Cum sa faci sa ai casa ta

marți, 13 februarie 2001, 00:00
7 MIN
 Cum sa faci sa ai casa ta

Un cartier "occidental" se profileaza linga "Shell"
Macheta noului cartier focsanean se afla inca in lucru, insa in linii mari imaginea ansamblului de locuinte pare sa fie cunoscuta. Sint excluse din start "celebrele cutii de chibrituri comuniste". In locul blocurilor cu multe etaje, autoritatile prefera linia mai "sic" a vilelor individuale sau a locuintelor colective, nici una din acestea nedepasind doua-trei nivele. Data fiind oferta locuintelor pentru tineri (180) si termenul scurt de finalizare avansat de Primarie (circa un an), doar in trei zile la municipalitate s-a inregistrat un numar record de cereri avansate de focsanenii cu virsta mai mica de 35 de ani, circa 200.
Conform datelor premergatoare inaintate de echipa de proiectanti, 9 scari de bloc PA2 vor gazdui locuintele cu o camera, fiecare in suprafata de 54mp, construite exclusiv cu fonduri de la ministerul de resort. Aceste garsoniere nu vor putea fi niciodata cumparate, ci vor intra in fondul locativ al municipalitatii.
Pe de alta parte, locuintele construite prin ANL, pe baza cererilor de la populatie, indeplinesc alt regim. Trei blocuri cu PA1 sau PA2 nivele si circa 60 de locuinte tip vila vor completa peisajul micro-cartierului din Sud. Cum am precizat deja, aceste locuinte vor fi unitare din punct de vedere arhitectonic si, cel putin in ultimul caz, fiecare va fi cladita pe un lot stabilit de proiectanti la 260 mp. Diferenta acestui spatiu fata de constructia propriu-zisa comandata de solicitant o va reprezenta in fapt curtea cladirii, variabila deci ca dimensiuni.
Etapele obtinerii unei locuinte prin credit ipotecar
Creditele ipotecare derulate prin ANL pot avea urmatoarele destinatii: construirea unei locuinte prin ANL, pe amplasamente ale Agentiei, construirea unei locuinte individuale, in regie proprie; consolidarea, reabilitarea sau extinderea unei locuinte existente sau cumpararea unei locuinte din fondul locativ de stat. Pentru oricare dintre tipurile de credite mentionate mai sus, solicitantul trebuie sa parcurga urmatoarele etape:
Etapa l. Solicitantul completeaza cererea tip cumparata de la Posta si o expediaza la ANL prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Cererea in cauza cuprinde datele de identificare ale solicitantului si membrilor familiei, veniturile medii lunare, caracteristicile locuintei actuale, genul de credit precum si valoarea avansului. ANL va inregistra toate cererile primite si va forma liste separate pentru cele patru programe ale sale (constructie, achizitionare, consolidare, extindere) pe care le crediteaza. De asemenea, se stabileste un program minim pentru rambursarea creditului.
Etapa ll. Dupa inregistrare, cererile se selecteaza din punctul de vedere al inventarierii in categoriile de investitii imobiliare pe care ANL le crediteaza. Etapa lll. Cererile selectate sint transmise la BCR, in vederea verificarii situatiei solicitantului si a emiterii certificatului de solvabilitate. Etapa lV. Banca elibereaza certificatul de solvabilitate si o copie la ANL. Certificatul confirma ca solicitantul poate primi credit si mentioneaza limita maxima a acestuia.
Cererile care au primit certificate de solvabilitate vor fi ierarhizate de ANL pe baza grilei de punctaj. Punctajul are in vedere doua criterii : financiare, respectiv valoarea avansului pe care il poate depune solicitantul. Pentru un avans mai mare de 20% se acorda un punctaj suplimentar. Tot aici se va tine cont de termenul de rambursare a creditului. Cel de-al doilea criteriu este social si are in vedere situatia solicitantului vizavi de numarul de membri de familie, starea sanatatii etc.
Etapa V. ANL va instiinta solicitantii care au primit certificatul de solvabilitate sa se prezinte pentru intocmirea formalitatilor de creditare.
Etapa Vl. Solicitantii de locuinte construite prin ANL vor fi invitati la sediul agentiei pentru stabilirea concreta a unitatii locative ce urmeaza a fi creditata. Cu aceasta ocazie, solicitantii vor putea opta, in ordinea prioritatilor de pe lista, asupra amplasamentelor disponibile. Refuzul solicitantului pentru toate ofertele facute il face pe acesta sa fie inclus pe o lista de asteptare. Dupa alegerea unitatii locative, solicitantul semneaza contractul cu ANL.
In momentul incheierii contractului de credit, solicitantul va incheia si o polita de asigurare cu o societate de asigurari agreata de ANL. Incheierea contractului de creditare are loc numai dupa constituirea avansului minim de 20%. Solicitantii care nu pot depune integral avansul minim, il pot constitui prin depuneri succesive in cont. In acest caz, se incheie un precontract prin care solicitantul se obliga sa constituie avansul intr-un anumit interval de timp.
Perioada de creditare este cuprinsa intre 10 si 25 de ani
Creditele ipotecare pentru construirea de locuinte prin ANL vor fi acordate pe un termen de maxim 25 de ani, garantarea lor facindu-se in baza Legii creditului ipotecar, adica cu locuinta care urmeaza a fi construita. Dobinda anuala care se percepe la acest tip de credite este de 7% pe an pentru persoanele sub 35 de ani si 9% pentru restul. De asemenea, avansul perceput este de 10% din valoarea locuintei pentru solicitantii care au pina in 35 de ani si 20% pentru restul. Una dintre conditiile de baza in derularea acestor credite este predarea locuintei de catre constructor in termen de aproximativ 12 luni de la incheierea contractului. Ultimele statistici arata ca in anul 2000 aproximativ 330 de vrinceni au solicitat un credit ipotecar, ponderea detinind-o tinerii sub 35 de ani. Pentru construirea de locuinte au fost inregistrate 52 de cereri, dintre care 35 de persoane au virste sub 35 de ani, iar 17 solicitanti au depasit acesta virsta. Pentru constructia de case in regie proprie au fost facute 30 de cereri, 13 de catre persoane sub 35 de ani si 17 de catre persoane care depasesc aceste virste. La capitolul modernizare si consolidare locuinte deja existente s-au inscris la credite 35 de vrinceni, ponderea detinind-o tot persoanele sub 35 de ani. Cele mai multe solicitari ramin cele pentru solicitarea de case din fondul locativ deja existent, la sediul ANL fiind inregistrate 215 astfel de cereri. Acestora li se adauga cele 140 de cereri din 1999 pentru care BCR a eliberat deja certificate de solvabilitate, si care se afla in faza a sasea de derulare.
Casele ANL se adreseaza totusi celor cu portofelul gros
Conform primelor estimari, chiar daca viitorul apartine caselor individuale de tip vila, cel care se "inhama" la un credit ipotecar trebuie sa posede si altceva decit sperante pentru a se vedea in locuinta viselor sale. Ridicarea preturilor de constructie fac ca o astfel de casa sa coste in final mult mai mult decit una achizitionata cu bani "cash" de pe piata imobiliara. Principalul avantaj este creditarea pe o perioada lunga de timp (pina la 25 de ani), insa conditiile impun pntru solicitant un venit net care depaseste posibilitatile unei familii de conditie medie.
Un calcul pornind de la pretul mediu de constructie pentru Focsani, de circa 240 Euro pe metru patrat, conduce la rezultate revelatoare.
Spre exemplu, o locuinta individuala cu patru camere (vila) cu o suprafata standard de 144 mp, ar costa in final 34.560 Euro (moneda care sta la baza calcularii creditului), adica mai mult de 850 milioane de lei. Un solicitant care nu beneficiaza de facilitatile acordate tinerilor, adica avans de doar 10 la suta si o dobinda de 7 %, ar trebui sa plateasca lunar circa 250 Euro, deci 6,2 milioane lei, conform grilei de creditare stabilita de ANL. Mai mult, el trebuie sa faca dovada ca venitul net al familiei sale sau al coparticipantilor la creditare este de cel putin 12,5 milioane de lei lunar.
Un al doilea exemplu este cel al unui solicitant de credit ipotecar, care depaseste virsta de 35 de ani dar doreste sa-si construiasca un apartament cu doua camere, cu o suprafata standard de 81 mp.
Valoarea de constructie a locuintei ar fi, la actualele preturi, de peste 19.400 Euro (480 milioane de lei), iar avansul care va trebui platit va fi de minimum 3800 Euro, adica 95 de milioane. Pentru a contracta un astfel de credit si a intra pe lista beneficiarilor ANL, venitul net al familiei solicitante trebuie sa fie de cel putin 7,5 milioane pe luna. Rata lunara ar ajunge in acest caz particular la aproximativ 3,7 milioane de lei, derulata pe o perioada de 20 de ani.
La Focsani criza de locuinte este inlocuita de criza de terenuri
Spre deosebire de alte orase ale tarii, Focsaniul nu beneficiaza, din pacate, de prea mult teren de constructii pentru locuinte. In afara celor 4,6 ha de la "Shell", doar putin peste doua hectare insumeaza celelalte terenuri desemnate in acest scop de catre municipalitate.
Primarul Decebal Bacinschi crede ca o varianta de iesire din acest impas ar fi, pe linga mansardarea blocurilor, si constructia pe terenuri proprietate particulara. "Noi avem tot interesul sa construim locuinte in Focsani, cred insa ca ANL va fi cea care va construi foarte mult in viitorii ani, atit in Focsani, cit si in tara. O solutie ar fi pentru populatie, constructia in regie proprie prin ANL, creditata in aceleasi conditii. Cred ca aceasta posibilitate va prinde tot mai mult la focsaneni, mai ales ca multi au in proprietate terenuri foarte potrivite pentru constructia de locuinte", a afirmat Bacinschi.
Tot primarul Focsaniului nu a exclus posibilitatea cumpararii de teren de catre municipalitate. Fondul locativ al municipalitatii ar mai putea fi sporit, a mai spus Decebal Bacinschi, prin achizitionarea de apartamente de pe piata imobiliara. Primarul crede ca, odata ce vor realiza avantajele unei case tip vila construita prin ANL, multi locatari ar fi dispusi sa-si vinda apartamentele de la bloc, mult mai lipsite de confort. "In viitor, in functie de dimensiunile acestei «migratii» vom vedea ce vom face, este posibil sa le cumpere Primaria", a mentionat seful executivului local.
Pina la acest viitor incert, deocamdata municipalitatea este obligata de lege sa asigure utilitatile pentru toate constructiile ridicate de ANL. Valoarea acestor investitii depaseste numai pentru amplasamentul de la "Shell" multe miliarde de lei. Cu toate acestea Primaria va incepe in cel mai scurt timp posibil partea sa de lucrari la noul cartier, oficialitatile promitind predarea "la cheie" a acestui ansamblu de locuinte in sezonul cald al anului viitor. (Lidia GROSEI, Elena CRISTIAN)

Comentarii