Diversiune

miercuri, 10 iulie 2002, 23:00
2 MIN
 Diversiune

Ministerul Educatiei a jucat o festa dascalilor implicati in examenele din acest an, amenintindu-i cu supraveghere video la concursuri. In centrele de examen ale judetului n-au fost montate camere de luat vederi, in ideea de a eradica coruptia de la capacitate si bacalaureat, asa cum anuntase MEC. Astfel, sesiunea din acest an a examenelor nationale de capacitate si bacalaureat n-a fost deloc speciala din punctul de vedere al masurilor suplimentare de supraveghere. Camera – amenintarea MEC – ar trebui sa surprinda elevii care se "inspira" de prin carti si copiute, cit si profesorii "orbiti" de cadouri marunte, cafea, sucuri, tigari bune, aruncate in vreo plasa sau pe masa din sala de clasa. Elanul ministeriabililor l-a marit pe cel al dirijorilor judeteni, insa tot formal. Inspectoratul Scolar a anuntat ca masuri de eradicare a coruptiei de la examene jandarmii. Cu o luna inainte de debutul concursurilor, ISJ a transmis directorilor de scoli ca centrele de corectura la examene vor fi pazite, astfel incit biletelele cu "semne" pentru rezolvarea unor situatii sa nu mai poata intra liber in scoala. Jandarmii ar trebui sa aiba grija de acest lucru, si de alte citeva. In amanunt, situatia a fost alta. Jandarmii au fost in fapt doar praful in ochii lumii. Ei au fost pusi sa pazeasca intrarea in scolile-centre de corectura la examene in ideea de a nu lasa oamenii din afara sa patrunda pentru a influenta evaluatorii. Numai salile de recorectare nu au fost in vizorul nimanui.
4,5 miliarde pentru ce?
Degeaba seful Inspectoratului Scolar Enache Mindrescu a sustinut deseori ca oamenii din sistem ar trebui sa renunte sa apeleze la «pile si relatii», "sistemul clientelar ar trebui sa dispara", si ca va lupta pentru eradicarea coruptiei la examene. Pus in fata faptelor, Mindrescu a catapultat. Reamintim cititorilor ca 4,5 miliarde costa examenele din aceasta vara. Numai 260 de milioane s-au cheltuit pe consumabile, iar restul inseamna plata profesorilor implicati. Universitarii importati din alte judete au primit diurna de 63 de mii pe zi, si au beneficiat, la modul teoretic, de cazare la hotel, dar nu si de masa.
Potrivit precizarilor contabilului-sef al ISJ, Nicolae Popescu, suma pregatita pentru plata cadrelor didactice este de 4,2 miliarde de lei, din care 1,3 miliarde ar fi necesare pentru salarizarea dascalilor implicati in bacalaureat, iar diferenta de 2,940 miliarde reprezinta cheltuiala cu plata profesorilor de la capacitate. "Suma este cu mult mai mare la capacitate deoarece sint mult mai multi profesori implicati", precizeaza contabilul ISJ. Inspectoratul Scolar Judetean a cerut ministerului 261 de milioane pentru cheltuielile materiale. La capacitate in jur de 134 de milioane, la admitere 45 de milioane, iar la absolvire numai 6 milioane, fata de 75 de milioane pentru consumabilele de la bacalaureat. Banii provin din bugetul de stat, adica strinsi de la contribuabili. (Cristina LAZARIN)

Comentarii