Cupoanele agricole, paravan pentru afaceri dubioase

vineri, 18 august 2000, 23:00
5 MIN
 Cupoanele agricole, paravan pentru afaceri dubioase

De citiva ani, agricultorilor li se atribuie gratuit cupoane agricole in scopul procurarii de materiale si servicii necesare pentru exploatarea terenurilor agricole si pentru cresterea animalelor. De cele mai multe ori, insa, aceste cupoane devin obiecte de specula pentru bisnitarii din pietele orasului. In fapt, exista o intreaga filiera care incepe de la tarani, cei ce tranzactioneaza cupoanele la jumatate din valoarea lor reala si continua cu bisnitarii si societatile agricole, care deconteaza prin banci valorea lor. De curind, piata a fost invadata de falsuri, care le inlocuiesc printr-o manevra "speciala" pe cele reale.
In judetul nostru au fost distribuite in lunile mai-iunie 962.869 cupoane in scopul sprijinirii campaniei agricole a acestui an. Conditiile de acordare sint, conform OUG 219 privind Programul national pentru taranime bazat pe cupoane acordate gratuit, detinerea unei anumite suprafete de teren incepind de la 0,5 ha teren arabil cultivat cu sfecla de zahar, cu legume, vii nobile sau cu alte plante. Un cupon agricol au primit si taranii care au cite o vaca sau o bivolita de lapte. Desi legea prevede clar destinatia acestor stimulente, tranzactionarea cupoanelor agricole a devenit o practica pentu bisnitari, care profita de cele mai multe ori, de naivitatea vinzatorilor. "In vederea procurarii de materiale si servicii necesare pentru exploatarea terenurilor arabile, plantatiilor de vii nobile, livezilor, precum si pentru cresterea si exploatarea vacilor si/sau bivolitelor de lapte se instituie sistemul de plata pe baza de cupoane valorice, cu finantare de la bugetul de stat" se arata chiar in primul articol al OUG 219/1999.
Contrar acestor prevederi, foarte putine cupoane au destinatia prevazuta, ele fiind in fapt un obiect de specula pe piata neagra.
60-70.000 de lei pentru un cupon
Zilnic, in punctele deja cunoscute ale orasului nostru, Piata Moldovei, magazinul Milcovul sau pur si simplu la orice colt de strada se tranzactioneaza cupoane agricole, pretul mediu oferit fiind de 60-70.000 de lei/cupon. In realitate, valoarea unui cupon agricol este de 100.000 de lei, acesta fiind pretul la care se face decontarea de catre banci. Saracia, dar mai ales faptul ca agricultorii isi fac treburile cu resurse proprii, fara a apela la societatile specializate in servicii agricole duc la vinzarea acestor cupoane aproape pe nimic.
"Taranii apeleaza atunci cind nu au resurse proprii, la vecini sau particulari care le executa lucrarile la preturi mult mai mici decit o societate specializata. Acesta este si principalul motiv pentru care ei isi vind cupoanele, chiar daca preturile oferite sint cu mult sub valoarea lor reala", ne-au spus mai multi specialisti agricoli. Chiar si asa, legiuitorul a prevazut clar ca "dobindirea, tranzactionarea si utilizarea de cupoane in alte scopuri decit cele prevazute in prezenta Ordonanta constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la un milion la 10 milioane de lei." Totodata, decontarea de cupoane in alte conditii decit cele incluse in Ordonanata constituie infractiune, amenda in astfel de cazuri fiind de la 1 la 6 milioane de lei. Depistarea neregulilor intra in competenta persoanelor imputernicite de Ministerul Agriculturii si Alimentatiei si de Ministerul Finantelor.
Chiar daca expresii precum "cumpar cupoane agricole" sau pur si simplu "Cupoane, cupoane" se aud la tot pasul in piata si nu numai, organele abilitate sa dea sanctiuni spun ca este foarte greu sa prinzi pe cineva asupra faptului. "Si, oricum, este destul de greu sa-i amendezi pe tigani, care sint in stare sa te ameteasca cu vorbaria lor", sint de parere unii angajati ai Directiei Agricole.
Politistii au depistat mai multi vinzatori de cupoane false
De la un taran care primeste 60-70.000 de lei, cuponul agricol ajunge la bisnitari, de cele mai multe ori tigani, care in baza unei relatii "de colaborare" cu firmele specializate, le revind la rindul lor pentru 10-20.000 de lei la cupon. La rindul lor, societatile in cauza deconteaza prin banca cupoanele agricole la o valoare de 100.000 lei/cupon.
Un calcul simplu arata ca la 100 de cupoane, tranzactia medie a unei zile bune, bisnitarul cistiga pina la 2 milioane de lei, iar societatea agricola cam tot atit. Lucru care dovedste din plin ca specula cu aceste cupoane merita riscul, aceasta cu atit mai mult cu cit nimeni nu controleaza astfel de tranzactii. "Sint cupoanele mele si fac ce cred de cuviinta cu ele. Daca statul mi le-a dat, nu mai are dreptul sa ma intrebe daca le vind sau le dau degeaba. Mai scot si eu un ban. Am avut 10 cupoane si am luat pe ele 650.000 de lei, adica cam cit trei pensii de-ale mele", ne-a spus Vasile Croitoru, agricultor din Vulturu.
In ultima vreme sint frecvente cazuri cind cupoanele sint inlocuite cu falsuri chiar de bisnitari. "Operatiunea" este foarte simpla, dar dificil de depistat. "Am fost sa vind cupoanele in piata si am gasit acolo doua taganci, care s-au oferit sa-mi dea 70.000 de lei/bucata. Au luat cupoanele, s-au uitat la ele si dupa citeva momente au spus ca s-au razgindit si nu mai vor sa cumpere. Mi-am luat cupoanele si abia peste mai multe zile mi-a spus un vecin ca sint false", ne-a declarat V.N. unul dintre cei mai proaspat inselati in afacerea cupoanelor agricole. Astfel de cazuri sint din ce in ce mai dese, acestea aflindu-se si in atentia politistilor vrinceni. De altfel, aceste situatii au constituit subiectul unor anchete speciale care s-au lasat cu sanctiuni grave.
Cupoanele agricole mai pot fi folosite pina la sfirsitul lunii noiembrie
Potrivit spuselor directorului Directiei Agricole Vrancea, George Vultureanu, aceste cupoane mai pot fi folosite pina la sfirsitul lunii noiembrie, data pina la care se estimeaza ca se va incheia campania agricola de toamna. In acest an, suma necesara pentru instituirea sistemului de cupoane pentru agricultori a fost de 5.000 de miliarde de lei, numai in Vrancea fiind distribuite cupoane in valoare de aproape 100 miliarde de lei.
Chiar daca, de la an la an, Guvernul a inasprit conditiile de decontare a cupoanelor agricole si a limitat destinatia acestora, specula a luat proportii, "afacerea cupoanelor agricole" fiind pentru multi un mijloc de a prospera. Cum cei carora legiuitorul le-a dat puterea de a sanctiona se fac ca nu prea vad, afacerea in cazua a devenit atit de transparenta incit nu mai mira pe nimeni. Mai mult, cei implicati in astfel de tranzactii spun cu dezinvoltura ca nici nu stiu ca incalca legea. (Elena CRISTIAN)

Comentarii