Datoriile patronilor vrinceni surclaseaza bugetul judetului

duminică, 13 mai 2001, 23:00
3 MIN
 Datoriile patronilor vrinceni surclaseaza bugetul judetului

Unul dintre fenomenele de mare amploare in ultimii ani este cel al acumularii exagerate a datoriilor la stat. Sute de miliarde de lei sint pe lista de asteptare, atit la bugetul de stat, cit si la cel al asigurarilor sociale. Patronii justifica cu fiscalitatea exagerata, dar pe alocuri cei care au de suferit sint tocmai angajatii. La nivelul judetului Vrancea, sute de salariati risca sa ramina fara ani buni de vechime din cauza neachitarii, de catre angajator, a CAS-ului sau pensiei suplimentare. Dupa ultimele hotariri ale Guvernului, zeci de patroni vrinceni vor umple inchisorile, pentru ca nu si-au achitat obligatiile la buget.
Ultima situatie a datoriilor agentilor economici vrinceni intocmita de conducerea Casei Judetene de Pensii Vrancea arata ca patronii datoreaza bugetului asigurarilor sociale de stat nu mai putin de 358 miliarde de lei. Este vorba despre sumele neachitate in timp la CAS, pensie suplimentara, dar si fondul pentru agricultori, care nu se mai plateste in prezent. Directorul Casei Judetene de Pensii, Coman Andrei a precizat ca ponderea debitelor este detinuta de majorarile de intirziere si penalitatile pentru neplata in termen a acestor contributii. Pe lista datornicilor de inscriu citeva sute de agenti economici, iar in urma controalelor efectuate de inspectorii de la Casa de Pensii alte 268 de firme au datorii de citeva sute de miliarde de lei. Cele mai mari datorii sint la CAS, 311 de miliarde, suma care cuprinde restantele si majorarile pentru neplata in termen a acestei contributii. Pe locul doi, in topul datoriilor se situeaza contributia pentru agricultori, cu 41 de miliarde de lei, dintre care 24 reprezinta majorarile de intirziere.
La pensia suplimentara patronii vrinceni datoreaza 9 miliarde de lei, dintre care 6 miliarde sint numai majorarile pentru neplata in termen. Datoriile inregistrate la bugetul asigurarilor sociale de stat sint oarecum egale cu cele de la impozitele si taxele datorate statului, respectiv impozitul pe profit, TVA, accize si majorarile aferente acestora. Pe linga cele 30 de firme la care sint in derulare esalonarea la plata a datoriilor, la CJP mai figureaza alte citeva zeci de societati care au datorii mai mari de un miliard de lei. Pe lista acestora se gasesc arhicunoscutele Romvitis Odobesti, Rovinco Cotesti, Indforest, Romseh si Agromixt Focsani.
Casa de Pensii schimba foaia
Ceea ce pina acum insemna o oarecare pasuire a datornicilor s-a transformat intr-o ofensiva pe fata, care trebuie sa aiba ca rezultat recuperarea cit mai grabnica a restantelor. Coman Andrei a precizat ca pentru restantierii unde s-au declansat procedurile de executare silita, se va trece la identificarea in regim de urgenta a bunurilor care pot fi scoase la licitatie. "Pina acum sechestram bunurile care valorau cel mai mult pentru firma datoare. Acum vom proceda la punerea de sechestru pentru acele mijloace fixe care pot fi vindute in regim de urgenta sau care l-ar determina pe patron sa-si plateasca darile", a mai spus directorul Casei de Pensii. In zilele care urmeaza fiecare dintre marii datornici va fi "vizitat" de un inspector al CJP care va identifica bunurile ce urmeaza a fi sechestrate. Practic, volumul datoriilor la bugetul asigurarilor sociale de stat este mult mai mare, daca tinem cont de firmele la care nu au ajuns, inca, controalele.
Patronii " uituci" ajung la puscarie
Dincolo de sumele catastrofale care ar trebuie sa ajunga in vistieria statului, cei mai dezavantati ramin angajatii care pierd anii de vechime in munca si implicit o pensie mai mare. La nivelul judetului nostru, mii de salariati risca sa piarda mai multi ani de vechime din cauza ignorantei patronilor, care au uitat sa plateasca darile la stat. Chiar daca li s-a creat posibilitatea sa afle stadiul virarii contributiilor la stat, angajatii spus ca nu-i pot obliga pe patroni sa plateasca. Printre ultimele hotariri adoptate de Guvernul Nastase se numara si aceea a condamnarii la inchisoare a "uitucilor". Pina in prezent insa, nici un datornic nu a ajuns dupa gratii pentru ca a ignorat mai multi ani sa plateasca contributiile pentru salariati. (Elena CRISTIAN)

Comentarii