Batalie mare pentru sefia judetului

duminică, 08 iulie 2007, 20:34
5 MIN
 Batalie mare pentru sefia judetului

PD isi mobilizeaza artileria grea pentru CJ

Liderul local al PD a afirmat ca pozitia din fruntea CJ i-ar da posibilitatea sa demareze toate proiectele comunitatilor locale care privesc dezvoltarea infrastructurii din mediul rural. Practic, o functie care pina acum era aproape neinteresanta pentru liderii partidelor politice a devenit „proba de foc", si asta pentru ca viitorul presedinte al CJ va gestiona printre altele si fondurile structurale. De altfel, PD a inceput deja sa-si pregateasca terenul in mediul rural pentru viitoarele alegeri. „Pe o treime din judet sint deja presedinte al CJ pentru ca eu am demarat campania de proiecte la primarii PD. Acum avem in jur de 400 de proiecte pentru dezvoltarea unor comunitati locale pe care dorim sa le sprijinim. Sint obligat sa intru in campania asta, ca lider al organizatiei PD", a precizat Carlan. Acesta a spus ca isi mentine intentia de a candida chiar daca sistemul electoral nu se va modifica, iar presedintele CJ nu va fi ales prin vot uninominal, ci de pe lista de consilieri ai PD. „Voi fi in fruntea listei. Ne propunem sa obtinem peste 50% din voturi pe lista PD, si in aceasta situatie renunt bucuros la mandatul de senator. Obiectivul nostru este sa obtinem majoritatea in CJ ca sa nu fim obligati sa facem nici un compromis. Lectia primita la nivel national ne obliga sa ne dorim majoritatea pentru a nu crea instabilitate", a completat Carlan.

Acesta a precizat ca atit la nivel local, cit si judetean puterea s-a aflat in ultimii patru ani in miinile PSD si ca proiectele initiate de PD nu au fost sustinute pe cele doua planuri. „Atit municipiul, cit si judetul s-au aflat integral in miinile PSD si este greu sa propui proiecte cind nu ai parteneri", a acuzat Carlan.

Intelegere intre PNL si PSD?

Totodata, liderul PD Iasi a apreciat ca in acest moment PNL si PSD sint „legati ombilical" si ca exista o intelegere intre cele doua partide. „Exista o intelegere fireasca, pentru ca PNL si PSD nu pot guverna unul fara celalalt. Sint legati ombilical. Nu este un zvon, nu este o banuiala, ci este o certitudine absoluta ca si-au impartit functiile. PNL nu are cu cine sa cistige primaria, iar pentru actualul primar Nichita nici un compromis nu e prea mare pentru a-si pastra primaria si, implicit, functia de lider al PSD Iasi", a subliniat senatorul PD. Afirmatiile lui Carlan par a fi sustinute si de faptul ca pina acum PNL nu si-a anuntat un candidat propriu la Primaria municipiului. Singurul membru al PNL care si-a manifestat intentia de a candida, deputatul Traian Dobre, a fost deja infrint de doua ori in alegerile locale de fostul primar, Constantin Simirad. In plus, intentia lui Dobre nu a fost sustinuta pina acum de conducerea filialei judetene a PNL. Cu mai putin de un an inaintea alegerilor, PNL nu a prezentat nici un candidat capabil sa-l infringa in alegeri pe actualul primar, Gheorghe Nichita. Nici PD nu a scos la inaintare un candidat de anvergura pentru Primarie, generalul Barhala neavind nici un fel de experienta in politica. Practic, primarul Nichita are toate sansele de a candida in alegerile locale. „Nu ma intereseaza ce spune Carlan. Iar acum sint in concediu, asa ca ma intereseaza si mai putin. Avem un candidat la Primarie si il vom prezenta la toamna. Nu avem nici un fel de intelegere secreta cu PSD. Noi am avut o pozitie constanta in ce priveste primaria si primarul, nu ca PD care ba l-a sustinut pe Nichita, ba l-a atacat, dupa cum aveau interesul", a replicat liderul filialei iesene a PNL, deputatul Relu Fenechiu.

Nichita: „Nu neg ca ar fi posibile aranjamente"

Carlan a spus ca este normal ca actualul presedinte al CJ sa-si doreasca sa candideze in continuare. „In privinta domnului Flaiser, mi se pare firesc sa doreasca continuitate, mai ales ca a fost in fruntea CJ atita vreme. Despre domnul Fenechiu am auzit prima data ca ar dori sa candideze dupa ce am lansat noi proiectul PD cu posibilii candidati. Cred ca e de datoria liderului de partid sa intre in lupta cea mai grea. Neconditionat eu voi fi in fruntea luptei electorale pentru a valorifica capitalul electoral de care dispun", a afirmat Carlan.

Sefii locali ai PSD sustin ca alegerile de anul viitor sint acum pe planul doi. Cu toate acestea, primarul Gheorghe Nichita, seful filialei judetene, spune ca social-democratii vor sa cistige atit Primaria municipiului, cit si CJ. „Acum ne gindim la alegerile europarlamentare. Pentru 2008 nu e stabilit nimic. Eu am mai spus ca in PSD este democratie. Oricine isi poate depune candidatura si ea va fi analizata. Structurile din partid vor alege. Strategia noastra este ca fiecare membru de partid care poate ajuta sa isi spuna parerea. Pentru CJ, Lucian Flaiser are multe avantaje. Are o experienta foarte mare ca presedinte al CJ, a fost si prefect", a afirmat Nichita. Seful PSD sustine ca anuntatele candidaturi ale PD pentru Primarie si CJ au un caracter provizoriu. „Cei de la PD au vrut sa atraga atentia asupra lor, sa faca un eveniment. Acum au anuntat candidatii, dar pina la alegeri se pot intimpla multe, se vor schimba si oamenii", a adaugat Nichita. El a negat posibilitatea oricarei intelegeri intre PSD si PNL. „Nu exista nimic, este doar scenarita. Noi vrem sa cistigam tot. Daca aveam intelegeri cu PNL, mai eram atacat, mai ajungeau la Parchet dosare cum ar fi cel cu Piata Unirii? Ei incearca orice. Nu fac nici un aranjament, nici cu PNL, si nici cu PD. Nu neg ca ar fi posibile astfel de aranjamente, dar nu la Iasi", a completat Nichita.

De ce a devenit sefia CJ interesanta pentru politicieni

Miza reprezentata de conducerea CJ este mare in contextul in care, cel mai probabil, la inceputul anului viitor vor putea fi accesate fondurile structurale alocate de Uniunea Europeana Romaniei. Banii sint directionati catre tarile membre ale UE pentru transport, dezvoltare regionala, cresterea competitivitatii, asistenta tehnica, capacitate administrativa, mediu si dezvoltarea resurselor umane. In acest moment, reprezentantii autoritatilor locale au redactat un numar de aproape 200 de proiecte care asteapta sa fie depuse pentru a accesa fonduri strucuturale. In medie, un proiect de infrastructura este evaluat la 4 milioane de lei. Totodata, la nivelul conducerii CJ exista o lista cu 33 de proiecte majore evaluate la peste 2 milioane de euro. Rolul CJ in administrarea si cheltuirea fondurilor structurale la nivel local este esential. Majoritatea comunelor din judet nu dispun de fondurile necesare nici pentru redactarea proiectelor, de multe ori CJ fiind cel care plateste proiectele. Si la capitolul cofinantarea proiectelor, comunele sint dependente in mare masura de conducerea CJ. Practic, daca seful CJ vrea, el poate dispune acordarea unui sprijin logistic sau financiar comunelor sau, dimpotriva, sa le lase sa se descurce singure.

Comentarii