Estimarea numarului maidanezilor din oras, o enigma de nepatruns pentru autoritati

joi, 07 decembrie 2006, 23:51
2 MIN
 Estimarea numarului maidanezilor din oras, o enigma de nepatruns pentru autoritati

"Salubris" a anuntat ieri ca hingherii sai au ridicat de la inceputul anului 6.257 de maidanezi de pe strazile Iasului. Cele mai populate zone cu patrupede abandonate sint cartierele marginase, insa si din zona centrala au fost ridicati foarte multi ciini. Directorul "Salubris" sustine ca nu se poate face o aproximare a ciinilor fara stapin, dar este de parere ca numarul acestora a scazut considerabil. Dupa numarul sesizarilor sosite la redactie, este insa greu de pretins asa ceva.
In fruntea topului ciinilor prinsi se situeaza cartierele Tatarasi si Metalurgie, zone in care au fost prinse 971 de patrupede. "In medie, au fost prinsi cam 600 – 700 de ciini in fiecare zona a orasului", a explicat Ion Apostol, directorul "Salubris". Urmatoarele zone din topul cartierelor intens populate cu patrupede fara stapin sint Frumoasa – Bularga, de unde au fost adunati 697 ciini, Copou – Sararie (689) si Alexandru – Dacia (609). "Si in zona centrala au fost destul de multi. S-au ridicat 540 de ciini anul acesta. In Pacurari, Canta si Bucium, angajatii nostri au prins in medie cam cite 500 de patrupede", a explicat Apostol.
Acesta a apreciat ca nu se poate face o estimare corecta a numarului de maidanezi aflati in acest moment in Iasi. "Cind s-au facut estimarile trecute, de 9.000 de ciini, s-au numarat ciinii de pe un hectar si s-a inmultit numarul cu suprafata orasului. Or acest calcul nu este unul care sa reflecte realitatea, pentru ca nu este aceeasi densitate a patrupedelor in tot orasul", a spus directorul "Salubris". Programul de sterilizare a ciinilor fara stapin a demarat anul trecut, in mai, si s-a apreciat ca este nevoie de sapte ani pina la finalizarea lui, insa conducerea societatii sustine ca nu va fi nevoie de o perioada atit de mare. "Eu poate sint putin subiectiv, insa am observat ca a scazut destul de mult numarul ciinilor nesterilizati. In plus, si numarul reclamatiilor a scazut", a opinat seful "Salubris".
Clinica mobila pentru sterilizarea ciinilor metisi si-a inchis activitatea pina in primavara. Din aprilie, de cind si-a inceput activitatea, cabinetul veterinar mobil a avut 230 de "pacienti" din Tatarasi, Aviatiei, Ticau si Moara de Vint. In curtile iesenilor au fost identificati 2.700 de ciini metisi, cei mai multi in Galata (900) si Copou (800). Pentru stelirizare, stapinii trebuie sa plateasca 230.000 lei pentru un mascul si 320.000 de lei pentru o femela, banii reprezentind contravaloarea tratamentului. "Oricum sint obligati sa ii sterilizeze. Cu aceasta clinica mobila, noi venim in sprijinul lor, pentru ca nu mai trebuie sa se deplaseze la padocul de la Miroslava. Vom relua activitatea in primavara cu zonele Copou si Bucium", a adaugat directorul "Salubris".

Comentarii