PSD calareste Justitia prin Insula Mare

luni, 10 septembrie 2001, 23:00
5 MIN
 PSD calareste Justitia prin Insula Mare

Astfel, din declaratiile aruncate, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, organizate la MAA, rezulta negru pe alb ca totul s-a facut incalcind normele de drept. Stupefiant este, insa, faptul ca, in acest joc de interese, au fost implicate institutiile statului, respectiv Politie si Parchet. Ba mai mult, inaltii functionari si-au permis, in fata presei, sa anticipeze si sa influenteze deciziile instantelor de judecata.
Declaratii anticonstitutionale
"Corpul de Control al ministrului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, Ilie Sarbu, impreuna cu organele de politie si procuratura, analizeaza situatia contabila, din 1992 pina in prezent, a societatii Insula Mare a Brailei, precum si contractele de asociere in participatiune si de management, incheiate in ultimii doi ani, cu firma «Reen Import Export» SRL", a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Ovidiu Natea.
"Contractul de asociere in participatiune incheiat intre firma «Reen» si Insula Mare a Brailei expira, conform planului de reorganizare a societatii, la 1 octombrie in acest an, deocamdata terenul IMB fiind lucrat de firma «Reen». Controlul va determina exact natura colaborarii intre IMB si firma «Reen», existind toate elementele pentru a fundamenta un prejudiciu adus statului, de citeva sute de miliarde de lei", a declarat directorul ADS, Cristian Candet. "ADS a facut demersurile necesare pentru rezilierea contractului cu firma «Reen» si asteptam ca si justitia sa dea curs prevederilor legale si in privinta terenului, si in privinta celorlalte forme de asociere care au fost la IMB", a adaugat Candet.
"Pamintul din IMB facea parte din capitalul social, fiind singura unitate din Romania in care pamintul era inclus in capitalul social si transformat in actiuni, astfel, cine voia sa cumpere actiunile IMB, putea sa cumpere si pamintul. In luna iulie, actiunile aferente pamintului au trecut la Agentia Domeniilor Statului (ADS). SIF-ul a contestat aceasta chestiune, solicitind actiuni, in calitate de actionar minoritar. Exista, deja, actiuni judecatoresti in acest sens, in care verdictul nu poate fi decit unul singur, pamintul IMB nu poate fi decit in administrarea ADS-ului", a mentionat Natea. Cu alte cuvinte, directivele sint urmatoarele: Politia si Parchetul trebuie sa "fundamenteze" un prejudiciu de "citeva sute de miliarde", pe care l-ar fi produs statului asocierea IMB – "Reen", iar instantele de judecata trebuie sa rezolve favorabil cererile Agentiei Domeniilor Statului, cu privire la rezilierea contractului cu firma "Reen" si la statutul juridic al terenului. Cum isi permite secretarul de stat Ovidiu Natea sa afirme public ca "verdictul nu poate fi decit unul singur"? De altfel, nu este primul oficial al Guvernului care isi permite sa se amestece fatis in treburile instantelor de judecata, uitind de separatia puterilor in stat, unul dintre principiile fundamentale aparate de Constitutie. Si ministrul Privatizarii, Ovidiu Musetescu, s-a trezit vorbind prin primavara, dind ca sigur verdictul instantelor de judecata in cazul "Resita", ca, apoi, s-o suceasca.
In esenta, insa, in cadrul conferintei de presa de ieri, atit oficialul Ministerului Agriculturii, cit si directorul ADS au recunoscut implicit ca s-a incheiat un contract de arenda, fara licitatie, in conditiile in care, pe rolul instantelor de judecata, se afla atit rezilierea contractului cu firma "Reen", cit si clarificarea statutului juridic al terenului din Insula Mare a Brailei. Daca, in ceea ce-i priveste pe cei doi oficiali ai MAA, este limpede ca nu cunosc nici macar Constitutia, daca-si permit sa dea "indicatii pretioase" Politiei, Parchetului si instantelor judecatoresti, premierul Adrian Nastase, in calitatea sa de doctor in Drept, stie care este adevarul: contractul de arenda a fost incheiat ilegal.
Reamintim ca ADS a anuntat, recent, incheierea peste noapte a unui contract de arenda, pe o perioada de 20 de ani, pentru terenul din IMB, cu firma "TCE Trei Brazi" Piatra Neamt, patronata de deputatul PSD Culita Tarita. Aceasta manevra va insemna, pentru SC IMB, intrarea in lichidare judiciara, iar pentru cele citeva sute de angajati, intrarea in somaj. Miscarea operata a luat prin surprindere autoritatile locale, care s-au trezit ignorate total de Puterea de la Bucuresti, desi Braila a adus multe voturi in favoarea PDSR-ului.
"Eu cred ca trebuie sa se puna capat, de catre MAAP si de catre Guvern, parasutarii, la Braila, a unor asemenea teroristi, pentru a se imbuiba din Insula Mare a Brailei"
Anton Lungu, primarul municipiului Braila, indignat de felul in care Ministerul Agriculturii si Alimentatiei Publice a dat un curs neasteptat destinului IMB, fara a consulta factorii responsabili de la nivelul judetului nostru, a tinut sa precizeze: "Indecizia MAAP vizavi de IMB ne nelinisteste si ne ingrijoreaza din mai multe puncte de vedere. Avem o experienta trista si paguboasa, ca urmare a incredintarii IMB firmei «Reen Import Export» Bucuresti, fara sa se consulte factorii responsabili de la nivelul judetului, fapt ce a dus la inregistrarea unor pagube de miliarde de lei. A doua surpriza neplacuta se datoreaza unei informatii care nu stim cit de reala este, potrivit careia IMB ar fi fost inchiriata unui anume Culita Tarita, din Piatra Neamt. Spun unii ca acesta ar fi mare si tare, ca ar avea deja motorina, seminte si ceva tractoare si ar face minuni. Nici aceasta figura nu este cunoscuta de braileni. Se aude ca ar fi facut puscarie pentru escrocheriile pe care le-a facut. Eu cred ca trebuie sa se puna capat, de catre MAAP si de catre Guvern, parasutarii, la Braila, a unor asemenea teroristi, pentru a se imbuiba din Insula Mare a Brailei."
Primul edil al orasului este de parere ca situatia inca incerta a terenurilor din IMB va duce la pierderea productiilor din viitorul an agricol. Anton Lungu solicita Guvernului si Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor sa ia o decizie, macar in ultimul ceas, pentru a salva de la dezastru judetul Braila. De asemenea, el propune guvernantilor doua solutii de rezolvarea a acestei situatii. In primul rind, sa se organizeze o licitatie internationala, in urma careia sa se gaseasca un grup financiar puternic, care sa finanteze activitatea productiva si serviciile din IMB. Cea de-a doua propunere inaintata Guvernului de catre primarul Brailei se refera la incredintarea terenurilor din IMB unui grup de 30-40 de ingineri, care sa raspunda de productia obtinuta si de modul de valorificare a acesteia.
"Daca parerea mea este demna de luat in seama, eu avertizez ca nu mai este timp pentru tocmeala, noul an agricol ne bate la usa. Este timpul sa se ia o decizie vizavi de IMB. Cu tunati si adunati nu putem pune in valoare aceasta imensa mina de aur a Brailei. Consider ca ar trebui sa se incredinteze imediat, la 30-40 de ingineri, cite o ferma de 1.500-2.000 ha, cu contract cu raspunderi clare, privind productia si modul de valorificare a acesteia, cu un Consiliu de Administratie suplu, care sa-i ajute in problemele de aprovizionare cu motorina, ingrasaminte, ierbicide, pesticide, energie electrica si altele. Propun ca, in primii doi ani de productie, Guvernul Romaniei sa-i ajute si, dupa aceea, IMB sa traiasca pe propriile-i picioare. Avind in vedere cele exprimate, emit un SOS Guvernului Romaniei si Ministerului Agriculturii si le solicit sa ia masuri de salvare a IMB", a incheiat primarul Anton Lungu, care, prin prezenta sa pe listele PDSR, a adus multe voturi in favoarea actualei puteri, la alegerile locale din 2000. (Monica PARASCHIV, Gina P.)

Comentarii