1 mai, ziua gratarelor muncitoresti

miercuri, 30 aprilie 2003, 23:00
4 MIN
 1 mai, ziua gratarelor muncitoresti

In lipsa defilarilor si a paradelor de altadata, 1 mai a devenit in ultimii ani o sarbatoare ca oricare alta, cimpeneasca, cu gratare, mici si bere la iarba verde. Fiecare isi scotoceste buzunarele pentru a vedea ce i-a ramas dupa cheltuielile de Pasti. Destinatia aleasa pentru ziua de 1 mai este in functie de cit de plin, sau de gol, ne este buzunarul. Insa, chiar daca plecam la mare, la munte sau facem un gratar pe petecul de iarba dintre blocuri, importanta este atmosfera in care ne petrecem aceasta zi.
Costul zilei de 1 mai
Pregatirile pentru ziua de 1 mai au inclus obligatoriu si o „vizita” in Piata Moldovei. Unul dintre produsele cele mai cautate ieri a fost carnea tocata. Pretul acesteia varia intre 54, 55 de mii punga de 900 de grame si 60 de mii kilogramul. La mare cautare era si carnea proaspata de pui, pretul unui kilogram de pulpe sau de spate fiind de 85 de mii. Carnea unificata de vita costa 70 de mii, iar cea de porc 75 de mii. Comerciantii nu erau prea multumiti de modul in care mergeau vinzarile. „Preturile sint mici, dar nu se vinde mai nimic”, declara cu naduf unul dintre ei. In ceea ce priveste fructele pentru desert, preturile merelor, in jur de 25 de mii kilogramul, era sensibil apropiat de cel al citricelor, care era de la 30 de mii in sus.
Important intr-o escapada in mijlocul naturii este si modul in care sint pastrate alimentele. Cea mai ieftina si, evident, cea mai mica cutie de alimente costa intre 25 de mii si 120 de mii lei. Pretul unei cani din plastic varia in jurul sumei de sapte mii lei, in timp ce cel al unei farfurii urca spre zece mii. O farfurie de unica folosinta costa 1500 de lei, iar un tacim din plastic 600 de lei.
Berea, accesoriul obligatoriu al micilor in orice ocazie, se gaseste la preturi de opt mii de lei cea mai putin pretentioasa, pina la peste 30 de mii. Cei mai multi prefera insa berea la bidoane de doi litri, cea mai convenabila in privinta pretului, situat intre 30 si 40 de mii lei, in functie de calitate.
Lipsa banilor ii tine pe oameni acasa
Destinatiile alese de oameni pentru petrecerea zilei de 1 mai depind de marimea buzunarului, care este direct proportionala cu distanta parcursa fata de casa. Pentru ca Pastele a golit bugetul celor mai multi dintre noi, cei mai cautati in aceasta perioada sint rudele si prietenii de la tara. Cine sta mai bine cu banii, dar si cu timpul, poate face o escapada de citeva zile la mare sau la munte. Ceilalti pot merge la Kilometrul 25, Lepsa sau alte locuri prin imprejurimile Focsaniului. Pentru diminuarea costurilor de transport solutia cea mai la indemina este formarea unui grup de prieteni care sa suporte in comun costul combustibilului.
Lipsurile banesti cu care se confrunta cea mai mare parte a populatiei vor asterne o umbra peste atmosfera de voie buna care ar trebui sa domine ziua de azi. O mare parte dintre focsaneni vor ramine acasa, cu familia si prietenii, si vor face un gratar in spatele blocurilor. Restul se vor indrepta de preferinta catre rudele de la tara, locul cel mai convenabil din toate punctele de vedere pentru petrecerea zilei de 1 mai.
De 1 mai, vrincenii prefera si marea si muntele
Cu toate ca este decretata zi libera, numarul vrincenilor care petrec ziua de 1 mai calatorind este destul de redus. Fie ca apeleaza la agentiile turistice, fie ca se descurca pe cont propriu, cei care sarbatoresc prin distractie sint in principal tinerii. Adultii, cei care sint mai ancorati in realitate, se multumesc cu o mica iesire la iarba verde in imprejurimi, daca nu profita de ocazie pentru a se odihni acasa.
Deschiderea sezonului pe litoral i-a atras desigur si pe tinerii din zona Vrancei, cu toate ca numarul bileletelor pentru programul social „Litoral pentru toti” a fost destul de mic. Acestia au fost principalii clienti din ultima perioada, fie ca este vorba de studentii dornici sa se distreze in statiunile de la mare, fie ca este vorba de grupuri organizate de elevi. Unele agentii de turism din Focsani au epuizat locurile rezervate in cadrul acestui program, aceasta avind in vedere ca ele nu au depasit, de cele mai multe ori, 15 – 20 de bucati.
Desi majoritatea agentilor turistici nu o recunosc, programele sociale nu prea le ofera avantaje. Cistigarea unor clienti permanenti sau ajutorarea tinerilor ar putea fi printre contraargumente, la partea financiara agentiile nu prea au de cistigat. Comisioanele nu depasesc 25 – 30 de mii de lei la un bilet vindut. Pe linga acest aspect, si concurenta dintre agentiile de turism, la procurarea unor astfel de locuri, poate fi considerat un dezavantaj. De aceea si multe dintre ele prefera sa vina cu propriile oferte, mult mai convenabile din toate punctele de vedere. De aceea, ofertele pentru Paste si 1 mai au fost mult mai extinse, cuprinzind si statiunile montane, cum ar fi Busteni, Poiana Brasov, Zarnesti, Vatra Dornei, Slanic Moldova sau lacul Bicaz. Nici zonele binecunoscute ale judetului nostru nu au fost ocolite, Lepsa, Cascada Putnei si Cringul Petresti fiind printre preferintele locuitorilor judetului. La aceasta varianta au apelat in principal vrincenii cu venituri mai reduse, dar care nu doresc sa lase sa treaca neobservata aceasta zi libera. (Camelia STANILA, Mihai BOICU)

Comentarii