Contorizarea apei sparge buzunarele focsanenilor

duminică, 22 august 1999, 23:00
3 MIN
 Contorizarea apei sparge buzunarele focsanenilor

Din informatiile pe care le detinem, un singur apartament din cele citeva mii ale orasului poseda un astfel de contor individual. In fapt, o data ce un proprietar opteaza pentru un astfel de sistem, el trebuie sa dispuna de citeva milioane bune pentru instalarea contorilor in apartament, atit pentru apa rece cit si pentru apa calda. Acestui deloc neglijabil impediment financiar i se adauga dificultatile legate de avizarea tehnica, ca si de modificarile care trebuiesc ulterior aduse fiecarui racord.
Plata la administrator sau facturarea individuala?
In 1997, municipiul Focsani a fost selectionat, impreuna cu alte noua orase, pentru a fi beneficiarul unui imprumut de la BERD prin intermediul "Programului de Dezvoltare a utilitatilor municipale". Pentru a primi cele 10 milioane de dolari, din care 5,8 milioane rambursabile, Compania de Utilitati Publice a dezvoltat un proiect care a si fost aprobat de catre finantatori. Unul din punctele acestuia viza trecerea de la facturarea in sistem pausal a apei livrate populatiei, la facturarea rezultata in urma contorizarii pe blocuri. Programul de instalare a noilor apometre a si inceput din toamna trecuta, 300 de scari fiind deja facturate in acest mod.
Sistemul pausal de facturare se refera la o norma lunara de consum de 8,40 mc/persoana. In acesti 8,40 mc/luna este cuprinsa si apa calda, reprezentind 40% din totalul apei reci consumate. Pina acum, cantitatea totala de apa consumata se calcula prin inmultirea consumului specific de 8,40 mc/persoana si luna cu numarul de persoane declarat administratorului sau furnizorului, in cazul nostru CUP. In schimb, dupa ce este aplicat un contor la scara, plata se face corespunzator cantitatii de apa citite, bineinteles impartita la numarul de locatari.
"Fiecare picatura de apa costa"
Desi, la o prima vedere sistemul pare avantajos, oglindind un consum mai apropiat de realitate, de fapt multi focsaneni sint neplacut surprinsi de diferentele de pret. Directorul CUP, Gheorghe Vasilescu, explica acest fapt prin fenomenul "risipei involuntare". "Am observat ca intr-o prima faza, dupa instalarea contorilor, consumurile erau foarte mari. Oamenii nu constientizeaza cit de mult consuma si faptul ca fiecare picatura de apa costa. CUP a si inceput sa trimita adrese catre cei care au un consum foarte mare, de peste 20 mc/persoana si luna, pentru a-si verifica instalatiile. Instalatiile defecte, atit din interioare cit si din subsoluri, pot fi cauzele acestor consumuri foarte mari", ne-a declarat Gheorghe Vasilescu.
Majorarea de la 1 iulie a pretului apei la peste 5300 de lei/mc ar trebui, la rindul sau, sa-i faca mai economi pe focsaneni. Opinia directorului CUP este impartasita si de presedintele Uniunii Asociatiilor de Locatari, Ion Vlase. "La multe asociatii, daca o persoana platea lunar peste 8,4 mc, acum plateste pentru 16-20 mc apa consumata. Aceasta se intimpla pentru ca gradul de civilizatie e foarte scazut si se fac consumuri nerationale. Trebuie adaugate si defectiunile instalatiilor sanitare, un bazin defect al unui WC putind risipi, in 24 de ore, circa 4 mc de apa", este de parere Ion Vlase.
Cine plateste masuratorile?
Pentru focsanenii care-si ridica intrebari asupra exactitatii masuratorilor facute de apometrele la scara trebuie precizat un lucru: verificarile facute la cerere sint suportate din punct de vedere financiar chiar de el, in cazul in care se dovedeste ca aparatul inregistreaza corect. Daca locatarul contesta rezultatele are dreptul sa ceara pe cheltuiala proprie o expertiza la inspectiile interjudetene de metrologie. Numai in cazul in care suspiciunea sa se dovedeste intemeiata, CUP va achita aceste cheltuieli.
Ceea ce trebuie semnalat totusi este problema subsolurilor inundate. Cum aproape toate apartamentele sint proprietate personala, costul reparatiilor acestor "gauri negre" pentru consumul apei ramine in atributia locatarilor. Daca la plata in siatem pausal o instalatie defecta nu inseamna mare lucru, facturarea prin contorizare poate sparge serios buzunarele focsanenilor. (Lidia GROSEI)

Comentarii