Economiile in valuta tin pasul cu inflatia

luni, 12 februarie 2001, 00:00
4 MIN
 Economiile in valuta tin pasul cu inflatia

Cea mai sigura masura impotriva inflatiei este pastrarea economiilor in valuta. Acasa sau la banci, valuta ofera un cistig mic, dar sigur. Experientele anului trecut, cind peste 25.000 de vrinceni si-au vazut banii ducindu-se pe apa simbetei, duc la ideea ca mai bine un cistig mai mic, dar sigur, fata de goana dupa cistiguri fabuloase cu un grad foarte mare de risc. Specialistii in domeniul financiar-bancar sint de parere ca un depozit in valuta este imun la inflatie, iar oamenii simpli cred ca dolarii tinuti acasa sint cel mai sigur plasament.
Experienta ultimilor ani in care falimentele bancare au fost ceva obisnuit, prabusirea unor fonduri mutuale a lasat multi vrinceni pe drumuri iar evolutia monedei nationale nu a mai putut fi controlata, i-a determinat pe multi dintre cei cu ceva bani la ciorap sa se reorienteze spre alte forme de pastrare a economiilor. Lucru care se si vede din incasarile record la certificatele de trezorerie sau la depozitele de la CEC. Vrincenii au invatat ca este preferabil un cistig mai mic si o siguranta mai mare. Unul dintre mijloacele de pastrare a economiilor in conditii destul de bune s-a dovedit a fi cumpararea de valuta si depozitarea la o banca sau pur si simplu la ciorap. Asta pentru ca nu de putine ori cresterea brusca a cursului de schimb leu-dolar a diminuat considerabil valoarea depozitelor in lei. Spre deosebire de anii din urma cind doar citeva banci ofereau posibilitatea constituirii de depozite in valuta, acum mai toate institutiile bancare si-au imbogatit portofoliul cu instrumente de economie in valuta.
Dobinzile difera in functie de valoarea depozitului
In functie de marimea depozitului difera si dobinda oferita. Diferente destul de semnificative se inregistreaza si de la o valuta la alta, dar asa cum se stie cei mai multi prefera moneda americana, al carei curs evolueaza cel mai rapid. Totusi, cele mai consistente dobinzi se ofera la depozitele in lire sterline, acestea fiind cuprinse intre 5,5% si 4%/an. Urmeaza in top dolarul cu dobinzi cuprinse intre 4 si 6,5%. Sumele minime cu care se poate constitui un depozit difera de la o banca la alta, fiind cuprinsa intre 100 si 10.000 de dolari pentru depozite la vedere si 500-15.000 dolari pentru depozite la termen. Dobinda la vedere pentru oricare dintre cele doua forme de depozite este si ea diferita de la o banca la alta, pentru un an cea mai mare dobinda la vedere fiind de 4% iar la termen de 7,5%. Un calcul succint arata ca la un depozit de 500 de dolari, dobinda maxima pentru un an este de 20 de dolari, destul de putin este adevarat, dar investitorul are certitudinea ca banii sai nu se devalorizeaza.
Nu trebuie omise nici celelate valute europene, pentru care majoritatea bancilor ofera cam aceeasi dobinda oscilind intre 2,5 si 3,5%. Dobinda oferita este diminuata cu comisionul la restituire, care este intre 0,5 si 1% din suma pe care banca o inapoiaza clientului.
Valuta la saltea ofera mai multa siguranta
O parte insemnata a vrincenilor, care aleg economisirea banilor in valuta, este de parere ca dobinda oferita de banci este mult prea mica comparativ cu stresul ca banca nu ar putea sa le mai inapoieze banii. "Este adevarat ca aceste depozite sint garantate dar nu se stie niciodata. Mai bine acasa", sint de parere unii dintre cei cu economii. Saptamina trecuta, dolarii pastrati la saltea nu au adus posesorilor lor nici un fel de cistig. Cu toate acestea specialistii sint de parere ca aceasta forma de economisire a fost preferabila pastrarii acasa a leilor a caror valoare s-a depreciat in ultima luna, cu 2,15% in raport cu moneda americana. Nici investirea in obiecte de aur nu a fost prea inspirata, deoarece cursul aurului a fost in scadere. Cursul de schimb leu/dolar a crescut in ultimul an de la 18.702 lei pentru un dolar la 26.706 lei/dolar, in ultima zi a saptaminii. Cistigul pentru un milion de lei pastrati in dolari timp de un an este de 16 dolari, respectiv 427.296 lei. Pastrat la o banca, in lei, milionul ar fi adus, in conditiile unei dobinzi anuale de 40% aproape tot atit, dar asta nu-i convinge pe cei cu bani de siguranta unor astfel de investitii.
Dolarul cotinua sa fie mai ieftin la casele de schimb
Vineri, BNR a stabilit un curs de schimb oficial de 26.706 lei, cu 53 de lei mai mult decit in ziua precedenta. La casele de schimb, insa, si la valutisti cotatiile nu s-au modificat in mod semnificativ fata de ziua precedenta oscilind intre 26.550 lei – 26.650 lei la cumparare si 26.700-26.750 lei la vinzare. Motivul stagnarii cursului de pe piata caselor de schimb il constituie lipsa interesului pentru valuta, tranzactiile fiind sporadice si in cantitati destul de mici. Vind doar persoanele care au neaparata nevoie de bani, dar cumpara cele care doresc sa-si pastreze economile pe termen lung. (Elena CRISTIAN)

Comentarii