Condamnati la matura

duminică, 19 august 2001, 23:00
2 MIN
 Condamnati la matura

Guvernul a modificat saptamina trecuta cunoscuta Lege 82/1999, instituind inlocuirea sanctiunii inchisorii contraventionale cu cea a obligarii contravenientilor de a presta activitati in folosul comunitatii. Condamnatilor, care vor munci sub supravegherea primarului, li s-a facut si un nou barem: intre 50 si 300 de ore, maximum 3 ore pe zi , iar in zilele nelucratoare, inclusiv duminica, opt ore pe zi.
Potrivit proiectului, sanctiunea obligarii contravenientului la munca in folosul comunitatii se executa in raza teritoriala a primariei unde acesta isi are domiciliul. Supravegherea executarii pedepsei se asigura in temeiul hotaririi judecatoresti si a mandatului de executare, de catre politisti. Lor li se adauga persoane imputernicite de primarul localitatii de resedinta. Nu pot schimba puscaria cu "matura" cei care in momentul savirsirii faptei aveau asupra lor o arma, au recurs la violenta sau complici, sau cei care au produs o fapta care ce a stirnit indignarea cetatenilor sau a tulburat linistea publica.
In vechea formula a legii, numai contravenientii care isi dadeau acordul puteau inlocui inchisoarea cu activitatea in folosul comunitatii.
In aceasta situatie nu erau doar cei condamnati la inchisoare, ci si neplatitorii de amenzi contraventionale.
Prin legea 82/1999, o luna de inchisoare se poate transforma in 50 de ore de munca in folosul comunitatii. Printre domeniile exemplificate de legiuitor se afla intretinerea parcurilor si drumurilor, curatenia localitatilor, activitatile in folosul caminelor pentru copii si batrini, al orfelinatelor, spitalelor, scolilor, gradinitelor etc.
Din pacate, chiar daca aveau de ales, prea putini din cei care au vrut initial sa munceasca pentru a nu face puscarie si-au si dus la indeplinire optiunea. Spre exemplu, numai la Focsani, cei 12 contravenienti care ar fi trebuit, in temeiul Legii 82, sa presteze munca in serviciul comunitatii, au dat bir cu fugitii. Aceasta, dupa ce chiar in primul an de aplicare a legii, Primaria reusise sa-i contacteze cu mari eforturi si sa le stabileasca un program de lucru. Municipalitatea are deja stabilite serviciile publice si activitatile unde pot munci contravenientii. In mare, acestea sint intretinerea spatiilor verzi, a spatiilor aferente blocurilor, participarea la operatiunile de ecarisaj si igienizare.
Primarii localitatilor vor stabili individual unde si cum vor munci contravenientii, functie de programul celui sanctionat, mai exact daca este sau nu angajat undeva. Pentru un cetatean amendat cu 600.000 de lei, de exemplu, pedeapsa transformata in ore de munca ar putea fi ispasita in doua saptamini daca nu are serviciu si poate lucra 8 ore pe zi. Pentru cei cu serviciu, orele de munca se executa in afara programului, cite 3 in zilele lucratoare. Mai nou, contravenientii pot munci cite opt ore si in intreg week-end-ul, avind astfel posibilitatea ispasirii mai rapide a pedepsei. (L.G.)

Comentarii