Birocratie in bataie de joc pe spatele handicapatilor

marți, 15 aprilie 2003, 23:00
4 MIN
 Birocratie in bataie de joc pe spatele handicapatilor

Persoanele cu handicap din judetul nostru, care sint nevoite sa se prezinte la comisie pentru reinoirea certificatului, spun ca s-au saturat sa tot bata drumurile degeaba. Comisia nu functioneaza iar ei se tem ca odata cu expirarea vechiului certificat, isi vor pierde si toate drepturile de care beneficiaza. Mai mult, acesti oameni reclama faptul ca sint obligati sa scoata din buzunare bani grei ca sa ajunga din localitatile de domiciliu, la comisia din Focsani si inapoi.
Persoanele cu handicap din judetul nostru au trecut repede de la bucuria pricinuita de mutarea comisiei de expertiza medicala (de la etajul III, la parter), la necazul produs de nefunctionarea acesteia. Pur si simplu, oamenii bat drumurile degeaba, pentru ca in locul reinoirii certificatelor care le atesta incadrarea intr-un grad de handicap, primesc doar reprogramari. Daniela Nicolas, directorul Serviciului Public Judetean de Asistenta Sociala, spune ca totul se datoreaza faptului ca presedintele comisiei nu a fost inca desemnat, cu toate ca documentatia necesara a fost inaintata Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap. „Conform Ordinului 14/2003, presedintele comisiei trebuie sa fie medic de expertizarea capacitatii de munca. Am facut deja toate demersurile, am intocmit documentatia necesara si am trimis-o la Autoritatea Nationala a Persoanelor cu Handicap. Asteptam raspunsul de la ei. Cu siguranta ca intr-o zi, doua, situatia se va reglementa. Oricum, actele se pot depune, este secretara care le primeste”, a declarat Daniela Nicolas.
Pina la desemnarea medicului insa, pe holul din fata usii dincolo de care ar trebui sa functioneze comisia se string zilnic zeci de persoane cu handicap. O buna parte dintre ei au mai fost reprogramati o data iar dezamagirea produsa de noua reprogramare este evidenta. „Pe 7 aprilie aveam programare sa intram la comisie. Ne-a aminat pentru azi, 14 aprilie. Si astazi ne-au aminat iar pentru 5 mai. Am cheltuit o gramada de bani numai cu drumurile, ca stam la Sihlea. Costa 64 de mii de lei biletul de tren, iar pe fiica-mea nu o pot lasa sa vina singura, ca nu se descurca. Ma costa numai un drum 130 de mii lei. Nu mai stiu ce sa zic”, a spus, necajit, tatal lui Daniela Olteanu, o tinara de 24 de ani, incadrata in gradul II de handicap. Omul povestea ca mai are patru copii acasa si cheltuiala impusa de handicapul fiicei careia trebuie sa-i reinoiasca certificatul la sase luni, este substantiala pentru familia sa. Tot de doua reprogramari a avut parte si Eugen Bratu, un tinar de 28 de ani, incadrat in gradul II de handicap. Faptul ca este focsanean ii usureaza totusi, cit de cit, situatia. Ce putea sa mai zica insa batrinica adusa cu greu de rude tocmai din Poiana Vrincioaiei? Care tremura de frig pe banca de la usa comisiei despre care nu stia ca nu exista, dar la care a venit pentru ca asa fost programata. Si de la care a plecat, bineinteles, nu cu certificatul reinoit, ci cu inca o programare… Doar locuieste la o zvirlitura de bat de Focsani!
„Daca ma tot amina, pierd banii de insotitor”
Cele mai indignate sint insa persoanele cu handicap grav, care se tem ca expirarea certificatelor va atrage sistarea drepturilor de care beneficiaza, potrivit legii. Asistentii personali sint la rindul lor nemultumiti. Efortul de a aduce persoanele pe care le ingrijesc, la comisie, este si asa foarte mare. Cu atit mai mare cu cit locuiesc in sate mai indepartate de Focsani. „E a treia oara cind ma amina. A treia oara cind trebuie sa platesc masina ca sa il aduc pe baiatul meu la comisie. De cite ori vin trebuie sa il aduc si pe el. Are oligofrenie, paraplegie spastica, nu vorbeste nimic, este gradul I de handicap. Asa s-a nascut si nu-si mai revine niciodata, nu inteleg de ce il cheama si pe el la comisie. Daca as veni numai eu n-as mai cheltui atita, as lua microbuzul si as iesi mai ieftin. Dar ca sa-l iau cu mine trebuie sa tocmesc masina. Ma costa cite 100 de mii de lei la drum”, si-a varsat necazul Aneta B., din Jaristea. Mihai, baiatul ei de 31 de ani lovit de soarta, astepta cuminte in masina care l-a adus la oras. N-avea cum sa priceapa necazul maica-si. Pentru el, zilele vin si trec fara nici o insemnatate.
Iar un alt cetatean, Nastasache O., de 55 de ani, din Focsani, a marturisit ca pur si simplu s-a saturat. De opt ani, omul face dializa. Acum este nevoit sa suporte chinul acestui tratament o data la doua zile. Iar la aceasta suferinta s-a mai adaugat si re-reprogramarea la comisia de expertiza. „M-au programat pe 4 aprilie. M-am dus, mi-au zis sa vin pe 11 aprilie. Pe 11 aprilie iar m-au aminat. De cite ori sa bat drumul degeaba? Chiar nu se gindeste nimeni la noi? Eu fac dializa o data la doua zile, nu este usor. Am inteles ca s-a schimbat comisia, foarte bine, dar de ce nu pot sa-si faca treaba? Imi tot spune sa ma prezint miine. E doar o secretara acolo care ia actele, lucru care pe mine nu ma multumeste. Daca ma tot amina asa mult pierd si banii de insotitor, si abonamentul la telefon si taxa radio-TV. Atitia oameni sint pusi pe drumuri si nu se da nici o explicatie!”, a spus, peste masura de revoltat, Nastasache O.
„Drepturile vor fi primite retroactiv”
Contactata de reporterii nostri, Daniela Nicolas, directorul Serviciului Public Judetean de Asistenta Sociala, a declarat ca „oamenii nu trebuie sa fie nelinistiti, pentru ca toate drepturile de care beneficiaza potrivit legii, vor fi primite retroactiv. Le-a fost explicat acest lucru. Mai dureaza foarte putin pina vine raspunsul de la Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap, pina avem raspunsul cu medicul de expertizare”, a explicat Daniela Nicolas. Acest lucru nu consoleaza defel oamenii care trebuie sa treaca prin comisie. Voit sau nevoit, tot ei sint cei care trebuie, pina una alta, sa indure neplacerile schimbarilor din sistem. (Laura BREANA)

Comentarii