Centrul antidrog, fantoma sau realitate?!

duminică, 20 iulie 2003, 23:00
4 MIN
 Centrul antidrog, fantoma sau realitate?!

Daca Doamne-fereste, un parinte ar vrea sa discute cu cineva despre copilul sau care se drogheaza, daca o persoana care a cazut in patima stupefiantelor doreste sa ceara ajutor sau daca pur si simplu cineva ar vrea sa afle mai multe despre moartea alba, trebuie sa caute specialisti prin alte judete. Nu de alta, dar in Vrancea, Centrul Judetean de Prevenire Antidrog infiintat acum mai bine de un an, a ramas in general la stadiul de notiune. Singurul semn ca acesta exista este afisul pus pe o usa mai mereu incuiata, de la parterul primariei. Si, desigur, mult-mediatizatul numar de telefon 934, la care pliantele invita sa se apeleze dar la care nu catadicseste sa raspunda nimeni.
Printre centrele antidrog nominalizate in listele de specialitate din tara, unul se afla zice-se, in judetul nostru. De el stiu probabil doar cei care l-au infiintat si inca vreo alti citiva, carora li s-au impartit cine stie cu ce prilej, pliante publicitare. Cei care au ajuns in posesia respectivelor „carticele” afla din ele ca Centrul Judetean de Prevenire Antidrog functioneaza in orasul nostru, intr-o camera situata exact la parterul primariei! „Si noi sintem oameni. Sintem o echipa care poate fi alaturi de tine, daca ai nevoie… Daca esti om si vrei sa fi informat, vino si afla! Trebuie doar sa te adresezi echipei noastre de luni pina vineri in B-dul Dimitrie Cantemir nr.1 bis – la parterul Primariei Focsani, sau sunind la 934. Confidentialitatea este regula”, glasuieste unul din pliantele realizate de respectivul centru, infiintat inca din luna mai, anul trecut. Reporterii nostri au urmat indemnul si au sunat la numarul indicat zile in sir, la diferite ore, chiar si noaptea: degeaba! Am fost de asemenea si la sediul unde pliantul zice ca gasesti „specialisti care iti pot oferi sprijinul de care ai nevoie”. Ne-a intimpinat doar un afis pe care scria pompos „Centru Judetean de Prevenire Antidrog”, lipit pe o usa vesnic inchisa. Am intrebat vecinii incaperii cind pot fi gasiti specialistii centrului. Care n-a ridicat din umeri, ne-a indicat sa venim „in general dupa ora doua”, „nu stiu, i-am vazut cam rar” sau „nu stim cine sint si nici unde pot fi gasiti”. Pina si gardianul Primariei si-a dat cu parerea sa incercam „cred dupa ora doua, nu stiu sigur ce program au ei”.
„Tot ce facem, facem cu miloaga”…
… a incercat sa justifice oarecum situatia subcomisarul Gheorghe Ilinoiu, seful Centrul vrincean Antidrog. El sustine ca s-au spus numai lucruri rau-voitoare la adresa centrului, dar nimeni n-a intins o mina sa-l ajute sa functioneze asa cum trebuie. „In acest centru lucreaza inspectorul scolar Maria Novac, Doina Ciubotaru, de la Protectia Copilului, Oana Ionescu de la Directia de Tineret si Sport, Mihai Mazilu, sociolog la Directia de Sanatate Publica si Rodica Davidean, de la Crucea Rosie. Toti facem voluntariat si fiecare dintre noi avem serviciu, asa incit nu putem ajunge mereu la centru. Ar trebui sa avem program in fiecare zi de la 10 la 14, dar ne ducem cind putem, cum putem. Activitati am avut, am fost prin foarte, foarte multe scoli si am prezentat casete, de Ziua Internationala a luptei impotriva drogurilor am impartit pliante si am avut o serie de activitati, am participat la conferinte pe tema drogurilor etc. Chiar daca am vrea, mai mult nu putem face ca nu avem fonduri. Daca vrei se faca ceva, da si fonduri. Noi tot ce facem, facem cu miloaga! In raportul pe care l-am facut pentru Agentia Nationala Antidrog care s-a infiintat la inceputul acestui an am solicitat angajarea a doua persoane care sa stea permanent la centru. Si ne trebuie si fonduri ca sa putem face ceva. Singurii care ne sprijina sint cei de la «Tinerii europeni» care ne platesc si abonamentul la telefonul 934. Ca daca nu, nici asta nu ar fi fost”, a declarat Gheorghe Ilinoiu, precizind in plus ca oficial, in Vrancea nu exista consumatori de droguri.
Afirmatia sa se bate cap in cap cu cea a sefului Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Galati, comisarul Ionel Pasquali, care a afirmat intr-o recenta conferinta de presa ca in Vrancea exista un numar impresionant (40) de consumatori de droguri. „Acestia sint in majoritate tineri care au fost plecati in afara tarii si consuma droguri ocazional, la petreceri, in unele discoteci si, mai putin, in licee. Putini recunosc acest lucru si solicita tratament”, a sustinut comisarul sef Ionel Pasquali. Preturile drogurilor de pe piata autohtona se inscriu intre 100.000 si 400.000 lei, iar marfa variaza de la cannabis la Ecstasy. Mai mult, dintre cele 11 cauze solutionate de Parchetul de pe linga Tribunalul Vrancea in primele sase luni ale anului, patru au avut ca obiect traficul de droguri.
Cu un pliant nu se face primavara
Poate ca printre persoanele care folosesc diferite forme de drog si care traiesc in judetul nostru, exista unele care ar fi macar curioase sa discute cu un specialist despre acest lucru. Din pacate, nu prea au unde sa se duca. De teama sa nu fie dati pe mina politiei, cei care apeleaza totusi la ajutor medical sustin ca sint de fapt consumatori de alcool. Un ajutor discret, oferit de persoane specializate care sa poata fi gasite in permanenta, un numar de telefon care sa preia, indiferent de ora, mesajele celor ce au nevoie de ajutor, ar insemna poate un prim pas in lupta reala contra drogurilor. Cu un pliant nu se face primavara. Si nici cu o usa inchisa si un telefon care suna degeaba, in spatele ei. (Laura BREANA)

Comentarii