Bacauanii si onestenii bat recordul la consumul de medicamente

joi, 26 aprilie 2001, 23:00
3 MIN
 Bacauanii si onestenii bat recordul la consumul de medicamente

De luna viitoare, medicii de familie din judetul Bacau vor trebui sa gindeasca de doua ori pina vor scrie o singura reteta gratuita sau compensata. In ultima sedinta a Consiliului de Administratie(CA) al Casei Judetene a Asigurarilor de Sanatate (CJAS), reprezentantii forului de decizie au decis ca, in paralel cu identificarea metodelor de plata a datoriilor de 68 de miliarde de lei catre farmaciile din judet, sa verifice si consumul de medicamente al asiguratilor care trec pragul unui medic de familie sau a unui specialist. "Datele statistice dovedesc un consum exagerat de medicamente, peste 50% din produsele farmaceutice eliberate in regim gratuit si compensat sint recomandate numai de medicii de familie din judet, iar 70% din aceste consumuri se fac in zona urbana. Bolnavii din Bacau si Onesti detin recordul consumului de medicamente, cu 59 de procente. Cu aceste date in fata , avem suspiciuni ca se cheltuiesc cu buna stiinta bani publici si se face un comert necinstit cu medicamente", declara Dumitru Bontas, presedintele CA al CJAS.
In anul 1999, din cele 29 de miliarde de lei pe care CJAS le-a alocat medicamentelor gratuite si compensate, asiguratii au consumat produse farmaceutice in valoare de 26 de miliarde de lei.
Cresterea consumului de medicamente prescrise bacauanilor a inceput de anul trecut, cind farmaciile au fost nevoite sa elibereze medicamente cu peste 26 de miliarde mai mult decit fondurile alocate de la asigurari. Anul acesta, in conditiile in care bugetul casei nu a fost inca stabilit, farmaciile au eliberat deja in primul trimestru medicamente compensate si gratuite in valoare de aproximativ 39 de miliarde de lei. "Am constatat ca, din totalul retetelor gratuite de care beneficiaza copiii, 60% sint eliberate de medicii de familie, iar retetele specialistilor acopera doar 8 procente. Decalajul foarte mare dintre aceste valori este inexplicabil si ne indreptateste sa ne gindim la un control in rindul medicilor de familie. S-ar putea sa constatam ca acesta este consumul real de medicamente, dar, la fel de bine, sa vedem ca pe alocuri se exagereaza", este de parere dr. Maria Tioc, director general al CJAS.
Pentru a pune capat avalansei de retete compensate si gratuite, CJAS a hotarit ca acestia trebuie sa aibe un plafon maxim al valorii medicamentelor pe care le pot recomanda intr-o luna. Plafonul nu va fi acelasi pentru toti medicii, ci va avea valori diferite, in functie de virsta pacientilor inscrisi pe listele lor. "Singurele criterii pe care le putem lua in calcul la stabilirea unui plafon sint grupele de virsta ale pacientilor unui medic de familie. Evaluarea plafonului nu e o incercare de embargo intr-o situatie de criza, pentru ca ea va fi discutata si cu reprezentanti ai Directiei de Sanatate Publica, Asociatiei Medicilor de Familie si Colegiului Medicilor", adauga dr. Tioc.
In opinia reprezentantilor CJAS, copiii cu virste de pina intr-un an ar trebui sa beneficieze de 9,1% din bugetul pentru medicamente, cei cu virste intre 1 si 4 ani de 11,7%, iar categoria de virsta 5-14 de 6%. Propunerile CJAS au in vedere ca asiguratii cu virste intre 15 si 40 de ani sa beneficieze de 6 procente din fondurile alocate medicamentelor, cei care se inscriu in categoria 41-50 de ani de 1,8%, bolnavii intre 51 si 60 de ani au dreptul la 1,7%, iar asiguratilor care au peste 60 de ani le revin 3,7 procente. "In functie de aceste procente, pe care noi deocamdata le propunem, plafoanele medicilor de familie vor fi calculate estimativ, pentru ca nu toti asiguratii de pe lista unui medic de familie vin la consultatie in fiecare luna", spune dr. Maria Tioc.
Reprezentantii CJAS sustin ca nu urmaresc masuri restrictive care sa atraga nemultumirea medicilor de familie, ci schimbarea mentalitatii unora dintre ei, care trebuie sa accepte ca a sosit timpul ca banii asiguratilor sa fie cheltuiti cu eficienta. (Cezara DUTA)

Comentarii