Doctorii din policlinica sint arsi la salarii

joi, 17 mai 2001, 23:00
3 MIN
 Doctorii din policlinica sint arsi la salarii

La inceputul anului 2000, o adresa a Casei Nationale anunta ca salariile medicilor din policlinicile de adulti si copii nu mai sint fixe, ci se calculeaza pe baza unor punctaje pe care cadrele medicale le primeau pentru fiecare consultatie in parte. Asteptat de multa vreme de medicii din policlinici, noul mod de plata era semnul inceputului reformei sanitare in sectorul ambulatoriu. Salarizarea pe puncte a adus celor 62 de medici din policlinicile bacauane o crestere a lefurilor care varia intre 25 si 75%, in functie de numarul de bolnavi care treceau pragul cabinetelor lor intr-o luna. Reforma mult asteptata a fost aplicata doar patru luni, din ianuarie si pina in aprilie 2000, dupa care, tot printr-o adresa a Casei Nationale, medicii de policlinica au revenit la salariile fixe, care nu mai tineau cont de numarul serviciilor medicale prestate intr-o luna. Dusul rece al revenirii la salariul vechi nu a cazut bine nici unui medic, iar efectele negative apar la exact un an distanta.
In urma verificarilor declansate de Curtea de Conturi la inceputul lunii martie in Spitalul Judetean, institutia de control a decis ca salariile mari pe care le-au primit medicii in lunile ianuarie-aprilie 2000 trebuie returnate. "Curtea de Conturi a considerat ca textele adreselor in baza carora s-a facut plata pe puncte nu sint explicite si in conditiile in care legea asigurarilor de sanatate nu prevede acest mod de plata, sumele sint necuvenite. Concluzia controlului a fost foarte clara: medicii din ambulatoriu sint personal bugetar care trebuie platit cu salariu fix, motiv pentru care sumele acordate in plus trebuie returnate spitalului", declara dr. Costica Mocanu, director adjunct al Spitalului Judetean.
Potrivit calculelor contabile, cei 15 medici din Policlinica de Copii trebuie sa scoata din buzunar aproape 257 de milioane de lei, iar ceilalti 47 de medici din Policlinica de Adulti sint nevoiti sa returneze spitalului 511 milioane. Deoarece sumele primite in plus sint considerate un credit pe care spitalul l-a acordat medicilor, acestia sint obligati sa suporte si plata dobinzii, care se ridica la aproximativ 385 de milioane de lei. In total, medicii de copii si adulti din policlinicile bacauane trebuie sa aduca in caseria spitalului nu mai putin de 1,125 miliarde de lei. Cea mai mica suma pe care o are de returnat un medic bacauan care a avut ghinionul sa prinda aplicarea reformei in policlinici este de 400.000 de lei, iar cea mai mare se ridica la 25 de milioane. "Banii vor fi opriti din salariu esalonat cu incepere din aceasta luna si ei nu vor fi returnati Casei de Asigurari, ci vor ramine la spital. Bacaul nu este un caz singular, situatia fiind aceeasi in toate policlinicile din tara", a adaugat dr. Mocanu.
Medicii care lucreaza in cabinetele policlinicilor nu au primit inca deciziile de oprire a banilor si nici unul dintre ei nu stie, deocamdata, care este suma exacta pe care o vor avea de platit in rate. "Pina nu vad cu ochii mei hirtia nu-mi vine sa cred ca este posibila o asa aberatie. Nimeni nu este de vina ca niste adrese ale Casei de Asigurari se bat in cap in cap si nici un principiu de drept nu prevede ca o hotarire se aplica retroactiv. Singura noastra sansa este sa contestam in instanta aceasta decizie", spune unul dintre medicii cu post in Policlinica de Adulti. (Cezara DUTA)

Comentarii