Durere in cot: impozitul pe venitul global

miercuri, 30 mai 2001, 23:00
2 MIN
 Durere in cot: impozitul pe venitul global

Desi azi este ultima zi in care, teoretic, romanii isi pot depune declaratiile de venit global, functionarii din spatele ghiseelor administratiilor financiare isi vor putea bea linistiti cafeaua fara sa fie deranjati aproape deloc. Pe bacauani nu-i intereseaza povestea impozitului pe venitul global. Ei au alte prioritati.
Astazi ar trebui sa fie ultima zi in care se pot depune declaratiile de venit. Exista, insa, toate sansele ca executivul sa prelungeasca aceasta actiune inca o data deoarece lipsa de interes a romanilor fata de aceasta problema a fost aproape totala. In judetul Bacau doar in jur de 15% dintre contribuabili au depus declaratia de venit.
Ieri, la Administratia Financiara a municipiului Bacau, era destul de liniste. Desi era mai multa lume decit saptamina trecuta, cele aproximativ 30-40 de persoane care se prezentasera sa-si faca datoria de cetateni nu au dat prea multe batai de cap functionarilor. Doar un tip care venise sa-si verifice daca a completat corect declaratia in urma cu o saptamina a stresat pret de vreo douazeci de minute una din persoanele care se ocupau de indrumarea contribuabilior. Dupa ce s-au facut verificarile pe computer, cetateanul a rasuflat linistit: datele pe care le-a prezentat erau corecte.
Conform legii, declaratiile de venit trebuie depuse de persoanele care au realizat venituri din salarii, colaborari, activitati comerciale, profesii autorizate, inchirieri, asociere sau din strainatate. Nu vor depune declaratii de venit global acele persoane care au realizat venituri din salarii lucrind intregul an la acelasi angajator sau au obtinut venituri numai din pensii, dividende, dobinzi, vinzari de actiuni, jocuri de noroc. Formularele privind declaratiile se depun gratuit la dispozitia contribuabililor de catre Administratiile finantelor publice. Declaratiile se completeaza in cite doua exemplare pe baza datelor din fisele fiscale privind salariile realizate furnizate de catre angajatori, din declaratiile speciale pentru veniturile din activitati comerciale, profesii autorizate, contracte de inchiriere sau arendare. (R. BIBIRE)

Comentarii