Manualele – marea problema a elevilor si profesorilor

miercuri, 06 septembrie 2000, 23:00
2 MIN
 Manualele – marea problema a elevilor si profesorilor

Anul scolar a inceput la 1 septembrie, dar elevii vor avea in cel mai fericit caz, toate manualele abia peste doua luni. In scolile generale, unde manualele se asigura gratuit, elevii sint in posesia cartilor transmisibile. Celelalte manuale, reeditate, inca nu au ajuns la elevi, astfel ca unii nu au dupa ce invata. Directorul Grupului Scolar "George Vilsan" din Faurei, prof. Antoaneta Pecheanu, a declarat ca la clasele a VII-a si a VIII-a, unde sint efective numeroase, lipsesc manualele. De asemenea, a spus ca situatia nu este mai buna nici la clasele I, a V-a si a VIII-a, unde sint deocamdata foarte putine manuale. La clasele a XI-a si a XII-a elevii invata dupa manualele vechi sau dupa cele pe care si le-au cumparat. In schimb la clasele a IX-a si a X-a manualele alternative sint alese abia acum de catre profesori impreuna cu elevii, urmind ca abia peste doua luni sa soseasca manualele. Profesorii nu sint optimisti pentru ca anul trecut manualele noi au sosit pina la sfirsitul primului semestru. Nici la Grupul Scolar "Panait Istrati" situatia manualelor nu este mai roz. La clasele a XI-a si a XII-a, unde se mai folosesc carti vechi, nu sint suficiente manuale pentru elevii cu probleme sociale. Directorul institutiei, prof. Cristian Petcu, a luat initiativa de a cumpara restul manualelor din fondurile liceului. Situatia este similara si la Liceul Teoretic "Panait Cerna". Aici nu sint nici manuale pentru clasa a V-a, copiii avind doar cartile pentru limba romana si franceza. Desi editurile au spus ca au trimis exemplare semnal la licee si scoli, acestea nu au ajuns, astfel ca profesorii aleg din ce au, nu din intreaga oferta. Un exemplu in acest sens este cel al Editurii Didactice si Pedagogice. Profesorii vor sa consulte manualele acestei edituri insa neavindu-le se orienteaza catre alte edituri.
Conducerea ISJ a declarat ca la nivelul judetului Braila exista, la inceputul anului scolar, doar manualele pentru clasa I, iar comenzile pentru reeditarea manualelor au fost onorate doar in proportie de 35%. Pentru clasele a II-a si a VII-a nu s-a primit nici un manual din cele reeditate, iar pentru clasa a X-a abia s-au organizat expozitii cu manuale, urmind ca pina la 1 octombrie profesorii sa se hotarasca ce manuale comanda si sa transmita comenzile editurilor.
Situatia este dezastruoasa pentru manualele de studiu a celei de-a doua limbi straine de la gimnaziu, care lipsesc cu desavirsire. Acest lucru nu este o noutate. Ele au lipsit mult timp si anul trecut. (Cristina DOSULEANU)

Comentarii