Atac la salarii

joi, 12 aprilie 2001, 23:00
2 MIN
 Atac la salarii

Intrarea in vigoare a Legii 19/2000, de la inceputul acestei luni, a adus modificari importante si in ceea ce priveste contributiile de asigurari sociale. Contributia la Asigurarile Sociale (CAS) a fost majorata cu cinci procente, astfel ca s-a ajuns la o cota de 35%, fata de 30% cit era pina in prezent, pentru conditii normale de lucru. Noile cote de CAS, incepind din aceasta luna, sint urmatoarele: 35% pentru conditii normale de lucru; 40% pentru conditii deosebite de munca, stabilite prin contractul colectiv de munca si 45% pentru conditii speciale de munca. Trebuie specificat ca, cuantumul suportat de angajat este acelasi, indiferent de conditiile de lucru. In conditiile vechii legislatii, patronul platea la stat 25% iar salariatului i se oprea pe statul de plata doar 5% care reprezinta pensia suplimentara.
Potrivit noilor reglementari, din cota de CAS de 35%, o treime este suportata de salariat, ceea ce inseamna 11,6% iar restul de 23,4% este achitat de catre angajator. Un calcul succint arata ca pentru a lua acelasi salariu ca si pina acum, salariatul trebuie sa primeasca in plus cel putin 6,6% din salariul brut. La un salariu minim pe economie, angajatul mai plateste la stat, incepind cu aceasta luna, aproximativ 90.000 lei, suma cu care va fi diminuat salariul net. Pentru cele mai multe dintre firmele mici majorarea salariala cu aproape 7% este imposibil de realizat. "Sint prea multe majorari odata. Tot de la inceputul lunii aprilie ni s-a impus cresterea salariului minim pe economie, de la un milion la 1,4 milioane de lei. Acum trebuie sa mai dam alti bani atit la stat pentru a achita CAS-ul majorat cit si salariatilor pentru a creste lefurile. De unde credeti ca avem atitia bani", ne-au spus mai multi patroni.
Practic, noile reglementari inseamna o noua crestere a gradului de fiscalitate, salariatul fiind afectat in mare parte de aceste noi masuri. Cota de CAS suportata pina acum de angajator ramine aceeasi, diferenta pina la noile cresteri de taxe fiind suportata numai de salariat. Directorul Casei Judetene de Pensii, Coman Andrei, ne-a declarat ca incepind din luna aprilie, CAS-ul va fi platit si pentru veniturile obtinute din activitatile desfasurate pe baza de conventii civile de prestari de servicii, in conditiile realizarii unui venit brut anual echivalent cu cel putin trei salarii medii brute pe economie. Altfel spus, persoanele care doresc sa-si rotunjeasca veniturile dintr-o alta activitate trebuie sa plateasca inca o data CAS. "Cele doua venituri se cumuleaza si se iau in considerare la pensie", a precizat Coman Andrei.
Cele mai mari probleme vor aparea la firmele unde salariile angajatilor sint egale cu minimul pe economie. Aici, patronii sint obligati sa mai puna niste bani la brut, pentru a-i asigura angajatului plata sumei de 1,4 milioane de lei, nerespectarea acestei prevederi atragind dupa sine aplicarea sanctiunilor legale in vigoare. (Elena CRISTIAN)

Comentarii