Statul a facut cadou fabricii Letea reesalonarea datoriilor

joi, 24 august 2000, 23:00
2 MIN
 Statul a facut cadou fabricii Letea reesalonarea datoriilor

In scandalul declansat de hotarirea de guvern 655/2000, prin care Executivul a iertat zece societati de la plata a circa 1.000 de miliarde de lei ce reprezinta datorii catre bugetul de stat si penalitati, a intrat si societatea Letea Bacau, careia i-au fost reesalonate 191 de miliarde de lei si i-au fost sterse datorii in valoare de alte 220 de miliarde. Hotarirea in cauza prevede ca reesalonarile si scutirile vor intra in vigoare numai in cazul in care contractul de vinzare-cumparare a actiunilor nu este reziliat din vina uneia dintre partile semnatare. Letea a fost cumparata de o firma infiintata anul trecut in Cipru, SABA Investement, insa Consiliul Concurentei nu s-a pronuntat inca asupra legalitatii acestei tranzactii deoarece SABA a refuzat sa dea detalii asupra actionarilor sai. "Letea nu a cerut aceste reesalonari – spune directorul economic al societatii, Valeria Macarescu. In plus, noi inca nu sintem cumparati. Exista un contract de privatizare, insa acesta se afla in prezent la Consiliul Concurentei, care nu si-a dat avizul. Pina atunci, practic, contractul de privatizare nu intra in vigoare".
Scandalul in privinta HG 655 a fost declansat in momentul in care s-a descoperit ca unele dintre societatile carora le-au fost reduse datoriile erau deja privatizate, lucru care nu se poate spune, deocamdata, despre Letea. Tehnic vorbind, Letea este inca in proprietatea FPS, chiar daca a fost semnat un contract de privatizare. Cumparatorul, SABA Investement, nu a achitat nici prima transa din cele 11 milioane de dolari datorati FPS, deoarece contractul de privatizare nu a fost inca aprobat de Consiliul Concurentei. In plus, din acest motiv nu a fost convocata nici AGA Extraordinara care sa aprobe noua structura a actionariatului.
Prin HG 655, Letea a fost scutita de plata a 201,877 miliarde de lei catre bugetul de stat plus 18,5 miliarde reprezentind majorari de intirziere la plata CAS. In plus, fabricii de hirtie i-au fost aprobate reesalonari pe cinci ani pentru 181,5 miliarde de lei ce reprezinta obligatii bugetare la care se mai adauga alte 9,5 miliarde, datorii la CAS. (R. BIBIRE)

Comentarii