Drumul lemnelor

vineri, 15 februarie 2002, 00:00
5 MIN
 Drumul lemnelor

Firmele care exploateaza padurea, in punctul Boieresti, au facut un drum chiar prin mijlocul izlazului satesc, acolo unde ar trebui sa pasca, zilnic, peste 300 de bovine. Din investigatiile facute, reporterii nostri au aflat ca acel drum a fost facut fara nici un fel de autorizatie. Ca si cum toate astea nu ar fi fost de ajuns, in zona in care ar fi trebuit sa fie platforma de gunoi a comunei, momentan se afla un depozit de lemne pentru care primaria nu percepe nici un leut.
Pe fondul unei dispute politice intre primarul comunei, Gheorghe Sararu (independent) si viceprimarul Constantin Nastase (PSD) in Mera spiritele intre sateni au inceput sa se aprinda. Motivul principal este legat de societatile forestiere, care au inceput sa-si faca propriile lor drumuri pentru a scoate mai repede bustenii la sosea.
Un astfel de drum, care trece chiar prin mijlocul unui izlaz comunal, i-a invrajbit pe sateni. Unii spun ca nu pot sa-si mai pasca vacile pe acolo, si afirma ca primarul este de vina pentru cele intimplate, in timp ce altii, care traiesc din taierea lemnelor, sint multumiti de drum si il acuza pe viceprimar ca le strica afacerile.
Indiferent de conotatiile politice ale acestei situatii un lucru este cert: drumul, facut de societatea "Mera Com International" SRL, a fost realizat fara nici un fel de aviz din partea Primariei Mera sau a altui for tutelar.
Padurea este devastata
Ieri, reporterii nostri s-au deplasat la Mera pentru a vedea la fata locului cum stau lucrurile. Un grup de sateni, alertati de catre viceprimarul Constantin Nastase se afla deja la izlaz pentru a-si povesti necazul. Pina a ajunge insa la izlaz reporterii nostri au fost nevoiti sa strabata mai multe ulite care se intindeau in lungul riului Milcovu. Peisajul era unul greu de imaginat. Pe linga drum, in fata gospodariilor se aflau stive de lemne taiate. Viceprimarul Nastase ne-a spus ca oamenii taie din proprietatile lor, drept pentru care nu avem de ce sa ne facem probleme. "Oamenii nu au din ce trai. Cresc animale si vind lemne", sustine Nastase. Privelistea este insa si mai sumbra pe albia riului, unde cei din Mera arunca cam tot ce le este de prisos: de la rumegus pina la balegar si reziduurile menajere.
Povestea izlazului
La izlaz oamenii, incaltati cu cizme de cauciuc, afundati pina la glezne in mizga, incep sa se plinga de problemele lor. Marea lor nemultumire este legata de faptul ca izlazul pe care l-au mostenit de la parinti a fost "pingarit" de taietorii de lemne. Chiar prin mijlocul imasului, un drum care poarta amprentele masinilor de greu tonaj troneaza ca o cicatrice.
Oamenii spun ca reprezentantii uneia dintre societatile care au parchete de la Silvic, S.C. "Mera Com International", au facut drumul fara nici un fel de autorizatie. "Ne-au stricat izlazul cind au intrat cu utilajele de exploatare pe el. In punctul Boierescu ne-au stricat 15 hectare de teren iar pe restul izlazului, cu drumul facut, sa tot fi stricat vreo 4 hectare. Noi nu am estimat inca stricaciunile dar vrem sa solicitam un expert de la Directia Agricola, sa ne spuna la cit se ridica pagubele. Pe izlaz pasteau vreo 250 de vaci dar acum nu mai stim ce sa facem. O sa dam faliment, o sa trebuiasca sa ne vindem animalele ca nu mai avem ce sa le dam de mincare. Nu stim cine le-a dat voie celor de la societate sa faca acest drum dar parerea noastra este ca s-au inteles cu cineva din primarie", ne-au spus oamenii adunati pe izlaz. La auzul acestor acuze viceprimarul Nastase a declarat la rindul sau ca nu a facut nici o intelegere cu firma "Mera Com International".
Drum forestier fara autorizatie
Fiind delegat de primar sa se ocupe de problemele legate de drumuri, izlazuri si iluminat public viceprimarul sustine ca de fiecare data cind a avut ocazia s-a opus realizarii acestui drum, care are o lungime de aproape 5 kilometri. "Acum doua luni, cind cei de la societate au demarat lucrarile, am mers acolo cu Politia si am dispus sistarea lucrarilor. Pentru citeva zile s-a oprit totul insa, imediat, lucrarile au re-inceput ca si cum nu s-ar fi intimplat nimic. Noi, cei de la Primarie care sintem proprietarii terenului, nu am dat nici un fel de autorizatie pentru realizarea acestui drum. Cred totusi ca cineva a avut o intelegere cu constuctorii", ne-a spus Nastase, insinuind ca cel care a facut intelegerea nu este nimeni altul decit primarul Sararu.
Reporterii nostri l-au contactat ieri si pe primarul comunei Mera pentru a afla daca acesta a avut vreo intelegere cu cei de la "Mera Com International" sau nu. Acesta ne-a spus ca, in principiu, de drumuri raspunde viceprimarul, drept pentru care nu are prea multe cunostinte despre aceste probleme. "Pe acolo a fost tot timpul un drum. Nu era drum forestier dar se circula", ne-a spus Sararu.
Tot ieri reporterii nostri l-au contactat si pe Gica Girboi, fratele patronului societatii forestiere, omul care se ocupa de exploatarea de la Mera. Acesta ne-a spus ca, in momentul in care s-a apucat de constructia drumului nu avea nici un fel de autorizatii si nici ulterior nu a obtinut vreo hirtie de la primarie. "Nu am avut autorizatie de constuctie deoarece vicele mi-a dat verbal acordul sa facem acest drum. Pe acest drum cara toti lemne: noi, padurarii si carutasii de lemne. Dupa ce ne-am apucat de dum a venit vicele sa ne interzica sa-l mai construim. El nu stie nici sa scrie", sustine Gica Girboiu.
Jalea din Mera
La Mera insa, nu numai drumul facut prin izlazul oamenilor pare sa nu aiba nici stapin si nici pe cineva care sa raspunda de cele petrecute. Intr-o situatie asemanatoare se gaseste si terenul unde, conform planului urbanistic ar fi trebuit sa fie rampa de gunoi. In acest moment acolo se afla un depozit de busteni pentru care primaria nu incaseaza nici un ban iar gunoaiele, in loc sa fie depozitate acolo, sint aruncate direct in albia riului. Cei de la primarie nu-si fac insa prea multe probleme fiindca oricum, spun acestia, Inspectia Mediului nu a mai fost de mult prin Mera. (Traian NEGULESCU, Dan NICOLAU)

Comentarii