Razboi pentru numele Haricleei Darclee

joi, 14 septembrie 2000, 23:00
4 MIN
 Razboi pentru numele Haricleei Darclee

Faptul ca renumita artista lirica s-a nascut la Braila a dat nastere unui razboi pentru numele ei intre Liceul de Arta si organizatorii Concursului International de Canto "Hariclea Darclee". Liceul de Arta a primit numele celebrei cintarete in iunie 1995, cind s-a organizat si primul concurs de canto al elevilor de liceu, care a primit in mod firesc numele aceleiasi cintarete, "Hariclea Darclee". Prima editie, ca si urmatoarele, a fost patronata de o renumita artista lirica, Sanda Sandru, care a precizat in interviurile acordate ziarului nostru ca respectivul concurs interscolar a fost primul cu acest nume si nu are nici o legatura cu Concursul International de Canto "Hariclea Darclee". In august 1995, a avut loc si prima editie a Concursului National de Canto "Hariclea Darclee", prezidat de cunoscuta artista lirica Mariana Nicolesco. Ambele competitii au crescut in valoare de la an la an.
Datorita popularizarii si seriozitatii competitiei, Concursul National de Canto "Hariclea Darclee" a devenit international din 1997. Presedintele de onoare al juriului, soprana Mariana Nicolesco, a promovat laureatii competitiei, cintind alaturi de ei pe marile scene ale lumii.
Si concursul pentru elevi a crescut in valoare. La ultima editie a Concursului National de Canto al Elevilor Liceelor de Arta "Hariclea Darclee" au participat 50 de elevi, fapt remarcabil pentru un concurs scolar. Mai mult, laureatii acestui concurs scolar au devenit in timp studenti merituosi ai Universitatii de Muzica din Bucuresti, si cinta la rindul lor pe marile scene ale lumii. Succesul avut de concursul pentru elevi de liceu a deranjat conducerea Fundatiei "Darclee". Ca urmare, pe cai subtile, s-a transmis conducerii Liceului de Arta "Hariclea Darclee" ca ar fi timpul ca acest "«Darclee» mic" sa-si inceteze existenta.
"Darclee"-ul mic devalorizeaza numele celebrei cintarete sau produce confuzie?
Ca argument, directorul executiv al Fundatiei "Darclee", Veronica Dobrin, a trimis in martie 1999 o scrisoare directorului de atunci al scolii, prof. Adrian Simion, in care spunea ca una dintre laureatele concursului scolar s-a inscris la competitia pentru Colegiul PRO pretinzind in CV ca a obtinut Premiul III la Concursul de Canto "Hariclea Darclee". Ca urmare, il ruga sa atraga in scris atentia participantilor la concursul scolar pe care-l organiza "ca nu au obtinut si nu obtin premii la Concursul «Hariclea Darclee», ci la Concursul Liceului «Darclee», concurs interscolar". Cu toate acestea, in subsolul paginii se preciza ca tinara in cauza a folosit totusi expresia "Darcleul mic". "Tinind seama de faptul ca nu exista decit un singur Concurs de Canto «Hariclea Darclee», va rog sa aveti amabilitatea de a veghea si in acest sens la corectitudinea termenilor", se mai preciza in scrisoare, autorii dorind sa evite astfel pe viitor confuziile. In pofida tensiunilor create intre cele doua competitii, la ultima editie presedintele juriului, tenorul Ionel Voineag si-a exprimat mirarea ca organizatorii Concursului International nu agreaza existenta concursului scolar, pentru ca aceasta competitie scolara se putea constitui intr-o pepiniera pentru Concursul International, ca era loc sub soare pentru ambele concursuri, chiar sint necesare amindoua.
MEN a facut presiuni pentru disparitia Concursului Scolar "Hariclea Darclee"
Dupa ce s-a desfasurat cu mult succes si editia din 2000 a concursului scolar, inversunarea Fundatiei "Darclee" a crescut si s-a concretizat intr-o adresa venita din partea MEN, pe 18 iulie, pentru desfiintarea concursului scolar. "Va rugam sa evitati termeni ca «Darclee-ul mic», deoarece este de datoria noastra, a tuturor, sa nu denaturam si sa nu devalorizam numele unei personalitati artistice romanesti de o asemenea importanta. In concluzie, va rugam sa luati nota de cele de mai sus si sa actionati in consecinta", se mai spune in adresa. Surprinzator, adresa a fost semnata si de fostul inspector general de la Braila, Valentin Popescu, care si-a dat astfel acordul pentru desfiintarea unui concurs care aducea lauri invatamintului brailean. Din pacate prof. Valentin Popescu, nu a fost de gasit in ultimele zile, astfel ca motivul pentru care MEN a acceptat sa aduca acest prejudiciu scolii brailene si chiar invatamintului in general ramine necunoscut. Nedumerirea este cu atit mai mare cu cit nici o lege nu prevede inscrierea concursurilor scolare la OSIM.
Concursul Scolar de Canto "Hariclea Darclee" nu mai exista, pentru ca scoala nu si-ar fi putut permite luxul de a se judeca pentru numele concursului. Cei de la Fundatia "Darclee" au fost cu cinci minute mai isteti si si-au inscris Concursul de Canto "Hariclea Darclee" la OSIM. Conducerea Liceului de Arta "Hariclea Darclee", prin prof. Mircea Bogatu, a declarat ca nu mai exista denumirea, dar concursul va continua sa existe chiar si sub un alt nume. Solutia va fi hotarita in Consiliul de Administratie. (Cristina DOSULEANU)

Comentarii