A inceput curatenia de primavara in Prefectura

vineri, 01 martie 2002, 00:00
5 MIN
 A inceput curatenia de primavara in Prefectura

Prefectul Brailei, Mihai Manea, a inceput deja sa faca ordine in institutia pe care o conduce. Dupa ce, la instalarea in functie, in urma cu circa trei saptamini, promitea ca va analiza activitatea fiecarui functionar in parte si apoi va decide cine merita sa ramina in post si cine nu, prefectul a anuntat, saptamina aceasta, o prima serie de masuri pe care le va lua. Astfel, bazindu-se pe rapoartele de evaluare a activitatii pe anul trecut, finalizate in luna februarie pentru fiecare functionar public din Prefectura, Mihai Manea a decis sa renunte la serviciile a doi dintre acestia, care, in ultimii doi ani, au obtinut calificativul "nesatisfacator".
"Eu va pot spune ca acesti salariati au avut in doi ani, consecutiv, calificativul «nesatisfacator», nu dat de mine, ci de fosta conducere. Problema este foarte delicata, pentru ca statutul de functionar public, practic, iti limiteaza posibilitatile de conducator de institutie publica, de a face rapid si transant ordine in propria curte. Trebuie sa ai argumente foarte serioase sa dai afara pe cineva si, in Braila, a existat un precedent, cind unui functionar public concediat de la Consiliul Judetean i s-a platit salariul pe un an si ceva, in urma hotaririi judecatoresti. Fostul prefect, dl. Viorel Popescu, mi-a spus omeneste ca i-a fost teama ca va da acesti bani daca va renunta serviciile lor si ca va fi dat in judecata si s-a gindit ca nu avea de unde sa plateasca, putea sa fie o catastrofa pentru el daca se intimpla acest lucru. Ei, pentru mine nu este o catastrofa sa platesc daca justitia va aprecia ca cele doua concedieri nu au fost facute in temeiul legii. Daca se va dovedi ca am gresit, platesc, dar acum, avind in vedere rezultatele celor doi, nu am ce sa fac", a declarat prefectul. Acesta a refuzat sa dea publicitatii numele celor doua persoane vizate, pe considerentul ca, oricum, se vor face ele cunoscute, atunci cind vor incepe reclamatiile: "Nu are rost sa le dau numele, ca o sa vedeti ca o sa ma reclame, o sa ajunga inaintea mea la dv. Am stat de vorba cu unul dintre ei, care este permanent bolnav, vine numai cind considera ca poate, in rest, e permanent in concediu, de nu stiu de ce nu se pensioneaza. L-am chemat sa-i spun punctul meu de vedere, sa-l informez asupra calificativelor pe care le-a obtinut si s-a declarat surprins, pe considerentul ca el este cel mai vechi functionar din Prefectura si nimeni nu i-a spus niciodata nimic. «Pai, zic, daca nu te gaseste nimeni niciodata, cind sa-ti spuna? Eu te-am adus de acasa, sa stau de vorba cu dumneata.» L-am vazut in prima zi, probabil a vrut sa ma vada la instalare si, dupa aceea, nu l-am mai vazut. In ceea ce-i priveste, deci, voi lua rapid decizia, miine sau poimiine, pentru ca trebuie sa angajez niste oameni care sa faca treaba. Eu nu pot sa tin niste posturi blocate, cu niste oameni care nu vin la serviciu sau unii care nu fac nimic. E adevarat ca am nevoie de sprijinul tuturor colegilor, al tuturor directorilor din Prefectura, pentru a vedea cum se misca lucrurile si poate, in timp, vor iesi si altii la iveala, la care trebuie sa renuntam, pentru ca nu fac nimic."
Unitatea de Management va aduce bani in Braila
Intrebat daca va lucra in continuare cu consilierii si secretarul general care au constituit echipa fostului prefect, Mihai Manea a evitat un raspuns transant: "Noi ne-am dus cu o propunere la ministrul Octav Cozminca, pentru a reduce numarul de directori. Noi, la ora actuala, functionam pe schema cu sase directori, dar, in fapt, nu avem decit doi si avem directii cu un singur om. Ne-am dus cu propunerea de a micsora numarul de directii, dar este doar o propunere, dat fiind ca, deocamdata, este o lege care reglementeaza organigrama prefecturilor si a directiilor care le compun. Noi, acum, avem foarte putini oameni, sintem 32 de functionari publici, nepunind la socoteala soferii si personalul administrativ. Daca doi nu muncesc din 32, asta inseamna deja 10%, iar daca eu lucrez din start cu doar 90% din personal, ce facem? Fiecare conteaza aici."
Prefectul a mai precizat ca are in vedere o imbunatatire a calitatii muncii in Prefectura, nu doar prin eliminarea celor puturosi sau incompetenti, ci si prin aducerea unor oameni da valoare in aceasta institutie. Astfel, Mihai Manea a mentionat iminenta angajare a doua persoane, in posturi de directori: "Vom aduce pe cineva de la Bucuresti, care va conduce Directia de Integrare Europeana si va coordona si Unitatea de Management pe care am infiintat-o, aceasta avind drept sarcina aducerea de bani la Braila. De asemenea, vom aduce un nou conducator la Directia pentru coordonarea serviciilor descentralizate, un om cu experienta in administratie publica, cu masterate la Rotterdam si care a lucrat 12 ani in domeniu. Cind a auzit despre acestia, ministrul Cozminca mi-a spus ca, daca sint buni, ii ia la Bucuresti. I-am raspuns ca sa mi-i lase macar un an la Braila si, dupa aceea, ii dau, cu conditia ca de o cota parte din proiectele pe care le realizeaza in capitala sa beneficieze judetul nostru. Acestia sint oameni care au adus milioane de dolari, prin diverse proiecte la care au lucrat, si sper sa-i aduc la Braila pina la 15 martie."
In acest context, prefectul a precizat ca recent infiintata Unitate de Management, care cuprinde doi reprezentanti din Prefectura si doi din Consiliul Judetean, urmeaza sa se ocupe de realizarea unor proiecte care sa aduca bani, din diverse finantari, in judetul Braila. Manea considera ca este nevoie de programe, iar autoritatile din localitatile judetului, mai ales cele din mediul rural, nu se pot descurca singure si nici CJ nu poate suporta efortul investitional imens, necesar pentru redresarea economica si sociala. "Exista posibilitatea accesarii unor programe profilate pe alimentari cu apa, pe extinderea retelei de gaze sau de canalizare, dar primariile locale nu au capacitatea sa lucreze aceste proiecte si, atunci, le vom face noi, in aceasta Unitate de Management. Vreau sa va spun ca strainilor nu le vine sa creada atunci cind cerem bani pentru introducerea alimentarii cu apa, in vreo localitate. Ei cred ca noi avem nevoie de bani ca sa reparam o statie, doua de epurare, care sint defecte, undeva la tara, nu ca avem localitati unde nu exista retea de apa potabila", a mai spus Mihai Manea. (Mihaela DAN)

Comentarii