Douazeci de ieseni vor sa se lase de droguri

joi, 21 august 2008, 00:21
3 MIN
 Douazeci de ieseni vor sa se lase de droguri

Dintre cele citeva sute de ieseni care consuma droguri in mod frecvent, doar 22 de persoane merg la consiliere intr-un centru specializat. Desi in Iasi exista doua astfel de unitati, Centrul de Consiliere si Reabilitare a Persoanelor Dependente de Alcool si alte Droguri "Sf. Nicolae" si Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog, doar la cel din urma au ajuns citiva ieseni in incercarea de a renunta la acest viciu. C

ei mai multi dintre ei sint persoane aflate in detentie la Penitenciarul Iasi. Dr. Radu Andrei, medic primar psihiatru la sectia de toxicodependenti de la Spitalul Clinic de Pshiatrie "Socola", spune ca numarul celor care consuma droguri in mod frecvent ajunge in Iasi la citeva sute. Cazurile de consum nu pot fi insa contabilizate cu exactitate decit atunci cind persoanele in cauza se adreseaza unei centru de consiliere, ajung la spital din diverse motive sau sint descoperite de politie.

In prezent, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Iasi are in asistenta 22 de persoane, mai multe decit avea anul trecut, in luna august. Daca la acea vreme erau sub observatie 16 persoane, pina la sfirsitul anului numarul acestora ajunsese la 33.

Toti cei 22 sint barbati, cu virste cuprinse intre 16 si 40 de ani, iar 14 dintre ei se afla in Penitenciar. "La toti este vorba de consum de canabis. Cred ca au acces mai usor la el si este drogul cu pretul cel mai accesibil", explica Isabelle Cobzaru, medicul centrului. Majoritatea celor inclusi in progamul de reabilitare sint tineri care au inceput sa consume droguri de putin timp si nu au dezvoltat inca dependenta la acestea.

"Cei mai multi au inceput sa fumeze canabis prin strainatate, in Spania sau Italia. Chiar daca deocamdata nu sint dependenti, noi incercam sa ii facem sa constientizeze ca riscurile sint mai mari decit cred ei si sa ii convingem ca la iesirea din penitenciar sa nu se reapuce sau sa treaca la alte droguri, mai puternice". In cazul celor mai in virsta se intilneste deseori o asociere a consumului de droguri cu cel de alcool.

Canabis de la 14 ani

Ingrijorator este faptul ca virsta la care are loc primul consum a scazut considerabil. Virsta minima la care o persoana a inceput sa consume canabis este in jur de 14-16 ani. De altfel, e virsta la care tinerii sint mai vulnerabili din punct de vedere emotional si mai usor influentabili: "Cei mai multi spun ca au inceput cu droguri asa-zise usoare, pentru ca oricum toate au un risc, sau iau Tusin cu alcool. Au inceput fie din cauza anturajului, fie pentru ca le-a spus un prieten sa incerce, fie pentru ca au probleme de comunicare cu parintii. Depinde insa de informare si de slabiciunile fiecaruia".

Daca numarul celor care consuma droguri in mod frecvent este de citeva sute, numarul consumatorilor ocazionali este mult mai mare, cel mai adesea fiind vorba de consumul de pastile de ecstasy in discoteci sau in baruri, iar mai nou, dupa cum afirma dr. Radu Andrei, "au inceput sa foloseasca si semintele diverselor plante halucinogene". In urma unei activitati a Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog, membrii acestuia au aflat de la consumatori ca Tomesti si Dacia sint locurile cu cel mai ridicat consum de droguri.

Cu toate acestea, la Iasi nu exista internate persoane cu dependete grave, cum ar fi cea de heroina. Conform dr. Andrei, "Moldova nu aduce heroino-dependeti. La noi, la Socola, cei mai multi dintre cei internati sint din sudul tarii. Doar la inceputul anului am avut doi heroino-dependenti, dar acestia erau persoane din strainatate".

Intr-adevar, un studiu din 2007 al Agentiei Nationale Antodrog releva ca in Moldova nu se consuma nici cocaina sau amfetamine, nici heroina, iar la consumul de canabis si ecstasy se situeaza pe al treilea, respectiv pe al patrulea loc, dupa Bucuresti si Transilvania.

Comentarii