A inceput razboiul! – Autoritatile din Bacau au intrat in alerta

vineri, 21 martie 2003, 00:00
6 MIN
 A inceput razboiul! – Autoritatile din Bacau au intrat in alerta

Autoritatile judetene s-au intilnit ieri dimineata intr-o sedinta pentru a discuta despre masurile speciale ce trebuie luate de toate unitatile si agentii economici importanti din judet. Intilnirea a fost generata de izbucnirea razboiului in Irak. Sefii judetului au explicat ca jandarmii, politistii si directorii rafinariilor si firmelor care lucreaza cu materiale chimice sa fie cu ochii in patru. La finalul intilnirii s-a stabilit si programul de masuri pentru prevenirea unor situatii care pot afecta securitatea cetatenilor sau perturbarea activitatilor socio-economice.
In afara de informarea pe care toate consiliile locale din mediul rural au primit-o in timpul sedintei, zece societati bacauane au primit sarcini precise de reorganizare si completare a formatiunilor de cercetare chimica. Sofert Bacau, Rafo Onesti, Letea Bacau, Filiala Electrocentrale Bacau, Carbac Bacau, Schela petroliera Modirzau, Petrom Moinesti, Asco Bacau, Pobac Bacau si Chimcomplex Onesti trebuie sa puna aceste echipe la dispozitia administratiei judetene, daca acest lucru se va impune. In plus, in cursul zilei de astazi, Chimcomplex Onesti si Sofert Bacau trebuie sa organizeze cite o grupa de control nuclear si chimic care sa fie in masura sa actioneze la ordinul prefectului, care are si calitatea de sef al protectiei civile in judetul Bacau.
Urmare a inceperii razboiului, sefii judetului au mai prevazut in programul de masuri ca Directia de Sanatate Publica sa organizeze un serviciu de permanenta la Laboratorul de igiena a Radiatiilor, iar la asociatiile de locatari vor fi distribuite pliante cu modul de comportare in diferite situatii si modul de confectionare a mijloacelor improvizate de protectie individuala in cazul unor atacuri. Astfel de pliante vor fi distribuite si la institutiile si societatile comerciale de pe raza judetului, cu obligatia ca sefii unitatilor sa le multiplice si sa le distribuie salariatilor. Comisia de aparare impotriva dezastrelor a aprobat ca in zilele urmatoare sa fie tiparite 5.000 de pliante cu modul de improvizare a mijlocelor de protectie individuala si alte 5.000 cu modul de comportare in situatii de contaminare chimica, bacteriologica sau nucleara.
Accesul in Aeroport a fost restrictionat
In urma evenimentelor internationale, autoritatile locale au mai dispus ca la obiectivele importante din judet sa se intensifice paza. La Aeroportul Bacau, de exemplu, s-au luat masuri suplimentare de paza, iar cei care vor sa intre in institutie nu o mai pot face decit in urma unui control riguros.
Accesul persoanelor straine a fost restrictionat, in sensul ca nu mai pot ajunge in incinta Aeroportului decit persoanele care trebuie sa calatoreasca. Chiar si acesti cetateni vor fi supusi unei verificari extrem de severe la documente si bagaje, ajungindu-se, la nevoie, pina la controlul corporal. De acelasi tratament vor avea parte si persoanelor care vin in interes de serviciu la Aeroport, chiar daca ele sint cunoscute de salariatii unitatii. „Se fac controale inopinate in zona la toate persoanele si masinile care nu-si justifica prezenta in zona”, ne-a declarat comandantul aroportului Cristian Stanciu.
Vamesii controleaza toate transporturile care vin din Asia
Deocamdata, doar unitatile Ministerului de Interne au primit ordine de a intra in alerta. La Grupul de pompieri militari Bacau s-au luat masuri de suplimentare a pazei si de prevenire si stingere a incendiilor, in mod deosebit la rafinarii, combinatele chimice si in locurile aglomerate. „Am organizat serviciul de permanenta la continuitatea comenzii unitatii si am limitat numarul de permisii, invoiri si concedii de odihna”, ne-a declarat colonelul Mihai Simionescu, comandantul Grupului de pompieri militari.
Si la Comandamentul Teritorial de Jandarmi s-a organizat o grupa operativa care coordoneaza permanent activitatea jandarmilor. Au fost suplimentate si efectivele de paza si ordine si se pastreaza permanent legatura cu celelalte structuri ale Ministerului de Interne si al Ministerului Apararii Nationale pentru rezolvarea tuturor problemelor care ar putea aparea. „Impreuna cu organele administratiei publice locale am sporit vigilenta pentru ca oamenii sa-si desfasoare activitatile in liniste. Nu este nici un pericol la adresa lor, dar solicitam tuturor cetatenilor sa ne anunte daca sint in prezenta unor situatii sau persoane suspecte, la numerele de telefon 955, la care raspunde politia, si la 965, la care raspunde jandarmeria”, ne-a declarat colonelul Stefan Antohi, seful de Stat major al Comandamentului teritorial de Jandarmi.
Si la Vama s-au dispus masuri speciale. Astfel, vamesii bacauani au obligatia sa verifice cu mare bagare de seama orice colet care vine din Asia. „De ieri, am primit decizie sa controlam total, adica sa desfacem si sa verificam continutul tuturor pachetelor care vin din Asia”, ne-a declarat si seful Vamii Bacau, Vasile Soiman.
Permanenta medicala la Aeroport si Directia de Sanatate Publica
Declansarea razboiului din Irak a condus si la cresterea masurilorinstituite de Ministerul Sanatatii. Ieri dimineata, Directia de SanatatePublica (DSP) a primit un alt rind de atentionari de la Bucuresti, princare i se impune aplicarea unui plan de control a situatiilor cu riscepidemiologic major. Pe linga obisnuita constituirea a unui comitetde coordonare pentru situatii epidemiologice speciale, DSP areobligatia sa asigure serviciu de permanenta si un mijloc de transportnon-stop pentru cadrele medicale care vor asigura serviciul degarda in institutie. Faxul cu masuri cuprinde 15 puncte, cele mai importante dintre ele referindu-se la limitarea deplasarilor in strainatate a personalului medical, evaluarea surselor de apa potabila si asigurarea protectiei acestora, organizarea in cadrul spitalelor a unor spatii cu destinatie speciala pentru triajul sau izolarea bolnavilor care prezinta semne ale unor boli contagioase transmise prin intermediul armelor biologice. „Si la Aeroport am marit numarul cadrelor medicale, astfel incit sa se poata asigura garda si pe timpul noptii. Pe linga asistenta Aeroportului si medicul epidemiolog care lucrau pina acum acolo au mai fost trimise inca doua asistente de epidemiologie sa asigure triajul eventualelor persoane venite din calatorii de peste hotare”, ne-a declarat doctorul Marin Bustuc, director adjunct al DSP.
Ministerul Sanatatii a marit si lista cu bolile contagioase pe care declansarea razboiului le-ar putea imprastia printre noi. Antraxul, boala care a ucis citiva americani imediat dupa atentatul terorist de la 11 septembrie si care a circulat prin intermediul unei pulberi albeambalate in plicuri, este capul de afis al pericolelor pe care lesemnaleaza Ministerul Sanatatii. Alte sase boli contagioase -variola, botulismul, sindromul de febra hemoragica, holera, pesta sifebra tifoida – sint amintite de la Bucuresti drept posibile boli carepot izbucni ca urmare a declansarii razboiului. Pneumonia atipica,boala contagioasa care circula deja printre asiatici si esteconsiderata a fi o boala declansata de o arma biologica a revenit inatentia DSP. „Am primit amanunte de ultima ora despre felul in caretrebuie supravegheata pneumonia atipica si despre tarile in care afost deja semnalata. Orice persoana care prezinta simptome cum arfi tusea, dificultati in respiratie, lipsa de aer sau semne radiologicede pneumonie poate fi considerata suspecta”, a continuat doctorul Bustuc.
Irakienii si americanii din Bacau urmaresc atent evolutia
conflictului din Golf
In Bacau sint sase irakieni si trei americani. Si unii si altii sintconectati la toate informatiile care le-ar putea parveni din presadespre desfasurarea ostilitatilor din Irak. Primii doi irakieni pe care i-am abordat au refuzat sa vorbeasca cu noi. Politicosi si amabili, audat inapoi cind au auzit ca li se cere parerea pentru publicat in ziar.
„Ne simtim extraordinar in tara dumneavoastra, dar nu vrem saspunem nimic despre ce se intimpla acolo”, ne-au spus barbatii.Unul dintre irakienii fugiti din tara lui Saddam a acceptat, totusi, sastea de vorba cu noi, dupa ce ne-a rugat sa nu-i dam numele. „Sintde cinci ani in Romania, la Bacau. Le multumesc romanilor pentrumodul in care ne-au primit. Si eu si fratele meu sintem refugiati sisintem chiar multumiti ca a inceput acest razboi, pentru ca sintemconstienti ca doar americanii il puteau inlatura pe Saddam. E rauacolo. Te omoara in strada fara probleme si si fara sa te intrebeceva. Am cautat de la inceput un oras ceva mai linistit si ne-amincropit o afacere cit sa traim civilizat. Nici in Irak nu eram oamenibogati, asa ca nu ne-a fost grau sa ne apucam de treaba aici”, ne-aspus conationalul lui Saddam, care a ales calea libertatii inRomania. El ne-a mai spus ca inca de saptamina trecuta au venitde la politie sa le puna citeva intrebari si apoi i-au lasat in pace.”Sintem sase de toti si sintem linistiti. Nu are nimeni nimic cu noi sinici noi cu altii”, ne-a mai spus barbatul.
De partea cealalta, dar nu neaparat pe o alta baricada, se afla unuldintre cei mai cunoscuti americani bacauani: John Radley, atasatulcultural al ambasadei americane pentru zona Moldovei. „Nu s-auluat masuri deosebite pentru noi, americanii. Cred ca de la primalovitura in Irak, americanii au ridicat garda. Noi avem niste coduride culoare care ne semnaleaza gradul de pericol in care ne aflam.Cind s-a trecut la codul portocaliu, deja am intrat in alerta, iar dinnoaptea de 19 spre 20 martie deja am trecut la codul rosu. Stimcum trebuie sa procedam in toate aceste situatii, dar nu este cazulNe simtim atit de confortabil aici, in Romania. Sintem mult mairelaxati decit americanii din alte tari, pentru ca Romania nu-i atit deexpusa”, ne-a declarat Radley. (Mirela ROMANET, Cezara DUTA)

Comentarii