Incep disponibilizarile in invatamint

joi, 02 martie 2000, 00:00
3 MIN
 Incep disponibilizarile in invatamint

Marti, Consiliul de Administratie al Inspectoratului Scolar a trecut la punerea in practica a ordinului emis de MEN privind rationalizarile din sistemul de invatamint. "Pentru ca deja ne aflam la jumatatea anului scolar si timpul pina la anuntarea disponibilizarilor este scurt, ne-a fost imposibil ca in aceste rationalizari sa vizam si posturile didactice", a spus directorul ISJ, Nicolae Cimpoae. Reprezentantul Inspectoratului sustine ca timpul a fost scurt pentru ca, in conformitate cu Contractul colectiv de munca, membrilor de sindicat trebuie sa li se dea preaviz cu 30 de zile inainte de disponibilizarea efectiva, spre deosebire de nemembrii de sindicat pentru care legea prevede doar 15 zile. Ca urmare, ieri, directorii trebuiau sa hotarasca cine pleaca si cine ramine in scoala si sa inmineze preavizul.
Profesorul Nicolae Cimpoae a mai precizat ca, desi Brailei ii reveneau 201 posturi de restructurat, in realitate s-au restructurat numai 150, restul fiind neocupate. De asemenea, pentru a evita orice discutii ulterioare, conducerea ISJ a recomandat directorilor anumite criterii, pentru a face disponibilizarile in aceeasi masura in toate unitatile. "A existat preocupare maxima de a merge cu aceeasi unitate de masura. Comisia constituita in Inspectorat a luat unitate cu unitate si a hotarit numarul de norme rationalizate, pina cind s-a realizat numarul de posturi impuse de MEN."
Astfel, la gradinitele cu program normal s-a considerat ca este necesara o ingrijitoare la cinci grupe de copii, la gradinitele cu program prelungit o ingrijitoare la 20 de copii, iar la scoli o norma la 800 de metri patrati. La personalul didactic auxiliar au fost desfiintate frinturile de norme de bibliotecare existente, in special in judet, atributiile acestora urmind a fi suplinite de profesorii cu catedra de tip uman. In ceea ce priveste posturile de directori adjuncti, in Braila nu s-a facut nici o modificare. In categoriile de unitati scolare vizate de ordonanta MEN nu se inscriau decit patru, care aveau deja un numar mai mic de directori adjuncti sau unitatea era foarte mare si avea profiluri variate. Inspectoratul a comunicat marti directorilor numarul de posturi pe care trebuie sa le reduca, iar directorii vor trebui sa hotarasca persoanele. Aceasta decizie va fi luata in cadrul unei comisii paritare constituita la nivel de scoala, avindu-se in vedere anumite criterii: calitatea muncii, seriozitatea si situatia sociala. In scolile unde exista resurse extrabugetare, directorul poate hotari mentinerea intregului personal sau poate gasi alte solutii care sa indulceasca pastila rationalizarii.
Reducerea cu 5% a personalului din Inspectorate a insemnat pentru Braila doua norme, care s-au regasit la Centrul de asistenta psihopedagogica si la Casa Corpului Didactic.
In ceea ce priveste posturile didactice, reduceri se vor face incepind cu 1 septembrie, prin mai multe metode. Clasele de inceput de ciclu – I, a V-a si a IX-a – se vor constitui cu elevi la cifra maxima de scolarizare permisa, 25 sau 30. La gradinite se va tine cont de numarul real de copii, existind posibilitatea ca din doua grupe incomplete sa se formeze una singura. In principal, se vor prefera cadrele didactice calificate celor necalificate. Actualele rationalizari de posturi se ridica la nivel national la peste 13.000 de norme, care impreuna cu cele de la nivelul MEN, aproape 2000, ajung la peste 15.000. Ramine de vazut cum va mai rationaliza MEN inca 8000 de posturi pentru a ajunge la cifra promisa in sedinta de Guvern, 23.000. (Cristina DOSULEANU)

Comentarii