Bahluiul ca Sena, un vis frumos care are nevoie de 58 milioane de euro

duminică, 06 februarie 2011, 22:31
4 MIN
 Bahluiul ca Sena, un vis frumos care are nevoie de 58 milioane de euro

In cinci ani riul Bahlui va arata precum riul Sena sau Tamisa. Cel putin asa il vad coordonatorii proiectului, care promit schimbarea la fata a riului si amenajarea unei zone de agrement  atit pentru tinerii din Campusul Tudor Vladimirescu, cit si pentru toti iesenii. Pina cind va deveni realitate va mai curge insa multa apa pe Bahlui si va mai fi nevoie si de putin noroc. Alei pietonale pentru promenade, crearea unor spatii expozitionale pentru tinerii talentati, anticariate, cafenele culturale, organizarea de competitii sportive intre universitati pe albia riului Bahlui, cam asa spera autoritatile sa arate peisajul urbanistic din jurul riului ce taie municipiul in doua. Desi in faza de concepere a proiectului discutiile vizau si constructia de poduri si cafenele suspendate, in cele din urma s-a decis renuntarea la aceste obiective. Investitorii care isi vor deschide afaceri in aceasta zona vor trebui sa-si aleaga angajatii exclusiv din rindul studentilor. Lucrarile vor demara pe sapte martie, iar  pentru ca aceasta sa fie finalizata conform planului sint necesare 58 de milioane de euro.

Discutii la Camera de Comert

Proiectul privind modernizarea riulul Bahlui presupune mai multe componente. Pe de o parte se doreste efectuarea de lucrari care sa asigure continuitatea pantei albiei riului Bahlui si stabilizarea de maluri si, in acelasi timp, asigurarea liniei continue de aparare impotriva inundatiei orasului Iasi. Odata ce vor fi realizate aceste obiective, proiectul urmareste amenajarea si tranformarea regiunii centrale a riului Bahlui intr-o zona de agrement pentru ieseni. Peste aceste doua demersuri consemneaza un parteneriat public privat, prin care se doreste atragerea de investitori in aceasta zona, care sa construiasca spatii comerciale si sa intretina atractivitatea si curatenia. Investitorii care isi vor deschide afaceri in aceasta zona vor trebui sa-si aleaga angajatii exclusiv din rindul studentilor. "Au fost discutii in Camera de Comert si Industrie de dezvoltare a unor centre de afaceri in zona, centre care sa creeze joburi part-time pentru studenti. Dorim sa dezvoltam activitati comerciale care sa faciliteze tinerilor accesul la aceste joburi part-time si vom recomanda investitorilor sa angajeze studenti. Am incercat sa atragem investitorii nu pentru a obtine bani, ci pentru a-i face parteneri in intretinerea de mai departe a riului. Trebuie sa mentinem riul la niste cote de curatenie ridicate," a declarat Dorina Isopescu, profesor in cadrul Universitatii Tehnice "Gheorghe Asachi" si coordonatorul direct al acestui proiect.

Competitia intre studenti ca in Londra

Aceasta a dat asigurari ca toate spatiile comerciale care vor fi deschise in zona vor avea un profil cultural. Astfel, vor fi create spatii expozitionale de prezentare a operelor de arta a studentilor, vor fi amenajate anticariate, cafenele, la fel vor avea un profil cultural. "Cred ca pe un tinar l-ar atrage un loc sigur in care sa serveasca o cafea cu prietenii, eventual in acelasi loc sa fie o expozitie de pictura, poate chiar a unui coleg de la arte si in acest mod sa cream un contact intre toti tinerii de la universitatile iesene" a precizat Isopescu, care isi doreste ca obiectivele derulate in acest proiect sa dezvolte simtul artistic al studentilor, si sa antreneze abilitatile sportive ale studentilor. In acest sens, coordonatoarea proiectului isi propune organizarea de competitii sportive cu barcuta pe Bahlui. "De ce nu am avea si  noi o competitie intre universitati asa cum este in Londra pe riul Tamisa intre Universitatea Cambridge si Universitatea Oxford, iar la noi sa fie intre UTI si UAIC", a spus Dorina Isopescu.

Circulatia masinilor, intrerupta pe malurile Bahluiului

In acelasi timp, pentru ca promenadele sa nu fie tulburate de zgomotul masinilor, se discuta despre intreruperea circulatiei in weekend in partea centrala a riului Bahlui. "Am vorbit cu domnul Simirad si spuneam ca partea Bahluiului dinspre Campusul Tudor Vladimirescu sa fie inchisa circulatiei simbata si duminica. Sa cream o zona de comert stradal in care sa atragem nu doar tineri, dar si persoanele de toate virstele. Aici vor putea gasi o carte buna, anticariate si expozitii in aer liber. Acestea vor face deliciul zonei care va ajunge precum Sena sau Tamisa" a afirmat Dorina Isopescu. Desi in faza de concepere a proiectului discutiile vizau si constructia de poduri si cafenele suspendate, in cele din urma s-a decis renuntarea la aceste obiective. "Am vorbit cu arhitectii si am decis ca nu vor fi foarte multe constructii care vor traversa riul Bahlui, de exemplu poduri comerciale. Si asta pentru ca Bahluiul este fumos tocmai prin faptul ca vezi o apa curgatoare, nu prin acoperirea lui cu betoane. Riul va fi lasat liber, va fi ca un fir care genereaza  viata in orasul Iasi" a declarat Dorina Isopescu. Amenajarea albiei riului Bahlui se va realiza tot dupa modelul european. Astfel, vor fi realizate perdele de apa pe lateral, care vor fi iluminate seara cu becuri colorate. Tot pe marginea riului vor fi construite trepte betonate care ar putea fi zone de spectacol pentru trupe studentesti si concerte universitare. Dorina Isopescu a subliniat ca toate componentele si ideile trebuie gindite intr-un mod unitar pentru ca acest proiect sa transforme Iasul intr-un punct de referinta si un motiv de mindrie pentru toti iesenii.

Comentarii