Consiliul Judetean Braila vineaza finantari externe

miercuri, 14 noiembrie 2001, 00:00
2 MIN
 Consiliul Judetean Braila vineaza finantari externe

Vicepresedintele Consiliului Judetean Braila, Adrian Scutaru, si viceprimarul orasului Faurei, Ionel Voinea, au participat saptamina trecuta, la Piatra Neamt, la un curs de instruire, in vederea pregatirii unor proiecte pentru obtinerea de finantari prin Programul de Dezvoltare a Utilitatilor Municipale (MUDP).
Programul, aflat in etapa a treia, se adreseaza oraselor mici si mijlocii din Romania si vizeaza dezvoltarea serviciilor publice de gospodarire comunala, respectiv a celor din domeniul alimentarii cu apa. Pregatirea implementarii in Romania a MUDP 3 se face prin proiectul RIP (Programul Regional de Infrastructura) din cadrul Pactului de Stabilitate in Balcani, finantat de Agentia de Dezvoltare Internationala a Guvernului Statelor Unite (USAID).
Vicepresedintele Adrian Scutaru a precizat, ieri, ca finantarea proiectelor MUDP 3 se va face in proportie de 50% din imprumuturi BERD, 40% din credite nerambursabile, iar 10% va fi contributia comunitatii locale. La nivelul judetului Braila, sint vizate orasele Ianca, Insuratei si Faurei, suma totala ce s-ar putea obtine din finantare externa fiind aproximata la 1,5 milioane de euro.
"Chiar in aceasta saptamina, voi aduna factorii interesati, respectiv reprezentanti ai Consiliului Judetean, ai consiliilor locale ale celor 3 orase, ai Societatii Judetene de Apa si chiar ai regiei «Aptercol», pentru a discuta care sint necesitatile la nivelul reabilitarii retelelor de apa in localitatile vizate. Voi invita si conducerea regiei «Aptercol», pentru ca aceasta a beneficiat deja de un credit BERD, si ii vom solicita sfatul", a mai spus Adrian Scutaru.
Echipa ce se va ocupa de realizarea acestor proiecte, condusa de vicepresedintele Scutaru, va trebui ca, pina in februarie 2002, sa prezinte finantatorului documente privind "contextul strategic, expunerea de principii si ratiuni ale proiectelor pentru cele 3 orase si rezultatele evaluarii studiilor de prefezabilitate".
Adrian Scutaru precizeaza ca, daca se va obtine finantare pentru toate cele 3 proiecte ce vor fi prezentate de judetul Braila, 25.000 de persoane vor beneficia de avantajele reabilitarii retelelor de apa din localitatile lor de resedinta.
Vicepresedintele CJ admite, insa, ca doar orasele Ianca si Faurei ar avea nevoie de o reabilitare a retelei de apa, dat fiind ca cea existenta in Insuratei beneficiaza de instalatii destul de noi. El recunoaste ca si contributia locala pentru proiecte ar putea fi o problema in contextul austeritatii bugetare ce se prevede pentru anii urmatori. "Lucrarile au valori mari si, probabil, se va organiza o licitatie internationala, pe care este posibil sa o cistige firme straine. Si ele si finantatorul vor fi interesate, categoric, de potenta financiara a viitorului beneficiar de creditare. Noi studiem cu mare atentie problema contributiei locale, recomandarea Ministerului Administratiei Publice fiind aceea de asociere a factorilor interesati, respectiv Consiliul Judetean, consiliile locale si societatile ce se ocupa de furnizarea apei", a mai spus Scutaru.
Deocamdata, insa, vicepresedintele CJ nu considera drept prioritate absoluta identificarea solutiilor pentru asigurarea fondurilor necesare achitarii contributiei locale in aceste proiecte, dat fiind ca, in cazul fericit al obtinerii finantarii pentru cel putin un proiect, lucrarile propriu-zise nu vor incepe mai devreme de anul 2003. (Mihaela DAN)

Comentarii