Decontarea abonamentelor de transport – visul profesorilor din mediul rural

joi, 24 ianuarie 2002, 00:00
3 MIN
 Decontarea abonamentelor de transport – visul profesorilor din mediul rural

In toate statisticile intocmite in ultimii ani, se poate observa ca profesorii renunta la naveta si isi cauta posturi in oras. Astfel, dintre cei 1.119 dascali care existau in anul 2000, in mediul rural, in judetul Braila, in anul 2001 au mai ramas 971. Aceasta tendinta este mai putin evidenta la invatamintul prescolar, unde numarul de cadre didactice a fost modificat doar de cele 21 de noi educatoare intrate in sistem, dintre care sase au ajuns in mediul rural si 15 in mediul urban. Acoperirea cu cadre calificate in mediul urban a crescut, de la 71% in 2000, la 77% in 2001, in timp ce, in mediul rural, acoperirea cu personal calificat a scazut de la 29% in 2000, la 23% in 2001.
Aceasta tendinta de migrare de la sat la oras este explicata de cadrele didactice, in primul rind, prin costul foarte mare al navetei. Dupa ce plateste abonamentul pentru transport, chiar daca este vorba de o localitate relativ apropiata, unui profesor ii ramine o suma sub salariul minim pe tara. Directorul Scolii din Scortaru Vechi, prof. Nicolae Spatarescu, spune ca, de cind nu le-a mai platit Primaria abonamentele, a fost foarte greu. Cadrele didactice din Tudor Vladimirescu sint si ele in aceeasi situatie. Mai mult, anul trecut, o delegatie a profesorilor a mers in audienta la primarul Ionel Popescu, pentru a discuta despre achitarea abonamentelor de catre primarii. "Cind i-am spus pentru ce am venit in audienta, a spus ca nu are bani pentru plata abonamentelor, pentru ca trebuie sa plateasca retroactiv salariile insotitorilor persoanelor cu handicap si nu are cu ce. La intrebarea unui alt cadru didactic, ca, daca nu ar fi avut problema aceasta cu salariile insotitorilor, ar fi platit abonamentele, a spus ca tot nu ar fi platit, pentru ca nu sint bani. Adica pentru abonamente nu sint si nu vor fi bani niciodata? Nici nu stim ce sa mai credem", a spus prof. Neti Spatarescu, directorul Scolii cu clase I-VIII din Tudor Vladimirescu.
Primarul comunei Tudor Vladimirescu, Ionel Popescu, a spus ca, la inceputul anului 2001, in primele trei luni, a platit abonamentele, insa in aprilie nu a mai avut bani, pentru ca a fost nevoit sa asigure lemne pentru toate scolile. "Nu-mi puteam permite sa dau banii pe abonamente si sa nu am lemnele necesare in ianuarie sau februarie. Cred ca am cei mai multi titulari pe post, care sint navetisti, intr-o comuna. Nu poate nimeni sa spuna ca a fost rea vointa, cind eu am ajuns sa asigur, cu eforturi, salariile din decembrie ale oamenilor din Primarie. De la bugetul Primariei, nu s-a cheltuit nici un ban pentru reteaua de gaze din Cazasu. Toti banii cheltuiti acolo au fost de la bugetul de stat. Dar ce pot sa fac eu, daca Tudor Vladimirescu este una din putinele comune care are aproape 70% dintre cadrele didactice navetiste? Pina acum, am facut tot posibilul si le-am asigurat cite 5.000 de metri patrati, l-au folosit si au avut un venit in urma lui. Pentru viitor, sa vedem cum stam cu incasatul taxelor si impozitelor si, pe urma, mai vedem", a spus Ionel Popescu.
De altfel, in mediul rural, o alta problema a scolilor este lipsa telefonului. Sint unele sate unde, la fel, reteaua de telefonie mobila nu are acoperire. La Scoala din Comaneasca, nu exista post telefonic. Pentru tot satul, exista un singur post si acela vechi. Satenii si-au amintit ca, in urma cu ceva timp, primarul promisese ca le va introduce telefoane in sat. Zeci dintre ei chiar si-au depus cereri, insa totul a ramas la fel: nu au telefon. Primarul, insa, spune ca tot ce a depins de el a facut. "Cazasu este telefonizat. In momentul in care am demarat acolo, am demarat si la Tudor Vladimirescu, iar cind am discutat despre Tudor, am discutat si mai departe, pina la Comaneasca, insa directorul tehnic mi-a spus ca nu are cum sa duca linia pina la Comaneasca. Sa nu mai insist, pentru ca firma greceasca de la conducerea «Romtelecom» nu mai vrea sa faca investitii. Eu voi insista, totusi, in continuare, dar nu pot sa dau un termen, cind se va rezolva problema." (Cristina DOSULEANU)

Comentarii