Cum arata optiunile elevilor pentru licee si scoli profesionale

duminică, 17 iunie 2001, 23:00
4 MIN
 Cum arata optiunile elevilor pentru licee si scoli profesionale

Optiunile elevilor, exprimate in perioada mai-iunie, au relevat faptul ca cel mai cautat profil, in acest an, este cel sportiv. Pentru cele 75 de locuri aprobate de MEC, au optat, pina acum, 179 de elevi, concurenta fiind, astfel, de 2,39 de elevi pe loc. Pozitia imediat urmatoare intr-un clasament al optiunilor exprimate pentru anumite specializari este ocupata de profilul real de la "Cerna", cu 2,21. Aici, pentru 100 de locuri, au optat 221 de elevi. O concurenta de 2,16 candidati pe loc s-a inregistrat si la profilul real de la "Iorga", unde au fost aprobate tot 100 de locuri. De asemenea, la Colegiul Economic "Ion Ghica", si-au manifestat dorinta de a urma cursurile acestei institutii 269 de elevi, insa ei au la dispozitie numai 125 de locuri, cu alte cuvinte, sint 2,15 candidati pentru un loc. Tot peste doi candidati pentru un loc – 2,12 – sint si la profilul uman de la "Iorga". Aici, pentru cele 50 de locuri, au optat 106 candidati.
O concurenta de 1,79 candidati pentru un loc s-a inregistrat la profilul uman de la "Cerna", unde, pentru 75 de locuri, au optat 134 de candidati. O concurenta destul de mare s-a inregistrat si la sectia de muzica a Liceului de Arta, 1,76 elevi pe loc, adica, pentru 25 de locuri, au optat 44 de elevi. O situatie similara se inregistreaza si Colegiul "Murgoci", la profilul real, unde, pentru cele 100 de locuri, au optat 173 de elevi.
Pentru profilul pedagogic, de la Liceul "Perpessicus", au optat 82 de elevi pentru cele 50 de locuri, adica 1,64 elevi pentru un loc, iar pentru profilul tehnic de la Grupul Scolar "Edmond Nicolau" – fostul liceu de constructii -, au optat 81 de elevi pentru 50 de locuri, adica 1,62 elevi pentru un loc. O concurenta de 1,37 elevi pe loc s-a inregistrat si la Grupul scolar "Ana Aslan", 103 elevi pentru 75 de locuri, iar la Liceul de Arta, sectia Arte Plastice, pentru cele 25 de locuri, au optat 33 de elevi, adica 1,32 de candidati pentru un loc. La Colegiul "Balcescu", pentru profilul real, cu 125 de locuri, au optat 162 de elevi, adica 1,30 de candidati pe un loc. La profilul uman de la "Perpessicius", sint 50 de locuri, pentru care au optat 63 de elevi, adica 1,26 pe loc, iar pentru profilul uman – 25 de locuri – de la Grupul Scolar Insuratei, au optat 31 de elevi, adica 1,24 candidati pentru un loc. Ceva concurenta, 1,20, este si la Liceul "Matei Basarab" de la Maxineni, unde, pentru cele 25 de locuri, au optat 30 de candidati. De asemenea, pentru profilul uman de la "Murgoci", unde sint 50 de locuri, au optat 57 de elevi, adica 1,14 pe loc, iar o concurenta de 1,12 candidati pe loc s-a inregistrat la Grupul Scolar "Istrati", unde, pentru 75 de locuri de la profilul tehnic, au optat 84 de candidati. Si profilul tehnic de la Grupul Scolar "Nenintescu" a fost cautat, pentru cele 125 de locuri optind 136 de elevi, iar pentru profilul servicii de la "Mihail Sebastian", 25 de locuri, au optat 26 de candidati. Pentru profilul uman de la "Balcescu", au optat numai 40 de candidati pentru cele 50 de locuri, astfel ca este o concurenta de numai 0,80 pentru un loc. Pentru restul profilelor din invatamintul liceal, au optat mai putini elevi decit numarul locurilor disponibile.
Concurenta va fi si la unele scoli profesionale sau de ucenici
La scolile profesionale, numarul de optiuni a depasit numarul de locuri numai in citeva cazuri. Pentru cele 75 de locuri de la Grupul Scolar "Panait Istrati", au optat 169 de elevi, iar pentru cele 50 de locuri de la Colegiul "Ion Ghica", au optat 87 de elevi. La scolile de ucenici, numarul de locuri a fost depasit de cel al optiunilor, doar la trei unitati: Scoala nr. 2 din Viziru, 45 de optiuni pentru 25 de locuri – 1,8 pe loc, Grupul Scolar Industrial "Anghel Saligny", 35 de optiuni pentru 25 de locuri – 1,4 pe loc, si Grupul Scolar Insuratei, 30 de optiuni pentru 25 de locuri – 1,2 pe loc.
De remarcat faptul ca, la liceele foarte bune, numarul de optiuni a fost doar cu putin mai mare decit numarul de locuri, intrucit doar elevii cu medii mari pot avea certitudinea ca vor fi admisi. Acest lucru ofera insa sperante si altora, cu medii putin mai mici decit ultimele de anul trecut, ca ar ajunge la un liceu de top. Ca urmare, este bine ca, intre optinunile elevilor buni, sa se regaseasca si aceste licee, pentru ca, altfel, este posibil ca altii, cu medii mai mici, sa ocupe locurile nerevendicate. De asemenea, elevii buni si mediocri, ce au optat pentru licee la care numarul de optiuni a fost mult mai mare decit numarul de locuri, ar trebui sa treaca in fisele de inscriere cit mai multe optiuni, pentru a nu avea surpriza sa ramina nerepartizati, iar elevi mai slabi decit ei sa le ocupe locurile. (Cristina DOSULEANU)

Comentarii