Catastrofal

luni, 22 iulie 2002, 23:00
3 MIN
 Catastrofal

Note de toata jena
Din nou, cei care si-au dorit promovarea examenului de titularizare s-au prezentat la concurs fara sa se fi agitat prea mult cu invatatul. Nu este vorba de recapitulare, ci de asimilarea unor cunostinte de cultura generala macar sa le poata transmite mai departe elevilor, la clasa. Daca nu este vorba de nestiinta, cum altfel s-ar putea explica avalansa de note de 1, 2 si 3 care au umplut listele, cel putin la invatatori si educatoare.
O situatie inimaginabila se constata in cazul candidatilor la posturile de invatatori. Doar 23 din cei 152 de examinati au fost admisi. Si peste 50 din cei respinsi au luat note de 2 si 3 la concurs. Sint si teze unde nu s-a putut acorda nici nota 2: Mihaela Voinea nota 1.20, Daniela Popescu, nota 1.60, Ovidiu Marius Olaru notat cu 1.80 sau Anca Tulache a carei teza a primit nota 1.75. Si la educatoare, rezultatele sint jenant de slabe. Din 52 de candidate, doar cinci au reusit sa ia note peste 7.00. Cel mai bun rezultat apartine Valentinei Stoican – 9.65, absolveta Liceului Pedagogic. Note mari au obtinut si Oana Corina Manaila (8.40) si Camelia Chioveanu (8.25). Cele mai slabe lucari s-au dovedit a fi cele ale candidatelor Lidia Iacob si Veronica Racareanu, evaluate cu nota 2.15, cit si a aspirantei la titularizare Roxana Tatu, notata cu 2.05. "Rezultatele pot fi puse pe seama slabei pregatiri a seriilor care provin de la colegiile particulare", a subliniat inspectorul serviciului evidenta personalului didactic Vasile Grapa.
Rezultatele la titularizare se situeaza sub nivelul asteptarilor si la celelalte specialitati. La limba si literatura romana, din cei 16 candidati, sase au ratat titularizarea. Cea mai mare nota este 8.15, obtinuta de Aurelia Craciun. La franceza, 11 candidati, 7 respinsi. La engleza, 22 candidati, 5 respinsi, unul, respectiv Ionela Maricela Braileanu picata cu nota 1.95. Cel mai bun rezultat apartine Nicoletei Gheorghe, nota 8.55.
Fara cometarii!
La matematica: dezastru. Un singur candidat a trecut examenul din 23 testati. Eroul este Corneliu Huzum, admis la limita cu media 7.00. Restul notelor nu mai admit comentarii: Sirbu Gabriela, nota 1.00, adica punctul dat din oficiu si atit; Daniela Mocanu, nota 1.45, valoarea tezei fiind de 45 de sutimi. La fizica: dezastru. Un candidat, un picat – Viorica Manafu, nota 1.50. La filosofie, 4 candidati, toti respinsi. La geografie, nici un admis. La industrie alimentara, aproape la fel: 4 candidati, un admis – Nicolaie Coman, nota 8.30. Nici macar la sport, candidatii nu s-au dovedit a fi mai bine pregatiti. Din 19 aspiranti, 11 au ratat titularizarea. Doi cu note de 3.10: Corneliu Ionescu si Nicolae Cazacu. Si la chimie, note mici. Din 18 candidati la singurul post disponibil – Colegiul "Al.I.Cuza" – 7 au picat concursul. Postul va reveni, dupa toate probabilitatile, candidatei Andreea Raluca Nourescu, nota 9.25.
Si la informatica, rezultatele sint catastrofale. Un admis din 8 examinati. Cel mai bun rezultat este cel al Adrianei Diaconu, nota 7.10. La religie ortodoxa, un admis din cinci candidati la titularizare: Daniela Muraru, nota 7.05, la limita. La biologie, 4 admisi din 12 testati. 9.90, media maxima obtinuta de Gemona Diana Topa.
Incredibil
Desi pare incredibil, in acest context, doi aspiranti la titularizare au trecut concursul cu medie maxima: 10 absolut la pedagogie – Florentina Steluta Dudu si Robert Florin Florea, fiul inspectorului scolar de biologie. O nota mare a luat si singura candidata la specialitatea medicina veterinara: 9.75, Tincuta Ganea. Cu 9.80 a trecut examenul si Petrea Oprea, la motoare termice, si tot la disciplinele tehnice, respectiv energetica, Dorin Roscan a luat 9.30. La psihopedagogie speciala, singurul candidat a luat nota 8.50 la examen, Maria Radeanu. Iar la religie catolica, postul ramine descoperit la titularizare, caci candidata Lidia Lupu a luat 6.72, cu citeva sutimi mai putin decit i-ar fi trebuit pentru a se fixa pe post. Rezultatele si-au atras si contestatii, 36 la numar. Insa ISJ declara ca nu se stie pe banii cui se va face recorectarea tezelor, MEC refuzind sa aloce fonduri in acest sens. Recorectarea costa in jur de 360 de mii pentru fiecare teza a carei evaluare a fost contestata.
Repartizarea admisilor pe posturile scoase la titularizare se va face in sedinta publica, pe 25 iulie, in cantina Liceului de Industrie Usoara. Posturile ramase neocupate vor fi licitate de suplinitori, in a doua decada a lunii august. Este clar ca la suplinire vor aspira multi dintre cei care astazi au note de toata jena la titularizare. Si vor ajunge sa aiba statut de profesor, invatator, educator, chiar daca pregatirea lor este la pamint. Daca ISJ nu va avea grija sa faca o selectie riguroasa, multi dintre cei evaluati cu note de 2 si 3 vor ajunge sa ne educe copii, sa ni-i invete carte! (Cristina LAZARIN)

Comentarii