Caracatita "Elite"

luni, 14 ianuarie 2002, 00:00
6 MIN
 Caracatita "Elite"

Un nou joc piramidal, savant ascuns sub titulatura "asociatie", tinde sa acapareze Vrancea, dupa ce a facut mii de membri in toata tara. "Club Dynamic Elite" a luat fiinta abia in primavara anului trecut la Constanta, cind inca nu se stinsesera amintirile legate de escrocherii precum FNI, Gerald, Caritas sau alte astfel de "afaceri" vinzatoare de iluzii. Greu de crezut, dar magia imbogatirii subite si fara efort continua sa faca victime. Mai multe zeci de vrinceni au intrat deja in circuitul "Elite", desi sumele de admitere sint departe de a fi accesibile omului obisnuit. Initiatorii afacerii lucreaza profesionist. Ei cer noilor veniti pastrarea cu sfintenie a secretului si incearca atragerea de participanti din medii cheie precum justitia, armata, administratia sau chiar din serviciile secrete. In schimbul unei sume de inceput de 1700 de dolari, participantilor li se promit cistiguri fabuloase de mii sau zeci de mii de dolari, fara a face aproape nimic. Singura conditie este aceea de a convinge cel putin alte doua persoane sa intre in joc. Evident, fiecare din acestea trebuie sa plateasca acelasi pret – 1700 de dolari, adica 55 milioane de lei.
Reteta "fericirii"
Peste 75 de vrinceni, majoritatea din Focsani, au gustat deja din magia imbogatirii peste noapte practicata de "Elite". Daca la inceput reuniunile membrilor aveau loc in sali care trebuiau inchiriate, de ceva timp, asociatia are si sediu: un birou aflat in cladirea "Estinvest" de pe Bdul Republicii. Aici au loc reuniunile membrilor "Elite" si interviurile cu potentialii candidati, sustinute de managerul regional – un anume Costel Mutu, care se recomanda om de afaceri din Rimnicu Sarat, si are se pare in subordine judetele Vrancea, Buzau si Galati.
Pentru a intra in culisele afacerii, unul din reporterii nostri a pozat in "victima" puterii de convingere a unuia dintre membrii Clubului Dynamic Elite.
In aceasta calitate, am aflat schema dupa care functioneaza jocul piramidal, desi nici unul din participanti nu ar recunoaste in ruptul capului ca participa la asa ceva. Dupa "racolarea" de catre un membru care il recomanda managerului, are loc interviul de preselectie. In aceasta faza, candidatului i se comunica putine detalii despre joc, dar este invitat pentru o instruire amanuntita la un seminar desfasurat la Bucuresti. Evident, contra-cost, pentru ca invitatia scoate din buzunarul celui interesat 500.000 de lei. Tot in aceasta faza se dau asigurari despre legalitatea "afacerii", precum si despre faptul ca nici un cistig, anuntat ca foarte mare, nu va fi impozitat. Doar cel care trece de interviul cu managerul, dovedind incredere si "potential", va merge, impreuna cu membrul care l-a recomandat, la seminarele Clubului. Acolo vor fi platiti de fapt cei 1700 de dolari, care il certifica drept membru al Clubului Dynamic Elite. Misiunea lui este de acum cunoscuta – aceea de a aduce minimum doi candidati dispusi sa dea banul, conditie obligatorie pentru ca nou venitul sa se considere "calificat". De pe urma fiecaruia din ei cistiga cite 400 de dolari, urmind ca restul sa revina asociatiei si celor care au intrat mai inainte in joc. Odata calificat si denumit pretentios "business manager", cel in cauza are dreptul sa primeasca cite 1000 de dolari de la fiecare din cei atrasi de "discipolii" sai. Interesul lui va fi din acest moment legat de recrutarea altor membri care sa largeasca, cit mai mult, baza piramidei.
"Elita" judetului intra in "Elite"
Afacerea Elite a patruns de relativ putina vreme in Vrancea, dar a facut pina acum citeva zeci de adepti. Mirajul cistigului usor nu a fost singurul lucru care a selectat membrii asa-zisei asociatii. Organizatorii piramidei sustin ca se adreseaza clasei medii, dar se lauda cu racolarea unor persoane bine pozitionate in ierarhia sociala, precum deputati sau secretari de stat. Desi s-a reusit partial, in Vrancea se fac inca eforturi pentru a prinde in schema oameni de afaceri, finantisti, magistrati, ofiteri, functionari publici si alte categorii care ofera credibilitate. "Monitorul" poseda date conform carora au devenit deja membri ai Clubului Dynamic Elite mai multi afaceristi locali, medici, ofiteri MApN si chiar doi ofiteri SRI, consilieri si profesori. Se pare ca se incearca atragerea magistratilor, care sa ofere "garantii" suplimentare pentru desfasurarea in siguranta a jocului.
Principiul cistigului in progresie geometrica, datorat numarului tot mai mare de membri, sta in mod evident la baza "afacerii" Elite. Teoretic, pentru ca toata lumea sa cistige, ar trebui ca jocul sa acopere nu numai intreaga populatie a tarii, ci si a continentului, a planetei si asa mai departe. Pentru ca acest lucru este imposibil, cei de la baza "piramidei" vor fi cu siguranta pagubiti, fondul de risc existent nereusind sa acopere sumele investite de ultimii veniti.
Pe acelasi model, al cistigului rapid si conditionat de depunerile ulterioare, au functionat rasunatoarele FNI, Caritas, Gerald, SAFI, toate urmate de explozii sociale generate de numarul imens de pagubiti. Cel putin in cazul "Gerald", Vrancea are o experienta nefericita ca judet gazda al jocului prabusit in 1994. Pe spinarea a 328.000 de pagubiti din toata tara au ridicat sume amplificate de cite sapte ori numai 60.000 de persoane, din care unele detin acum functii cheie in stat. "Se bazau pe numarul mare de depunatori, nu se faceau investitii, si la asta s-a adaugat faptul ca la inceputul lui ’94 au fost sustrase 7 miliarde de lei din casieria centrala. Nici nu mai depuneau banii in banca, se ajunsese la a descarca pur si simplu dintr-o masina in alta metri cubi de bancnote", isi aminteste unul dintre anchetatorii dosarului "Gerald".
Paravanul legal al piramidei "Elite"
Povestea a inceput la Constanta unde, in aprilie anul trecut, 16 "oameni de bine" din Constanta, Calarasi si Bucuresti infiinteaza Asociatia Clubul Dynamic Elite – Casa de Ajutor Reciproc a Salariatilor. Scopul declarat este "sprijinirea activitatilor de protectie sociala pe termen lung si mediu, stoparea cresterii numarului de someri, stoparea degradarii calitatii vietii membrilor". Presedintele Asociatiei este Constantin Dogaru, unul din membrii fondatori care au cotizat la debutul afacerii cu doar 650.000 de lei. Regulamentul de organizare si functionare a Asociatiei "Club Dynamic Elite" prevede ca fiecare membru sa achite o suma de 300 USD la cursul de schimb din ziua platii si o taxa de inscriere de 100.000 lei.
Vrancea, una din achizitiile recente ale "caracatitei" Elite, a intrat in circuit prin doua judete limitrofe, Buzau si Bacau. Se pare ca in afara celor peste 75 de persoane atrase in joc pe filiera Rimnicu Sarat, mai sint vrinceni convinsi de profitabilitatea inscrierii de catre membri Elite din Bacau sau Onesti. De altfel, Bacaul ar putea deveni in curind centrul zonal pentru Moldova, asa cum sint Brasovul pentru Ardeal sau Bucurestiul si Constanta pentru partea de sud a tarii.
Naivitatea costa
Legislatia incompleta si naivitatea care pare sa-i caracterizeze pe romani lasa loc, din pacate, repetarii unor astfel de triste experiente.
"Jocurile piramidale sint interzise prin lege. Inteleg sa existe astfel de «intrajutorari» intr-un colectiv de salariati, asa numitul CAR tiganesc. Eu nu cred totusi ca se mai gaseste vreun prost in tara asta sa mai participe, dupa atitea nenorociri, la un joc piramidal", spune Ion Lefter, prim-procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Vrancea.
In ciuda optimismului sau, se pare ca magistratul citat se mai poate insela, de vreme ce peste 5200 de romani, din care aproape 100 sint vrinceni, au pus deja umarul la imbogatirea initiatorilor "afacerii" Dynamic Elite. Afacere de care vom mai auzi cu siguranta in momentul in care "inevitabilul" se va produce. (Lidia GROSEI, Ciprian BOBEICA)

Comentarii