Copiii isi vor putea da parintii in judecata

luni, 24 noiembrie 2003, 00:00
2 MIN
 Copiii isi vor putea da parintii in judecata

Un proiect de lege, initiat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, precizeaza negru pe alb ce drepturi au copiii si care sint obligatiile si drepturile parintilor. Din pacate, multe dintre aceste prevederi vor ramine, dupa cum ne-am obisnuit, trecute doar pe hirtie, in cazul in care nu se intimpla niscaiva minuni peste noapte. Spre exemplu, legea prevede ca minorul are dreptul la servicii medicale si de recuperare gratuite, adecvate starii sale de sanatate. Mai mult, „nici un copil nu poate fi lipsit in tot sau in parte de dreptul de a avea acces la aceste servicii”!. Cel putin ciudat, in conditiile in care exista zone – in judetul nostru cel putin – in care copiii n-au primit in viata lor o reteta gratuita, iar cele compensate se elibereaza cu zgircenie, poate doar in primele cinci zile ale lunii!
Mai departe, proiectul actului normativ aminteste ceea ce stim cu totii, ca orice copil are dreptul la educatie, invatatura si formare profesionala. Legiuitorul nu spune insa ce se face minorul care, cu tot dreptul lui de a invata, ajunge sa abandoneze scoala din motive economice sau pur si simplu… medicale. Ziarul nostru a semnalat cazuri in care lipsa unei proteze, de exemplu, a obligat un copil sa renunte la scoala.
„Masurile de disciplina scolara nu pot fi stabilite decit in acord cu respectarea demnitatii copilului, nefiind permise pedepsele fizice ori acelea care afecteaza dezvoltarea fizica, psihica sau emotionala a copilului”, mai apare printre prevederile proiectului. Nu se stie daca cei care l-au initiat stiu cu adevarat cum, chiar profesori cu renume fac fara jena educatie cu pumnul sau cum, inca din clasele primare, copiii sint obligati sa invete cuvinte neortodoxe, fix din gura dascalilor…
Oricum, existenta unui act normativ prin care sa i se asigure copilului dreptul sa creasca in propriul mediu familial, care-i asigura dezvoltarea fizica, intelectuala, emotionala si morala nu poate fi decit benefica. Pe linga alte drepturi, minorului i se asigura si cel la protectie sociala, la respectarea demnitatii sale umane, la protectie impotriva violentei fizice, sexuale sau abuzului emotional, a neglijarii si a incalcarii intimitatii sale. Totodata, copilul capabil de discernamint, adica cel care a implinit 10 ani, are dreptul sa fie ascultat in orice procedura judiciara sau administrativa care-l priveste, fie direct, fie prin intermediul reprezentantului sau ales sau desemnat.
Daca proiectul va fi aprobat, incepind cu aceasta virsta copilul va avea dreptul sa depuna plingeri in orice chestiune care-l afecteaza, fie in nume propriu, fie prin intermediul reprezentantului legal. In conditiile in care asistentii personali s-au apucat deja sa dea in judecata statul pentru a-si incasa salariile restante ani de zile, nu ne-ar mira ca, odata cu aprobarea legii, si copiii sa inceapa sa apeleze la justitie pentru diversele gratuitati de care ar trebui sa beneficieze si pe care nu le-au primit in viata lor! Sau, mai bine, pentru a-i da in judecata pe cei care i-au adus pe lume si nu ii ingrijesc. (Laura BREANA)

Comentarii