Criza de algocalmin devine chinuitoare

miercuri, 24 octombrie 2001, 23:00
3 MIN
 Criza de algocalmin devine chinuitoare

Depozitele farmaceutice, farmaciile particulare si cele ale spitalelor nu mai au de doua luni pe rafturi produsele injectabile ale firmei Sicomed. Arhicunoscutele fiole de Algocalmin, banalul calmant pentru dureri de cap, masele sau burta nu se mai gaseste nici macar in farmaciile de spital, locuri in care, pina acum, se consumau mii de astfel de fiole pe luna. Spre deosebire de medicamentele care lipsesc din farmacii pentru ca firmele distribuitoare nu si-au primit banii pe produsele livrate, Algocalminului, Piafenului, Xilina, Hemisuccinatul si apa distilata lipsesc din farmacii pentru ca societatea producatoare, Sicomed, si-a oprit liniile de fabricatie. Decizia de sistare a productiei a fost luata pe motiv ca Sicomed nu a primit avizul Ministerului Sanatatii pentru majorarea preturilor acestor medicamente. In momentul in care firma bucuresteana si-a intrerupt liniile de fabricatie, o fiola de Algocalmin costa in farmacii 1.242 de lei.
Pacientul care se trateaza acasa de o simpla nevralgie sau cel care este nevoit sa stea internat pentru o interventie chirurgicala este obligat sa ia medicamente mult mai scumpe, produse de firme straine. "In lipsa Algocalminului fiole, unui bolnav iesit din sala de operatie sintem nevoiti sa-i facem alte calmante, mai scumpe. Daca banii asiguratului se duc pe medicamente scumpe, care au inlocuitori romanesti foarte buni si ieftini, ce ne mai intrebam ca e saracie in spital?", spune una dintre asistentele sectiilor cu profil chirurgical din Spitalul Judetean. Nu doar lipsa calmantului injectabil este o problema, ci si faptul ca, in lipsa serului fiziologic, cadrele medicale trebuie sa gaseasca alte variante pentru prepararea antibioticelor injectabile. Ca sa poata dilua antibioticele aflate sub forma de pulbere, cadrele medicale folosesc serul din pungile de perfuzii. Acest lucru este posibil numai pentru bolnavii internati, pentru ca cei care se trateaza cu antibiotice injectabile acasa nu au de unde sa-si procure perfuziile. "Pentru unele produse avem inlocuitori din import, mai scumpi, dar pentru altele nu avem de loc. Nu avem nici o informatie legata de momentul in care criza va lua sfirsit", spune Elena Talaba, farmacista la Spitalul Judetean.
In aceeasi situatie se afla si cadrele medicale de pe statiile de Salvare, din a caror trusa medicala de urgenta au disparut calmantele romanesti. Consumul de Algocalmin injectabil numai in Spitalul Judetean era de aproximativ 20.000 de fiole pe luna, acum aceasta cantitate fiind inlocuita de tablete, varianta a produsului care isi face efectul mai greu si nu poate fi prescrisa decit bolnavilor neoperati. Cele 3.000 de fiole de Algocalmin destinate Spitalului Judetean scoase in luna septembrie de la rezervele speciale pentru calamitati s-au epuizat inca din primele zece zile, astfel ca lipsurile au continuat, fara sa se intrevada vreo solutie. Vestea ca la Bacau, medicii au mari probleme cu medicatia obisnuita a pacientilor lor a ajuns pina la organizatia "Pharmaciens sans frontieres", care ieri au trimis la spitalul Judetean si la dispensarele din Scorteni si Magiresti trei masini cu medicamente. "Nu este prima oara cind venim cu ajutoare in judetul Bacau. Am aflat de criza de medicamente de aici si am considerat ca produsele farmaceutice pentru sectiile de oncologie, oftalmologie, cardiologie, chirurgie, pediatrie si interne sint binevenite", a declarat farmacista franceza Marie Dominique. (Cezara DUTA)

Comentarii