Decaristii de la „bac” vor sa emigreze

marți, 11 iulie 2006, 22:09
4 MIN
 Decaristii de la „bac” vor sa emigreze

Desi foarte tineri, decaristii ieseni ai examenului de bacalaureat din acest an par a fi deja satui de Romania. Patru dintre cei noua absolventi cu 10 pe linie la bacalaureat vor sa aleaga Facultatea de Drept, spunind ca „vor sa curete Romania de coruptie”. Nu exclud insa deloc plecarea din tara, mai tirziu. Posibilitate luata insa foarte serios in calcul de ceilalti decaristi, care se vad deja studiind la universitati celebre din lume. Toti au medii de absolvire de peste 9,50. Ceea ce le permite sa intre la orice facultate isi doresc in tara, sau sa-si aleaga chiar universitati din Occident, daca obtin burse sau au bani. Ca sa ajunga aici, au muncit insa pe brinci. Nopti nedormite si pregatire in particular la virste la care majoritatea elevilor au cu totul alte preocupari. Acesta pare a fi secretul lor.
Ca niciodata, Iasul a avut la aceasta sesiune de bacalaureat cei mai multi decaristi din ultimii ani. Nu mai putin de noua elevi au reusit performanta sa obtina 10 pe linie la examene. Cinci sint absolventi ai Colegiului National: Ilinca Spita, Ines Gavrilut, Aura Condrea, Laura Besliu si Roxana Dumitrescu. Ceilalti patru decaristi ai bacalaureatului provin de la Colegiul „Negruzzi” – Alexandru Cretu, Colegiul „Racovita” – Sandra Timohe, Liceul „Ibraileanu” – Andra Dorofte, si Liceul „Alecsandri” – Vlad Ionescu.
„Invatam de dimineata pina noaptea la 3”
Cu totii marturisesc ca nu se asteptau sa ia 10 pe linie la examene. „Nici nu mi-am inchipuit ca voi lua 10. La sfirsitul examenelor mi-a fost frica sa ma uit pe barem sa-mi verific raspunsurile”, spune Laura Besliu. „Nimeni nu se asteapta la o astfel de nota, oricit de mult ar invata”, spune la rindul lui Vlad Ionescu. Cum au reusit sa fie felicitati de profesori si poate invidiati de colegi? Decaristii spun ca numai prin efort constant, cu totii avind medii peste 9,50 in cei patru ani de liceu. „Invatam de dimineata pina noaptea la 3. Eram terminata”, povesteste Laura. „Am muncit mult”, marturiseste si Aura Condrea. Adaugind insa ca a avut si noroc de subiecte usoare la toate examenele.
Patru dintre ei sint fii de profesori
Cei noua decaristi ai bacalaureatului spun ca nu s-au speriat de controversatul subiect al probei scrise de romana, in care au avut de prezentat conditia intelectualului dintr-un roman al unui autor canonic. Cu totii marturisesc ca l-au ales pe Stefan Gheorghidiu din „Ultima noapte de dragoste, intiia noapte de razboi” a lui Camil Petrescu. „Era cartea care se potrivea cel mai bine subiectului. Iar Camil Petrescu este unul dintre preferatii mei”, spune Aura, incintata de subiectul de la romana. Norocul si munca individuala nu au fost insa suficiente, spun decaristii, care au facut pregatire in particular la cel putin o disciplina de examen. „Limbile straine nu au fost o problema, pentru ca am avut numeroase diplome. In schimb, m-am pregatit la romana si geografie”, spune Ilinca Spita. Ines Gavrilut a facut pregatire la matematica, iar Laura Besliu la romana si biologie. „Eu am avut noroc la matematica de tatal meu, care m-a sprijinit foarte mult”, spune Sandra Timohe, fiica profesorului de matematica Gheorghe Timohe – Tumac, director adjunct la Colegiul „Racovita”. De altfel, Sandra nu este singura decarista a carui parinte este cadru didactic. Ilinca Spita este fiica cunoscutei profesoare de franceza Doina Spita, de la EuroEd. Vlad Ionescu este fiul profesoarei de romana Jenica Ionescu, de la Liceul „Vasile Alecsandri”, iar mama Aurei Condrea, Adriana Condrea, este profesoara de chimie la Liceul „Miron Costin”.
Vor sa salveze Romania
Cei noua decaristi ai bacalaureatului din acest an si-ar dori parca sa schimbe lumea. Ar incepe, fireste, cu Romania, unde, daca ar putea, ar elimina coruptia in primul rid. Poate de aceea, patru dintre ei vor sa se indrepte spre Facultatea de Drept. „Dupa facultate voi da examen la Magistratura. Vreau sa devin judecator. Cred ca mi se potriveste aceasta meserie, unde e nevoie de oameni ambitiosi si corecti”, spune hotarita Aura Condrea. Tot spre Drept se vor indrepta si Ilinca Spita, Laura Besliu si Ines Gavrilut. Altii sint si mai pragmatici. Au ales Informatica, cum e cazul Roxanei Dumitrescu si a lui Vlad Ionescu. „Imi place Informatica, dar este si un domeniu care iti poate aduce venituri importante”, crede Roxana. O alta facultate preferata de decaristi este Economie si Administrarea Afacerilor, aflata printre optiunile Sandrei Timohe. „Arhitectura si Medicina sint de asemenea optiuni pentru mine”, spune Sandra. Chiar daca si-au socotit un viitor aici, in Iasi, absolventii iau in calcul cu totii si posibilitatea de a pleca din tara. „De pe acum ma gindesc sa fac facultatea si masterul in Franta”, spune Roxana Dumitrescu. „Am deja o propunere pentru a studia in strainatate, dar prefer sa nu discut deocamdata despre asta, pina nu este finalizat totul”, marturiseste Ilinca Spita. Chiar si Andra, decarista cea mai hotarita sa mature coruptia din Romania, are in plan sa studieze cu bursa, undeva prin Germania. Cu mediile pe care le au, decaristii isi pot implini orice vis. Si daca isi aleg facultatea cu ochii inchisi, tot vor fi admisi.
1.000 de contestatii
Aproape 1.000 de candidati ai bacalaureatului din aceasta sesiune au fost nemultumiti de notele pe care le-au obtinut. Acestia au depus acum doua zile contestatie, in speranta ca notele le vor fi marite. Potrivit ISJ, cele mai multe contestatii, 361, au fost depuse pentru proba de romana scris. La matematica au fost contestate 266 de teze de la proba obligatorie a profilului. La acelasi examen, alti 10 candidati au fost nemultumiti de notele luate la istorie si 18 de cele obtinute la geografie. Tezele sint recorectate de profesorii din judetul Neamt, iar rezultatele finale vor fi afisate vineri, 14 iulie.

Comentarii