Ceasul justitiei vrincene nu mai bate

luni, 03 noiembrie 2003, 00:00
2 MIN
 Ceasul justitiei vrincene nu mai bate

Ceasul de pe frontispiciul Tribunalului Vrancea are o istorie aparte, influentata in mod decisiv de cutremurele care se manifesta in aceasta zona. O mare parte dintr-o istorie de peste 90 de ani, ceasul a fost o simpla piesa de decor pe cladirea justitiei. Cutremurele, dar si traficul de pe bulevardul Cuza Voda, au stricat mecanismul sensibil al orologiului fabricat la uzinele Malaxa din Bucuresti, sub patentul ceasornicarului Alex. M. Nicolal Jovitz. Nimeni nu stie exact cind a stat ceasul, dar de ani de zile arata ora 5.20.
Cronometrul justitiei vrincene are o dimensiune impresionanta, avind un diametru de 1,43 metri. Mecanismul de functionare se bazeaza pe un sistem de contragreutati, cu o lungime care se intinde pe toata inaltimea cladirii. In vremurile bune, cind ceasul functiona, mecanismul era pus in functiune o data pe saptamina prin ridicarea greutatilor. Cutremurele si traficul i-au stricat axul, care are o lungime de peste un metru. Nici cei mai vechi oameni din Tribunal nu-si mai amintesc de cind ceasul nu mai functioneaza. La inceputul anilor ’90, conducerea Tribunalului Vrancea l-a reparat, insa „minunea” nu a durat decit citeva luni.
Ceasul, victima a bugetului de austeritate
Repararea ceasului a cazut „victima” bugetului de austeritate al Tribunalului Vrancea. „Am luat legatura cu Muzeul ceasurilor din Ploiesti la sfirsitul anului trecut si anul acesta. Trebuie incheiat un contract de prestari servicii”, ne-a declarat Doina Ierhan, directoarea Tribunalului. Repararea ceasului ar costa mai putin decit inlocuirea lui. Un nou ceas, cu aceleasi dimensiuni, costa anul trecut in jur de 150 de milioane. Bugetul Tribunalului s-a dovedit a fi prea mic pina la aceasta data pentru a ajunge si pentru repararea ceasului.
In Focsani nu mai sint oameni care pot repara asemenea mecanisme. Ceasul Tribunalului a fost reparat la inceputul deceniului trecut, insa nu a functionat decit citeva luni, dupa care s-a stricat. Mesterul care l-a repus in functiune, cu ajutorul angajatilor institutiei, a murit intre timp. „In 1990 ne-au pus sa-l facem. Era un batrin care se pricepea la ceasuri. A mers citeva luni, s-a stricat axul si s-a dus”, ne-a spus Constatin Boboc, muncitor la Tribunal, cunoscut printre angajati sub numele de „presedintele curtii”, deoarece aceasta parte a institutiei intra in aria sa de responsabilitate.
Cladirea Tribunalului Vrancea este inscrisa pe lista monumentelor arhitecturale, iar din acest motiv varianta inlocuirii vechiului ceas a cazut din start. Lucrarile de constructie au avut loc intre anii 1906-1912. Sediul Tribunalului si-a pastrat de-a lungul timpului destinatia initiala, mai intii sub denumirea de Tribunalul Putna, apoi sub aceea de Tribunalul Vrancea. Ceasul se afla acolo din 1910. (Mihai BOICU)

Comentarii