Judetul Bacau – paradis al evaziunii fiscale

sâmbătă, 29 ianuarie 2000, 00:00
3 MIN
 Judetul Bacau – paradis al evaziunii fiscale

Evaziuni fiscale de ordinul miliardelor au fost inregistrate mai ales in cazul exporturile de alcool si produse petroliere, schema dupa care s-a operat fiind aceeasi. Garda Financiara Bacau a intocmit de curind un raport care scoate la iveala cele mai importante cazuri de evaziune fiscala petrecute la noi judet. Un "tun" de proportii a fost dat bugetului de stat de catre SC Bere Lichior Margineni SA chiar la inceputul anului trecut, suma de 8,8 miliarde de lei cu care a fost prejudiciat statul nefiind deloc de neglijat. Firma bacauana a intocmit in perioada august-octombrie 16 declaratii vamale de export pentru alcool etilic pe care ar fi trebuit sa-l trimita unei firme din Dublin, SC Whitestar Entreprises. Numai ca, la inceputul anului 1999, Directia Regionala Vamala Iasi a sesizat Garda Financiara Bacau ca exportul de alcool etilic nu s-a efectuat. Controalele comisarilor au scos la iveala ca firma a beneficiat de facilitatile care se acorda exportatorilor, prejudiciind statul cu 8 miliarde de lei in contul accizelor, inclusiv majorarile de intirziere, si cu alte 880 milioane de lei reprezentind taxa pe valoarea adaugata si majorarile de intirziere aferente. Dosarul a fost inaintat organelor de cercetare penala.
Nici Rafo Onesti nu a scapat de un dosar penal, motivul fiind tot exporturile fictive. In luna februarie 1999, comisarii bacauani au finalizat un raport prin care au scos in evidenta ca Rafo a prejudiciat statul roman cu aproape 1,3 miliarde de lei reprezentind acciza suplimentara, TVA suplimentar, cota de 25% pentru fondul special al drumurilor, precum si majorarile de intirziere. Schema care sta la baza evaziunii fiscale este aceeasi ca si in cazul firmei Bere Lichior Margineni: exporturi doar pe hirtie, insa in realitate benzina nu a parasit tara.
De asemenea, neinregistrarea veniturilor si a obligatiilor fiscale realizate din prestarea unor activitati este un alt exemplu care vine sa demonstreze evaziunea fiscala. Firma constanteana Relton a adus statului un prejudiciu de aproape 56 miliarde de lei. Relton a cumparat de la Rafimaria Darmanesti 2,1 milioane de litri de benzina de cocsare, in valoare de 4,1 miliarde de lei. Firma constanteana a predat apoi spre procesare firmei Carom cantitatea de benzina de cocsare, din care au rezultat 5.824 de tone de benzina premium II, pe care a livrat-o, prin intermediul societatii Carom, unor agenti ecomonici din tara. Numai ca firma Relton nu a virat accizele, TVA si taxa Basescu catre bugetul de stat, motiv pentru care i s-au imputat cele 56 miliarde de lei. Si in acest caz, dosarul a fost inaintat organelor de cercetare penala.
Acestea sint doar trei dintre cazurile pe care le-au descilcit anul trecut comisarii Garzii Financiare Bacau. Pavel Albu, comisar – sef al Garzii Financiare Bacau, considera ca in judetul nostru evaziunea fiscala a inceput sa infloreasca din 1995, cind au fost eliminate o serie de facilitati care se acordau firmelor. O serie de societati si-au perfectionat in ultimul timp metodele de a se sustrage de la plata obligatiilor catre bugetul de stat. De cele mai multe ori isi ascund unele activitati pe care le desfasoara, a mentionat Albu."Avind in vedere ca cei 27 de comisari pe care ii avem reprezinta doar 15% din organele de control din judet, ma ingrozeste ceea ce am descoperi daca am fi mai multi", a spus Pavel Albu. ( Nicoleta VARTIC )

Comentarii