Se cauta informatori pentru un inventar guvernamental

miercuri, 21 noiembrie 2001, 00:00
2 MIN
 Se cauta informatori pentru un inventar guvernamental

Primarii tuturor localitatilor din judetul Braila care au sub 20.000 de locuitori trebuie sa depuna, pina la sfirsitul acestei saptamini, situatii exacte asupra cetatenilor din zona lor de autoritate, care sint sau au fost plecati in strainatate, dupa 1989. In acest scop, Prefectura, in colaborare cu Inspectoratul Judetean de Politie, a distribuit asa-numitele "chestionare asupra migratiei in strainatate".
Chestionarea propriu-zisa a locuitorilor comunei asupra plecarilor lor in strainatate se va face de catre un grup de lucru, din care vor face parte politistul si primarul comunei sau orasului respectiv. Iar interviul va fi chiar ca la politie, in ceea ce priveste multimea amanuntelor. Astfel, sint vizate gospodariile care au avut cel putin o persoana plecata in strainatate, dupa 1989, care trebuie sa declare ce autoturisme au, ce locuinte noi, ce firme sau alte genuri de afaceri private, cite si ce persoane din cadrul familiei au fost plecate in strainatate.
In ceea ce priveste persoanele care sint si in prezent plecate in strainatate, indiferent daca s-au stabilit sau nu acolo, trebuie aflat sexul, religia si nationalitatea lor, variantele trecute in chestionar, la acest ultim capital, fiind doar "romani, rromi, maghiari si germani". De asemenea, rudele celor plecati in prezent trebuie sa precizeze si in ce tara se mai afla cei plecati, cu ce se ocupa acolo – varianta oficiala, desigur – si de cite ori au revenit in tara, dupa ce au plecat.
In cazul cetatenilor care au fost in strainatate, dar se afla in prezent in localitatea de domiciliu din judet, autoritatile sint interesate tot de sexul, nationalitatea si religia, de tarile in care au plecat si de activitatile pe care le-au prestat acolo, dar si de tipul de viza utilizat pentru iesirea din tara – variantele posibile fiind "viza cumparata la negru", "viza legala" si "fara viza".
Si, daca tot veni vorba despre persoane care se deplaseaza, chestionarul cuprinde si rubrici legate de numarul navetistilor din satul sau din comuna respectiva, catre oras, in 1990, cel aferent anului 2001, numarul persoanelor care au revenit din oras la sat, dupa ’89, numarul de autoturisme private pe totalul gospodariilor din localitate si numarul celor plecati in strainatate, pentru a lucra, inainte de 1989.
Potrivit instructiunilor primite, grupul de lucru poate apela, pentru obtinerea informatiilor necesare, la orice persoane care cunosc situatia din acest punct de vedere, fie ele preoti, agenti veterinari, vinzatori sau simpli cetateni.
Chestionarele vor fi depuse la serviciul Politiei de Ordine Publica, care va intocmi situatia centralizata, aceasta urmind a fi transmisa la Institutul pentru Cercetarea si Prevenirea Criminalitatii. In paralel, pina la sfirsitul acestei luni, Prefectura Braila trebuie sa trimita la Guvern situatia migratiei in strainatate, la nivelul judetului, pentru cele 41 de comune si orase, fiind exclus doar municipiul. (Mihaela DAN)

Comentarii