Acum sau niciodata

sâmbătă, 20 aprilie 2002, 23:00
3 MIN
 Acum sau niciodata

Liderii unitatilor de invatamint din judet, reuniti ieri in sedinta extraordinara, s-au declarat, la unison, de acord sa reinceapa greva generala, in cazul in care, negocierile dintre Alianta Sindicatelor din Invatamint si guvernanti nu duc la solutionarea revendicarilor formulate. De aproape trei saptamini, reprezentantii sindicatelor din invatamint incearca sa induplece ministeriabilii de la Finante, Munca si Solidaritate Sociala si pe cei ai Educatiei in privinta stabilirii unui salariu de referinta unic in invatamint, prin ordonanta de urgenta, si recolerarea acestui salariu cu inflatia cumulata in ultimii doi ani, respectiv 2000 si 2001, acesta ridicindu-se la valoarea de 1,8 milioane lei. Acordarea tichetelor de masa personalului din invatamint este o alta revendicare prioritara, ca si cererea privind blocarea ordonantei de urgenta care prevede reducerea indemnizatiei de rural pentru personalul didactic calificat din invatamintul preuniversitar. Si finalizarea in regim de urgenta a unei legi concrete de salarizare a intregului personal din invatamint, "lege ce trebuie sa tina cont de importanta sociala a muncii depuse", face obiectul actiunilor de protest si implicit de negocieri. Sirul revendicarilor se incheie cu problema respectarii, in integrum, a legii 128/1997 privind Statutul Personalului Didactic, si necesitatea unei hotariri de guvern care sa lamureasca statutul bibliotecilor din invatamint, daca sint unitati sau institutii de invatamint.
Cutitul guvernantilor
La intilnirea de ieri a fost inaintat si documentul privind referendum-ul declarat de filiala judeteana a FSLI, cu recomandarea, neoficiala, "acum sau niciodata". De altfel, aceasta este si parerea dascalilor daca tinem seama de afirmatiile enuntate in cadrul sedintei Colegiului Liderilor SLI Vrancea. Reprezentantul sindicalistilor de la Scoala cimpuri a venit cu un mesaj clar din partea colegilor de cancelarie prin care anunta ca dascalii nu ezita sa se declare in greva generala pe o perioada nedeterminata. Liderul Nicolae Goleanu, de la Scoala Maicanesti a intarit spusele colegei de sindicat, facind un apel la unitate. Demna de luat in seama este si afirmatia profesorului Agafitei de la Scoala Golesti, care a adus in discutie intentiile MEC de a mari efectivele de elevi la clasa, norma didactica, si de a renunta in sesiunea restringerilor de activitate la niste oameni. Profesoara Sirghi de la Colegiul National "Unirea" a ridicat chiar intrebarea daca nu cumva toate aceste intentii ale MEC nu contravin normelor internationale. "Este adevarat ca oamenii sint nemultumiti si dispusi sa intre in greva generala pe termen nelimitat, desi pierd destui bani, iar salariile sint asa cum sint. Parintii si elevii trebuie sa ne inteleaga, si sa inteleaga faptul ca noi nu dorim greva numai pentru a cistiga lefuri mai mari, nu vrem sa tinem copii cu situatia neincheiata sau sa blocam examenele. Dar nu mai suportam sa fim tratati sub nivelul pregatirii noastre si al efortului pe care il facem. Vom merge pe principiul «acum sau niciodata» in conditiile in care guvernantii nu accepta nici in al 12 -lea ceas ca ne-a ajuns cutitul la os", ne-a precizat vicepresedintele SLI Vrancea, Constantin Dragomir.
Referitor la incheierea unui pact intre sindicalistii invatamintului si Putere, opinia exprimata de Colegiul Liderilor a fost aceea ca acordul social nu trebuie semnat nici in acest an. (Cristina LAZARIN)

Comentarii