Cum sa faci sa dispara o firma cu datorii de miliarde

luni, 26 februarie 2001, 00:00
4 MIN
 Cum sa faci sa dispara o firma cu datorii de miliarde

In ultimii ani, practicile evazioniste s-au inmultit considerabil, tot mai multi patroni cautind metode noi de a se sustrage de la plata darilor catre stat. Ultima "moda" pa scena afacerilor prin care se pot da gauri de miliarde de lei bugetului de stat si se poate scapa de raspunderea penala este vinzarea firmei. Cumparatorul nu este, insa, oricine, una dintre conditiile de baza in realizarea tranzactiei fiind cetatenia celui interesat de firma scoasa la vinzare.
Procedeul este pe cit de simplu, pe atit de avantajos pentru marele datornic. Astfel, patronul acumuleaza datorii de ordinul miliardelor, la TVA, impozitul pe profit, accize etc, pe care le evidentiaza corect in contabilitate pentru a evita neplacerile unui eventual control si pentru care se arata dispus sa plateasca majorari de intirziere sau penalitati. Dupa ce valoarea restantelor la bugetul de stat sau bugetul asigurarilor sociale atinge cote considerabile, patronul isi anunta intentia de a vinde firma.
Anunturi de vinzare prin mica publicitate
Anunturi de genul "Vind SRL cu datorii" sau pur si simplu "Vind societate comerciala" intilnim in toate ziarele. Vinzatorul isi alege cumpararorul din rindul cetatenilor straini dornici de un comision gras. Practic, in schimbul achizitionarii unei firme cu mari datorii la stat, cumparatorul nu numai ca nu da nici un ban, dar si primeste un comision cuprins intre 5 si 10 % din volumul datoriilor. Misiunea sa este sa preia societatea, cu acte in regula, sa distruga arhiva si apoi sa plece in tara sa de bastina. Distrugerea arhivei este una dintre cele mai importante etape, deoarece o urmarire prin Interpol nu se poate face decit in baza unui mandat de la procuror, care se elibereaza dupa un control in actele firmei. Fara un patron care sa poata fi luat la intrebari si o evidenta contabila care sa ateste volumul datoriilor si activitatea anterioara a societatii, organele de control devin neputincioase. Si chiar daca, anterior vinzarii, s-ar fi efectuat un control financiar contabil, patronul se justifica cu vinzarea societatii, cu tot cu datorii. In lipsa unui cumparator strain, afacerile se pot face si intre romani, conditia de baza fiind ca dupa intocmirea actelor de vinzare cumparare, si bineinteles distrugerea arhivei, noul patron sa dispara din tara. In acest fel toate partile implicate se aleg cu ceva: fostul patron cu afaceri derulate pentru care nu a platit nici un leu la stat si cu o reputatie neatinsa, cumparatorul cu un comision gras iar statul cu praful de pe toba.
Sapte astfel de cazuri in judetul nostru
Comisarul sef la Garzii Financiare Vrancea, Marian Lungu, ne-a declarat ca aceasta practica este destul de cunoscuta in judetul nostru. Numai in cursul anului trecut, sapte firme vrincene au mers pe acest sistem, prejudiciul adus statului fiind de aproximativ 60 de miliarde de lei. "De regula, cumparatorul este un cetatean strain, dar am intilnit si cazuri in care tranzactia se face intre romani, cumparatorul parasind tara dupa achizitionarea firmei ", a precizat Marin Lungu. La intocmirea actelor de vinzare cumparare, organele implicate nu verifica situatia datoriilor, si chiar daca acest lucru ar fi fos reglementat legal, noul propreitar se obliga sa preia toate restantele. Un exemplu de astfel de tranzactii care se afla in atentia Garzii Financiare de mai mult timp este al controversatului om de afaceri Dan Tuvene, care a vindut o societate cu datorii la stat destul de mari unui cetatean din Republica Moldova, care in prezent nu este de gasit.
Datoriile catre banci nu intra in discutie
Tranzactiile de acest fel se deruleaza dupa un scenariu foarte bine pus la punct. Astfel, dupa o prealabila discutia telefonica, in urma anuntului din ziar, cele doua parti se intilnesc la o cafea, asistate daca este nevoie si de avocati, si stabilesc primele detalii, respectiv valoarea comisionului si institutiile carora vinzatorul le datoreaza bani. Se iau in discutie doar datoriile la stat si catre unii furnizori, si acestia victimele tepelor evazionistilor. Cu greu se gaseste un cumparator care sa accepte datorii catre banci, fiind bine stiut ca aceste institutii fac tot posibilul pentru a-si recupera debitele. "Tinta unor astfel de tranzactii este scaparea de datoriile catre stat. Nu se iau in discutia restantele la banci, pentru ca aici este vorba de o ipoteca, de giranti iar cladirile nu pot fi vindute ipotecate fiind. In cazul datoriilor catre stat, mai ales pentru un SRL cu capital social de 2 milioane de lei, nu prea ai ce sa-i iei. Aceste firme mici, care por desfasura activitatii destul de ample, functioneaza in sedii inchiriate si nu au nici un patrimoniu prea mare din care statul sa poata recupera ceva", ne-a spus un patron focsanean, cunoscator al practicilor evazioniste din bransa. Vinzatorul cesioneaza partile sociale cu activ cu pasiv, schimba sediul si preda arhiva cumparatorului, care devine astfel patron nu numai fara a da vreun ban, dar se alege si cu citeva milioane bune. Nu putine sint cazurile in care la adresa unei firme gasesti cu totul altceva, iar vecinii spun ca nu au auzit vreodata de firma in cauza. Acesta este doar unul dintre scenariile scaparii de povara datoriilor de miliarde in Romania. Practica a aratat, insa, ca odata cu trecerea timpului tehnicile se imbunatatesc iar de la an la an gaurile negre ale bugetului de stat se adincesc. (Elena CRISTIAN)

Comentarii