Profesorii moldoveni invata sa predea in limba romana

duminică, 02 aprilie 2000, 23:00
2 MIN
 Profesorii moldoveni invata sa predea in limba romana

Intre Ministerele Educatiei din Republica Moldova si Romania exista de citiva ani un protocol ce prevede un schimb de cadre didactice in vederea perfectionarii. Astfel, in urma cu trei saptamini, a sosit in Braila un grup de 15 profesori din Republica Moldova, care au predat si au asistat la ore in unele scoli si licee: "Perpessicius", "Iorga", "Eminescu", "Balcescu" sau "Cerna". Scopul acestor schimburi de experienta este perfectionarea profesorilor moldoveni cu limba romana curata, fara influentele limbii ruse.
"Sint zece ani de cind am trecut la grafia latina si trebuie sa ne familiarizam nu numai cu limba, ci si cu noile manuale. In Moldova s-a inceput editarea manualelor, dar sint foarte putine. Pentru elevii de clasa a XI-a si a XII-a, abia la jumatatea anului am primit manualele de gramatica. Am venit in aceasta institutie si am gasit ceea ce cautam. Am avut onoarea sa asist la orele domnului director Ion Anghene. Fiind un pedagog iscusit, el cu mare dibacie transmite elevilor nu numai cunostintele impuse de programe, ci si acel devotament izvorit din responsabilitatea sociala a misiunii de educator", spune Vladimir Afanasiev, unul dintre profesorii care au participat la schimbul de experienta de la "Perpesicius", membru al Uniunii Jurnalistilor din Moldova.
In timpul acestui schimb de experienta, profesorii moldoveni au asistat nu numai la orele propriu-zise, ci si la intocmirea proiectelor didactice, la desfasurarea orelor de practica pedagogica, la mese rotunde, si discutii in cadrul comisiei metodice a profesorilor de limba si literatura romana. In ceea ce priveste calitatea elevilor, profesorul Afanasiev considera ca din punct de vedere calitativ nu sint deosebiri intre copiii dintr-o parte sau alta a Prutului. "Copilul ramine copil pina la maturitate si daca tu, ca profesor, nu esti bine pregatit, foarte greu faci lectiile, indiferent de care parte a Prutului te afli. Cu toate acestea, o deosebire intre copii cred totusi ca este. Cei din Braila au invatat limba romana la sinul mamei, pe cind copiii de la noi cum ies in strada aud o alta limba, care mai persista in orasele noastre, limba rusa. Astfel ca ei nu pot vorbi la fel de cursiv limba materna. De aceea noi avem nevoie de aceste schimburi de experienta, ca noi sa invatam pentru a-i putea invata pe ei." (Cristina DOSULEANU)

Comentarii