Catedrala „Sfinta Paraschiva”, in voia Domnului

miercuri, 16 februarie 2005, 00:00
4 MIN
 Catedrala „Sfinta Paraschiva”, in voia Domnului

Lucrarile la Catedrala „Nasterea Maicii Domnului si Cuvioasa Sf. Paraschiva” din centrul Focsaniului au fost lasate balta, cel putin deocamdata. Proiectul de anvergura inceput in urma cu patru ani s-a pierdut in hatisurile afacerilor de partid, care s-au dovedit mai incurcate decit caile Domnului. Din luna septembrie 2003, cind a venit in Vrancea Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Aispa Stars ’95, firma afaceristului Corneliu Prunache, nu a mai facut nimic la Catedrala. Pentru constructia acesteia s-a alocat in anul 2000 suma de 18 miliarde de lei, din care s-au cheltuit 11 miliarde de lei. Restul stau inca in conturile Ministerului Muncii si se devalorizeaza. „Suma pe care am avut-o acoperea intreaga constructie”, spune acum protopopul Ionel Ene, care si-a luat asupra sa intreaga vina a nefinalizarii proiectului. Liderii fostului partid de guvernamint au promis ca lacasul va fi gata pina in 2004.
Ambitiosul proiect al Catedralei ortodoxe cu hramul „Nasterii Maicii Domnului si a Cuvioasei Sf. Paraschiva” a stirnit interesul mai marilor puterii locale numai atita vreme cit acesteia i-a mirosit de o afacere cu cele sfinte. Afaceristul Corneliu Prunache, desi minat de bune intentii initial, a ridicat constructia pina la nivelul zero in patru ani, pentru care a incasat suma de 11 miliarde de lei. Pe fundamentul Catedralei se ridica acum un paraclis, unde va sluji viitorul preot al lacasului. Acesta va prelua din primavara intreaga responsabilitate a ridicarii constructiei, care pina acum a revenit Protoeriei Focsani. Intentia este ca paraclisul sa fie terminat pina la Pasti, iar dupa aceea sa fie numit si viitorul preot al Catedralei. Acesta va decide daca lucrarile vor continua cu Aispa Stars ’95, mai ales ca firma nu mai facut nimic de un an si jumatate, in conditiile in care sapte miliarde de lei se devalorizeaza in conturile Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei. Contractul incheiat cu firma lui Corneliu Prunache poate fi reziliat daca nu s-au executat lucrarile cuvenite sau nu s-au platit sumele aferente. Protopopul Ionel Ene spune ca va fi organizat un concurs pentru alegerea preotului Catedralei „Sfinta Paraschiva”, iar conditiile sint drastice: medie de absolvire de peste 8.50, peste trei ani vechime, sa nu fi avut abateri, „abilitati” preotesti, gospodaresti si didactice, precum si virsta potrivita pentru un asemenea efort. „Daca nu sint capabili, nu are rost sa se inscrie la concurs, pentru ca eu voi primul care se va opune”, avertizeaza protopopul Ionel Ene.

„Devalorizarea” catedralei
Singurii bani prevazuti pentru constructia Catedralei „Sfinta Paraschiva” au fost cele 18 miliarde de lei alocate din Fondul de Solidaritate Sociala in anul 2000. Suma a fost obtinuta la interventia fostei senatoare Simona Marinescu, in contextul campaniei electorale din anul 2000. Corneliu Prunache a participat de unul singur la o licitatie cel putin dubioasa, tinuta cu usile inchise in anul 2001, si, bineinteles, a cistigat lucrarea. Muncitorii de la Aispa Stars ’95 au lucrat cit de cit numai in anul 2002, atunci cind au inceput turnarea fundatiei. Si aici au fost semne serioase de intrebare referitoare la cantitatea reala de beton turnata si cea care a fost scrisa in facturi. Incepind cu anul 2003, firma lui Corneliu Prunache a abandonat practic ridicarea Catedralei si au reclamat lipsa de bani. Exceptie a facut vizita Prea Fericitului Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, din septembrie 2003. Atunci, muncitorii de la Aispa au muncit si noaptea, la lumina reflectoarelor, pentru a termina fundatia si a demonstra ca, totusi, s-a facut ceva. Dupa aceea, Corneliu Prunache a lasat balta investitia, pentru care a incasat 11 miliarde de lei. Restul de 7 miliarde de lei asteapta sa fie cheltuite si se devalorizeaza in conturile Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei. Banii ar trebui sa fie decontati constructorului in functie de situatia lucrarilor inaintata la minister. „Daca s-ar fi lucrat din primul an, suma pe care am avut-o acoperea ridicarea intregii constructii, pentru asa ca a fost prevazut in plan”, a declarat protopopul Ionel Ene. Valoarea estimata a Catedralei depaseste acum 100 de miliarde de lei. Potrivit protopopului Ionel Ene, suma de 7 miliarde de lei care a mai ramas nu ajunge nici pentru cumpararea celor doua sute de tone de fier necesare, care valoreaza 10 miliarde de lei. Numai paraclisul din lemn care se construieste acum va costa in jur de 700 de milioane de lei, din care Protoeria a platit 60 de milioane de lei. Constructorul a acceptat ca sa termine lucrarea din fonduri proprii, iar plata sa-i fie facuta ulterior. Practic, Catedrala se va ridica in jurul paraclisului, care va fi darimat dupa ce constructia va fi terminata.
„Sfintele” afaceri de partid
Pe panoul care troneaza in fata „nivelului zero” a viitoarei Catedrale, Consiliul Judetean Vrancea este trecut pe primul loc intre investitori, desi acesta a sustinut intr-un raspuns adresat redactiei noastre ca nu are nici o legatura cu lucrarea. Ministerul Muncii, principalul finantator, este trecut la coada investitorilor. CJ Vrancea nu a fost strain totusi de lucrare, deoarece se spune ca ridicarea catedralei a fost posibila cu conditia ca sa fie ridicata de „mesterul Manole” Prunache. Terenul pe care se inalta lacasul a facut obiectul unei tranzactii ciudate intre Corneliu Prunache, romano-italianul Paul Brener, acuzat pentru legaturi cu mafia italiana, si administratia locala din Focsani. Pentru ca suprafata pentru constructie era prea mica, municipalitatea a restituit in cea mai mare graba doua imobile lui Paul Brener, care, la putin timp, i le-a vindut lui Corneliu Prunache cu 100 de mii de dolari. La rindul sau, acesta a facut schimb cu un teren al Protoieriei si astfel a fost posibila inceperea lucrarilor. Desi la aceasta investitie jocurile pare ca au fost facute de altii, protopopul Ionel Ene se considera „singurul vinovat” pentru ca focsanenii nu au inca o catedrala. (Mihai BOICU)

Comentarii