Datoriile cronice ale Spitalului Judetean au fost sterse

sâmbătă, 17 martie 2001, 00:00
2 MIN
 Datoriile cronice ale Spitalului Judetean au fost sterse

Datoriile acumulate de Spitalul Judetean la medicamente si materiale sanitare in perioada 1999-2000, motiv de neintelegeri intre fosta conducere a unitatii si cea a Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) au fost sterse recent printr-un ordin al presedintelui Casei Nationale. Datoriile acumulate de spital in ultimii doi ani catre furnizorii de medicamente si materiale sanitare condusesera nu numai la tensiuni intre sefii din sistemul sanitar, ci si la situatia dramatica a bolnavilor internati, care trebuiau sa-si cumpere din propriul buzunar medicamentele la care aveau dreptul gratuit pe timpul spitalizarii.
Hotarirea de stergere a datoriilor din banii strinsi la fondul de sanatate a venit la mai bine de o luna dupa ce Casa Nationala a interzis spitalelor sa-si plateasca restantele din anii trecuti cu bani din finantarea pe anul 2001. Spitalul Judetean inregistra datorii de 40 de miliarde de lei la diversi furnizori de medicamente si materiale sanitare, bani care au fost virati de CJAS in contul spitalului. "Dupa stergerea datoriilor din ultimii doi ani, Spitalul Judetean a mai ramas cu 14 miliarde datorii. Acesti bani reprezinta medicamentele consumate in 2001 si utilitatile din anii 1999 si 2000", ne-a declarat dr. Leonard Rosu, directorul Spitalului Judetean.
Stergerea datoriilor la medicamente si materiale sanitare s-a facut la toate spitalele din judet, acestea inregistrind la capitolul restante doar facturile catre furnizorii de alimente si cele catre regii. Singurul efect al stergerii datoriilor din mileniul trecut este faptul ca farmaciile celor opt spitale din judet au rafturile pline cu produse farmaceutice de la firme care refuzau sa mai dea pe datorie cel mai ieftin medicament. "Datoriile trecute la medicamente s-au platit, dar se vor acumula curind altele pentru ca finantarea lunara nu ne permite sa achitam facturile la zi. La Buhusi mai avem datorii de 300 de milioane la alimente si cheltuieli gospodaresti si alte 100 de milioane la singe", declara dr. Mihaela Colbeanu, directorul Spitalului Orasenesc din Buhusi.
Datoriile spitalelor catre Centrul de Transfuzii Sanguine, care se ridica la 9 miliarde de lei, nu au fost platite acum de Casa de Asigurari, desi singele este considerat medicament de urgenta. Spitalul Judetean, liderul datornicilor Centrului de Transfuzii, are de achitat nu mai putin de 6 miliarde de lei, bani pe care, deocamdata, spitalul nu are sanse sa-i obtina recent. (Cezara DUTA)

Comentarii