Elevii in pelerinaj la statuia lui Eminescu

miercuri, 16 ianuarie 2002, 00:00
4 MIN
 Elevii in pelerinaj la statuia lui Eminescu

De aproape opt ani, la statuia lui Mihai Eminescu din Gradina Publica, scoala ce poarta numele poetului nostru national organizeaza un pelerinaj, depuneri de flori si scurte momente artistice, astfel incit orice trecator sa-si aminteasca importanta acestei zile, macar pentru scurta vreme. In timp, initiativa Scolii "Mihai Eminescu" a fost preluata si de alte scoli, astfel ca, ieri, pe 15 ianuarie, inca de la primele ore ale diminetii, clase intregi de elevi au venit sa aduca un omagiu celui care este Luceafarul poeziei romanesti. Au cintat si au recitat in fata bustului lui Mihai Eminescu, printre altii, elevi de la scolile "Vasile Alecsandri", clasa a III-a, Liceul cu Program Sportiv, reprezentanti ai claselor V-VIII sau ai Grupului Scolar "Constantin Brancusi". In jurul orei 11, in fata statuii, elevii clasei a VIII-a C de la "Mihai Eminescu" au sustinut un recital de cintece si poezii din lirica eminesciana, dar si poezii ale scriitorilor moderni, care-l il au in centrul atentiei pe Eminescu.
Aceasta actiune a fost coordonata de fostul invatator al elevilor clasei a VIII-a C, Valeriu Partene. Invitatii de onoare ai momentului au fost: prof. emerit Timotei Petride, prof. Dumitru Barau si prof. Gheorghe Calota, presedintele Ligii Culturale "Mihai Eminescu". Profesorul Petride le-a spus celor adunati in jurul monumentului ca actiunea lor i-a rascolit dorul de "badia Mihai", de nepotii lui de suflet si chiar de colegii pe care i-a avut. "Am citit in presa, chiar in aceasta dimineata, ca tot ceea ce se spune si se face in aceasta zi sint numai vorbe goale. Sa fie oare asa? E adevarat, sint si de-acestea, dar «ingerasii» pe care i-am ascultat astazi sint cu totul altceva, e din inima curata si sincera, cum numai copiii au, si acest lucru inseamna mai mult decit toate vorbele goale si inchinarea unora si altora. De asemenea, tin sa-i cer iertare lui badia Mihai pentru nevolniciile ce se mai spun si astazi de niste latrai". De asemenea, profesorul Barau a multumit copiilor ca, de opt ani, vin sa-l omagieze pe Eminescu si i-a indemnat sa nu uite acest obicei atunci cind vor pleca de la Scoala "Mihai Eminescu". In final, profesorul Calota le-a atras atentia celor prezenti ca sint privilegiati de soarta pentru ca au sansa ca, astazi, sa recite in romaneste poeziile lui Eminescu, pentru ca tinerii basarabeni nu mai au acest drept. Ei, chiar in aceste zile, lupta sa nu piarda definitiv dreptul de vorbi si invata in limba romana, iar simbolul luptei lor este Mihai Eminescu. In continuare, clasele a III-a si a IV-a au recitat din nou poezii si au cintat.
Aceste manifestari au continuat la scoala, unde a avut loc un spectacol de muzica si poezie, dedicat marelui poet, dupa care s-au anuntat premiile Concursului judetean de creatie literara "Mihai Eminescu", ajuns la editia a V-a. La sectiunea proza, au fost premiati elevii Teodora Gutu, de la Scoala "Ion Creanga", Alexandru Catana si Costin Marcu, ambii de la Scoala "Mihai Eminescu", iar la sectiunea poezie, au fost premiati Georgiana Victoria Habara, de la Scoala nr. 18, Oana Gheorghita, de la Scoala "Mihai Eminescu", si Oana Petcu, de la Scoala "Vasile Alecsandri".
"Constelatia 23"
In acest moment festiv din viata scolii, s-a lansat si primul numar al revistei "Constelatia 23", o continuare a revistei "Hipodrom 23", care se straduieste sa duca mai departe traditia inceputa, mai ales ca scoala se poate mindri cu o constelatie de elevi care i-au adus faima. Colectivul de redactie a precizat ca revista va publica creatii originale ale elevilor, dovezi ale pasiunii lor pentru diferite discipline de invatamint, va urmari descoperirea de noi talente in rindul scolarilor, pe care le va stimula si le va incuraja. "Isi vor gasi locul, in paginile revistei, acei elevi care simt nevoia de a asterne pe hirtie gindurile si ideile lor, pentru a le impartasi si altora. Nu vor lipsi evenimentele importante din viata scolii, rezultatele elevilor la olimpiade si concursuri, interviuri, portrete, diverse informatii de interes general, intr-un cuvint, se vrea o imagine cit mai reala a scolii noatre", considera directorii publicatiei, profesoarele Adela Cochino si Sanda Costache. Primul numar cuprinde creatii literare ale elevilor, premiate in timp la diverse concursuri, trei interviuri, cu Ana Maria Iugulescu, Andrei Alexandru si Dorina Oana Ilie, si informatii de interes general. Ultimele pagini ale revistei sint redactate in limba engleza, astfel incit cei care iubesc aceasta limba se vor putea delecta, citind textele scrise de eleve din clasele a VIII-a A si a VII-a B si a VII-a I. (Cristina DOSULEANU)

Comentarii