcu mai propune ca bacalaureatul sa fie sustinut pe tipuri de dificultate, cel mai inalt grad fiind acela care le permite elevilor accesul la cursurile universitare. „Insa, cea mai buna varianta de eliminare a goanei dupa note la bacalaureat este reintroducerea examenului de admitere la facultate”, considera Cristina Vilcu.

Comentarii