Astazi se inaugureaza "Silicon Valley" la Bacau

vineri, 16 noiembrie 2001, 00:00
6 MIN
 Astazi se inaugureaza "Silicon Valley" la Bacau

Parcurile industriale si parcurile tehnologice – doua concepte de dezvoltare industriala intre care exista, practic, foarte putine diferente – sint noua fata industriala si tehnologica a Romaniei pregatita pentru viitorul foarte apropiat. Fara cosmetizari inutile, fara exagerari de ordinul politicilor economice practicate la noi timp de circa 50 de ani, prin care au fost creati giganti industriali din care au ramas munti de fier vechi, Romania isi pregateste noua generatie de industriasi in campusuri de genul parcurilor industriale sau tehnologice, pe care le construieste cu ajutorul Comunitatii Europene. Filosofia care sta la baza acestui nou concept de dezvoltare are ea insasi la baza modele verificate in state dezvoltate economic si principii de dezvoltare industriala conform carora trebuie sa te debarasezi de tot ceea ce este energofag, prea scump, poluator sau in pericol de a dispare datorita epuizarii surselor de materii prime. Iata motivul pentru care Europa Occidentala, de exemplu, isi "muta" industriile in Est, de unde trebuie sa plece, in scurt timp in alte zone subdezvoltate si catre care vor fi pompate numai bani, idei de afaceri sau tehnologii "la pachet". Locul lor va fi luat de tehnologiile viitorului, iar tehnologia informatiei si a comunicatiilor este una dintre ele.
Ce este parcul industrial HIT
Ideea de a construi, la Hemeiusi, un parc industrial pentru sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii din domeniul tehnologiei informatiei apartine Consiliului Judetean Bacau. O "armata" de specialisti a preluat comanda conceperii unui proiect viabil, cu sorti de izbinda in fata finantatorilor, care au pus cap la cap idei inedite si au gindit viitoarea configuratie a campusului industrial. Pentru ca doua dintre problemele impuse de finantator – Comunitatea Europeana erau "terenul in proprietate publica" si "un mediu ecologic", Consiliul Judetean a propus, dupa mai multe etape de cautare, Consiliului Local Hemeiusi sa se asocieze la derularea proiectului: primii cu logistica si specialistii, ceilalti cu terenul, drept cofinantare la asociere. In acest fel, proiectul a fost aprobat, sub denumirea noua de "Parcul industrial HIT" – adica Hemeiusi Information Technology. Terenul provine din proprietatea privata a comunei Hemeiusi. In acest fel, dreptul de proprietate asupra constructiei revine Consiliului Judetean, iar asupra terenului Consiliului local Hemeiusi. Parcul va face parte, astfel, din domeniul public. Pentru administrarea parcului va lua fiinta o societate comerciala pe actiuni, societate de interes public. Reprezentantul asocierii este Consiliul Judetean. Parcul se va afla, astfel, la 9 km de Bacau, la 13 km de Aeroport, 5,5 km de Statia CFR Bacau si cu iesire, intre altele, la doua drumuri nationale.
Cit costa proiectul parcului tehnologic
Bugetul total al proiectului de la Hemeiusi este de 8,5 milioane de euro. Din acest buget, 4,8 milioane de euro provin din finantari Phare, 1,6 milioane de euro din partea Guvernului Romaniei si 2,1 milioane de euro din cofinantare locala. Pentru finantarea locala, Consiliul Judetean va contribui cu ceva mai mult de 1,9 milioane de euro, iar valoarea terenului, inclusa in finantare, este de 189.486 de euro. Cu acesti bani, parcul se va construi pe 10,85 de hectare, din care in prima faza de constructie pe ceva mai mult de 4 hectare.
Vecini cu Microsoft
Infrastructura proiectata pentru Parcul industrial Hemeiusi trebuie sa corespunda nevoilor complexe de functionalitate si de flexibilitate ale potentialilor firme care vor beneficia de conditiile din interiorul sau. Parcul trebuie, deci, sa fie o structura complexa si flexibila, care sa rezolve cele mai importante probleme cu care se confrunta o firma cind decide sa investeasca intr-o locatie din acest parc. Astfel, in interiorul perimetrului vor fi spatii pentru productie si birouri, hale, depozite, cai de acces si utilitati. De asemenea, aici investitorii vor gasi chirii la jumatatea celor de pe piata obisnuita. Alaturi de hale si birouri, vor exista spatii pentru conferinte si pentru instruire, dar si pentru consultanta si servicii in diverse domenii. Poate cel mai important este, insa, climatul asigurat in parc, pentru un grup de specialisti cu preocupari specifice, care sint soft-istii, si pentru investitori specializati in domeniul informaticii va fi vecinatatea unor firme multinationale de prima marime, de genul Microsoft, pentru care vor fi pregatirte spatii de lucru separate.
O suma de facilitati
Dar, realizarea parcului tehnologic vizeaza mai mult decit simpla atragere a unor firme din domeniul tehnologiei informatiei – sustin promotorii lui. Aceasta se face prin facilitatile si serviciile pe care le ofera. Astfel, oferta proiectului materializat trebuie sa raspunda, in primul rind, nevoilor acute de resurse cu care se confrunta firmele active in acest domeniu, la nivel regional. Pe aceasta baza, parcul poate da impuls industriei de perspectiva de care are nevoie si Romania si zona Bacau, ultima fiind, astazi, bazata, in special, pe industria chimica si petrochimica si pe industria confectiilor. Noua industrie poate fi o alternativa pe, termen mediu, la industria energofaga si mare consumatoare de materii prime si, nu in ultimul rind, poluanta. Sustinatorii proiectului vorbesc, in acest caz, de facilitati stimulative, de modele tip "povesti de succes" pentru domenii alternative de afaceri, dar si de rolul centrului de afaceri din inima parcului, centru pe specificul tehnologiei informational si a comunicatiilor, care va polariza, la nivel regional, mediul de afaceri din acelasi domeniu, bazat pe contacte de afaceri si penetrarea mai rapida a informatiei. Nu in ultimul rind, aici vor apare locuri de munca in domeniul de baza, tehnologia informatiei si a comunicatiilor.
Citi incap in Parcul industrial
Arhitectura si structura Parcului industrial Hemeiusi a fost gindita pentru a cuprinde un centru de servicii si productie softweare pentru intreprinderile mici si mijlocii, pentru a asigura functionarea a minim 50 de asemenea intreprinderi cu activitate in domeniul serviciilor de tehnologie a informatiei si comuncatii si al productiei, propriu-zise, de softweare. Sediul administrativ al parcului, ca si centrul de afaceri asigura, in acest context, locatia sa, in timp ce numai centrul de afaceri va contine o sala de conferinte, una pentru seminarii multimedia si sali de seminarii. Zona de servicii a parcului contine un perimetru pentru servicii bancare, juridice, postale, consultanta, servicii medicale etc., iar zona comerciala magazine mixte, un mini-restaurant, fast-food etc. Cea mai importanta dintre zone, cea de productie este dedicata productiei industriale. Aici au fost proiectate patru hale de productie, cu dimensiuni diferite, pe structura metalica, cu inchidere din panouri termoizolante, iar la interioare cu posibilitate de flexibilitate maxima, in functie de preferintele beneficiarului. Tot in zona de productie, mai apare un depozit general, pentru toata zona, cladire capsulata, cu instalatii de climatizare. Alaturi, centrul de instruire IT contine module pentru centrul de instruire certificata, propriu-zis, si zona de cazare pentru cursanti. Pe linga toate acestea, spatiile de productie si servicii pentru marile companii IT sint modelele de urmat pentru producatorii autohtoni.
Prima firma ar putea veni in parc in octombrie 2003
Definitivarea documentatiei pentru Parcul HIT are termen luna decembrie a acestui an. Din ianuarie 2002, pina in septembrie 2002, este perioada in care se va organiza licitatia internationala in vederea selectarii constructorului acestui parc. Din octombrie 2002, insa, incepe o perioada de circa o jumatate de an, pina in iunie 2001, in care va avea loc constructia efectiva a parcului, iar in lunile iunie/iulie 2004 s-ar putea finaliza lucrarile de constructie si parcul ar putea fi inaugurat oficial. Daca lucrarile tin cont de graficul impus, este posibil, spun specialistii, ca prima firma sa vina in parc chiar in octombrie 2003. Viitorul parc industrial are, insa, si el un viitor. Posibilitatile de a construi aici sint in functie de atractivitatea parcului. Astfel, daca suprafata de aproape 12 hectare se va dovedi insuficienta, parcul ar putea fi extins pina la limita a peste 60 de hectare de teren, aflat in prezent in propritatea Consiliului local Hemeiusi, pe actualul izlaz comunal. (Petru DONE)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii