Pelerini la poarta farmaciilor

joi, 21 februarie 2002, 00:00
4 MIN
 Pelerini la poarta farmaciilor

Bolnavii din Bacau ai caror medici de familie nu si-au epuizat inca plafoanele la medicamente si care le mai pot inca prescrie retete compensate sau gratuite au dat peste alta belea. Cu retetele in mina, cei care isi platesc luna de luna contributia la fondul asigurarilor de sanatate umbla de la o farmacie la alta, pentru ca o parte dintre aceste unitati si-au epuizat deja plafoanele si nu le mai pot elibera medicamentele. Alte farmacii, care nu au sistat inca eliberarea retetelor compensate si gratuite, nu au pe rafturi produsele prescrise de medici, si, astfel, pacientii sint nevoiti sa ia drumul catre alte farmacii din oras sau sa renunte si sa scoata bani din buzunar. Daca au. "Marti dupa-amiaza am umblat la toate farmaciile din oras ca sa iau o reteta gratuita pentru fiica mea de opt ani. La farmacia nr. 1 mi s-a raspuns ca s-a terminat plafonul si nu-mi poate onora reteta, iar la alte farmacii din centru ori nu exista antibioticul, ori exista un inlocuitor, dar trebuia sa ma intorc din nou la medicul pediatru, sa-mi scrie pe reteta ca este de acord sa iau produsul similar. Valoarea totala a retetei se ridica la 250.000 de lei, suma pe care, in cele din urma, o voi scoate din buzunar pentru ca fetita trebuie sa ia tratamentul cit de repede, iar pe data de 1 martie, cind farmaciile vor intra in plafonul trimestrului doi, reteta nu va mai fi valabila", spune Liliana Jitaru.
Alti pacienti cu reteta compensata care aveau nevoie ieri de medicamente au luat drumul farmaciilor din oras cautind o unitate care sa le elibereze medicamenetele. "M-am «captusit» cu o pneumonie si nu-mi permit sa umblu pe strazi de la o farmacie la alta ca sa gasesc una care nu si-a terminat plafonul. Am renuntat dupa ce am intrat in farmaciile din apropierea domicililui si in cele din urma am scos din buzunar un milion de lei pentru medicamentele de care am nevoie", spune si Florina Ciubotaru, posesoarea unei retete compensate care nu mai are nici o valoare.
Drumurile de la o farmacie la alta pentru o reteta compensata sau gratuita vor mai dura pina la 1 martie, data de la care farmaciile vor primi plafonul pentru urmatorul trimestru al anului. "De marti la prinz nu mai eliberam medicamente gratuite si compensate pentru ca am depasit plafonul alocat in primul trimestru. Singurele retete pe care le mai onoram sint cele pentru copiii care sint cazuri de urgenta si sint consultati noaptea de medicul de garda din policlinica. Acestora li se adauga medicamentele gratuite din programul de transplant renal pe care inca le mai eliberam", ne-a declarat diriginta farmaciei 1, Corina Sfirlea.
La alte farmacii din oras care nu si-au epuizat inca fondurile se mai elibereaza medicamente in regim compensat si gratuit, dar sint situatii in care nu toate produsele de pe reteta se gasesc pe rafturi, farmaciile avind si acum de recuperat bani din 2001 de la Casa de Asigurari (CA). In acest moment, datoriile Casei catre farmacii au fost sterse numai pina la nivelul jumatatii lunii octombrie a anului trecut, abia in aprilie, o transa de 18 miliarde de lei urmind sa stinga datoriile la medicamente compensate si gratuite eliberate de farmacii in luna noiembrie. Reprezentantii CA spun ca fondurile alocate in acest an farmaciilor sint mai mari decit anul trecut, iar impunerea unor plafoane la farmacii si medici este necesara pentru a stopa situatiile din anii trecuti, cind medicii de familie si specialistii prescriau retete pe banda rulanta. "Anul trecut, suma alocata farmaciilor s-a ridicat la 173 de miliarde de lei, iar anul acesta pentru medicamentele compensate si gratuite bugetul casei este de 203 miliarde. Fata de anul ’98, cind au intrat in vigoare asigurarile de sanatate, fondul pentru medicamente a suferit o crestere de 100%, iar scumpirile la produsele farmaceutice nu s-au ridicat la acest procent. Daca ar exista corectitudine din partea medicilor care prescriu retet,e si a farmacistilor care le onoreaza nu ar trebui sa fie problemele acestea. Plafoanele pentru farmacii pot fi depasite cu 30%, la fel ca si la medicii de familie", a incercat o explicatie Dan Stoica, director de contractari al CA. Desi a fost impusa ca o masura teoretica de disciplina si de control strict al banilor asiguratilor, impunerea unui plafon la medicamentele compensate si gratuite nu si-a aratat inca efectele pozitive. Deocamdata, tot bolnavii sint cei care sufera si care sint nevoiti sa ia in piept, odata cu boala, si criza din farmacii sau din cabinetele medicilor de familie. Si, in final, sa scoata bani din buzunar, desi lunar, li se retine pe statul de plata contributia la fondul de sanatate. (Cezara DUTA)

Comentarii